Erişilebilirlik

‘Türk Toplumu Öfkeli Bir Travma Yaşıyor’


Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu

Sosyal hizmet alanında uzman olan ve toplumsal psikoloji üzerine çalışmalar yürüten Profesör Dr. Şengül Hablemitoğlu, Amerika’nın Sesi’ne, Ankara katliamının ardından Türkiye’deki tabloyu değerlendirirken, “Türk toplumu öfkeli bir travma yaşıyor” dedi.

Resmi rakamlara göre 97 can kaybına yol açan Ankara katliamının ardından ülke içindeki toplumsal gerilim devam ediyor. Son olarak dün gece Konya’da 2016 Avrupa Şampiyonası kapsamında gerçekleşen Türkiye – İzlanda futbol maçında ilginç görüntüler yaşandı. Milli maç öncesinde her iki ülkenin takımları ve hakem kadrosu sahaya geldiğinde, Ankara katliamında hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu çağrısı anons edildi. Bunun üzerine hem sahada hem de tribünlerde saygı duruşuna geçildi. Ancak o dakikada, Konya’daki stadyum tribünlerinden yuhalama ve ıslık sesleri yükseldi. Bir grup tarafından tekbir getirildiği de görüldü. Sosyal medyada büyük öfkeye neden olan maçtaki görüntüler tepkiyle karşılandı.

Amerika’nın Sesi’ne, Türkiye’deki toplumsal ayrışmayı ve ölenler anısına yapılan saygı duruşundaki tabloyu, Profesör Dr. Şengül Hablemitoğlu yorumladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:09 0:00

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nden emekliye ayrıldıktan sonra Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü Kurucu Direktörlüğü'nü yürüten Profesör Dr. Şengül Hablemitoğlu, mevcut tabloyu, şu sözlerle özetledi:

“Biz bir enkazın altında kaldık. Türkiye için farklı bir etkide bulunan ağır bir yıkım oldu. Nedenine gelince kayıplarımız arasında 9 yaşında bir çocuğumuz, 70 yaşında bir dedemiz, oradaki bir simitçi amcamız, henüz ailesiyle birlikte Ankara’ya yeni göç etmiş bir gar çalışanımız var. Ailesi daha iyi olanaklarda yaşasın diye göç etmiş bir aile reisiydi. Türk toplumu şu anda travma yaşıyor, öfkeli bir travma yaşıyor.”

Şimdi Türkiye’de sorulması gerekli soruları; “Biz bu toplumsal travmayı nasıl önleyeceğiz?” ve “Bu saldırıyı devlet nasıl önleyememiş ve sonrasında ne yapmıştır?” diye değerlendiren Hablemitoğlu, Türkiye’de acil olarak devlet eliyle toplumun sorularına yanıt verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öncelikle yakınlarını kaybedenlere nasıl destek verileceğini de düşünmek gerektiğini belirten Hablemitoğlu, ancak Türkiye’de travma tedavisini gerçekleştirecek yönetsel bir yapı olmadığını söyledi. O katliamda Siirtli bir aileden 18 kişinin birden hayatını kaybettiği bilgisini anımsatan Hablemitoğlu, canı yanmış, ölümlere kurban verilmiş insanları unutamayacak yakınlara, o ölümlere tanıklık etmiş insanlara neler yapılacağını planlamak gerektiğini vurguladı.

‘Birlikte üzülemiyoruz, birlikte sevinemiyoruz’

Siyasetçilere çağrıda bulunan Hablemitoğlu, “Artık siyasetimizde o öfke yaratan, insanları ayrıştıran provokatif dilden vazgeçilmesi gerekiyor. Yoksa iş, çok başka yerlere doğru gidiyor. Birlikte sevinemeyen birlikte üzülemeyen bir topluma dönüştük ve çok başka bir noktaya gidiyoruz. Bunun sonuçları her birimizi kuşatır ve etkiler. Bu sadece toplumsal tüm kesimleri etkilemekle kalmaz, toplumdaki yöneticileri de etkiler” dedi.

‘Sağlıklı tepkiler değil’

Türkiye’de insanlığa zarar verilmiş fotoğrafa iyi bakılması gerektiği görüşünü paylaşan Hablemitoğlu, Konya’da milli maçta yaşananları da yorumladı. O tablo için “sağlıklı tepkiler değil” diyen Hablemitoğlu, “Biz artık ölenlere insan oldukları için üzülür halde değiliz” tespitinde bulundu.

Ulusal Yas olarak saygı duruşunda bulunulmasına “evrensel değer” olarak görmek yerine düşmanlığı perçinleyen bir manzara ortaya çıktığını belirten Hablemitoğlu, bunun geçmişten kaynaklanan temelleri olduğunu dile getirdi.

Katliam ile doğal yolla gerçekleştirilmemiş, insan eliyle öldürülme biçimiyle “onur kırıcı” bir durum olduğunu söyleyen Hablemitoğlu, bunun ardından da saygısızlıklar devam ettiğinde öfkenin tetiklendiğini anlattı.

Bu arada hükümet cephesinden yapılan “intihar bombacılarını rehabilite etme” gibi açıklamaları da eleştiren Hablemitoğlu, politikacılar tarafından da sağlıklı bir tavır takınılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de toplumsal endişenin ve her an ölümle karşılaşma travmasının arttığını kaydeden Hablemitoğlu, toplumun siyasetçiler tarafından dayanışmayı teşvik edecek açıklamalar beklediğini vurguladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG