AB heyeti, Suriyeliler’in en yoğun bulunduğu illerden birisi olan Gaziantep’te incelemelerde bulundu. AB Avrupa Komşuluk İlişkilerinden ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Türkiye’nin ilk kez geçtiğimiz yılın ilk bölümünde sığınmacılar için yardım istediğini söyledi
AB Avrupa Komşuluk İlişkilerinden ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ile beraberindeki heyet, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile görüştü. Sonrasında heyet, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile biraraya geldi.
Johannes Hahn, Türkiye’nin ilk kez geçtiğimiz yılın ilk bölümünde sığınmacılar için yardım talebinde bulunduğunu ve öncesinde Türk Hükümeti’nin açık bir şekilde kendi başına bir şeyler yapabildiğini vurguladığını söyledi.
İlk önce Şahin, AB’ye “üç maymun” siteminde bulundu
AB Komiseri Hahn ile Fatma Şahin arasındaki görüşmede, Türk tarafı ihtiyaçları sıralamasına karşın AB tarafının hem Ankara’dan geçmiş yıllarda yardım talebi gelmediğini söylemesi hem de yardımın nasıl kullanılacağına ilişkin projeleri beklediklerini kaydetmesi dikkat çekti.
Fatma Şahin, Johannes Hahn’a, savaş başladıktan sonra 5 yıllık süreçte hem insani hem vicdani hem de maddi yönden Türkiye’nin ve Gaziantep’in, sığınmacılar konusunu ciddiyetle yönettiğini söyledi.
Ama üzüldüğü bir nokta olduğunu kaydeden Şahin, “Bütün misafirlerimize buradaki gördüklerimizi anlatmamıza rağmen özellikle Avrupa Birliği’nden gelen heyetler, Aylan bebek ölene kadar, sığınmacılar kendi sınırlarına gelene kadar üç maymunu oynadılar ve bu sorunu görmemeye çalıştılar, yok saydılar. Belediye olarak özellikle konuk ihtiyacı en temel ihtiyacımız. 50 bin konutluk yeni bir şehir kurmaya çalıştık. Çünkü dünya buna yeterince hassasiyet göstermeyince kendi çözümümüzü kendimiz üretmek zorunda kaldık. Yalnızca bu altyapı için 450 milyon liralık altyapı,yol gibi temel ihtiyaçları giderecek yatırım yapmaya başladık” dedi.
Hahn siteme “yeni talep edildi” şeklinde yanıt Verdi
Şahin’in AB’ye yönelik sitemkar sözleri üzerine Hahn’ın, “Türkiye’nin ilk kez geçtiğimiz yılın ilk bölümünde açık bir şekilde sığınmacılar için yardım talebinde bulunduğunu söylemesi” dikkat çekti.
AB’nin Türkiye’nin üyelik süreci kapsamında 7 milyar euro’luk harcama yaptığını kaydeden Hahn, AB’ningelecek yıla dönük olarak da yaklaşık 4 milyar Euro’yu Türkiye’de özellikle sığınmacı krizinden etkilenen bölgelerde kullanacağını söyledi.
Bunun için ortak hareket planı gerektiğini vurgulayan Hahn, 3 milyar euro’nun özellikle sığınmacılar için yerleşim yeri tesislerine harcanmasını öngördüklerini açıkladı. Hahn, geçen yıl sonbahar dönemi itibariyle hali hazırda AB’nin 365 milyon euro’yu bu bölgeye aktardığını da kaydetti.
AB’nin vizyonu: Sığınmacılar bölgede nasıl kalacak?
En önemlisi sığınmacılarla ilgili “eğitim alanı” olduğunusöyleyen Hahn, bunun için de UNICEF aracılığıyla çalışma yapıldığını kaydetti.
Hahn, “Bugün ne sizin ne bizim, buradaki parayı sığınmacılara aktarmak için mazeretimiz yok. Çünkü para orada. Şimdi parayı nasıl ve nerede doğrudan harcamamız gerektiğini analiz etmeliyiz. Sığınmacıların bölgede kalması için ve özellikle yeni nesillerin eğitim alabilmesi için” dedi. Hahn’ın bu sözleriyle AB’nin, Suriyeliler’in öncelikle “bölgede” dolayısıyla da Türkiye’de kalması amacıyla maddi yardımı öngördüğü gözlendi.
Suriyeli sığınmacıların en sonunda kendi ülkelerine dönmesini amaçladıklarını kaydeden Hahn, ancak “geçici” olduğu düşünülen bu durumun “kalıcı” olmaya başladığını da söyledi.
Şahin: “8 bin dersliğe ihtiyacımız var”
Konut alanları için alt yapı ihtiyacının yanı sıra Gaziantep’in çok acil eğitim alanında da yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirten Fatma Şahin ise, 3 bin eğitim verilen Suriyeli çocuk sayısını son 2 yılda 70 bine çıkardıklarını açıkladı.
Ancak bu yıl sadece Gaziantep’e 2 bin 600 öğretmen ataması yapılsa dahi ihtiyacın devam ettiğini kaydeden Şahin, 8 bin yeni dersliğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.
AB Komiseri Hahn, Şahin ile ayrıntıları görüşmesinin ardından, bölgedeki sivil toplum örgütleriyle basına kapalı bir toplantıda da bir araya geldi.