Erişilebilirlik

Türkiye’den Yurtdışına Beyin Göçü Hızlandı


Bir süre önce Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir habere göre, yurtdışında eğitim görmek isteyen Türk öğrencilerin sayısı 2009’dan beri her yıl ikiye katlandı. Gazete, İstanbul’daki Robert Kolej’de öğrenim gören 196 lise son sınıf öğrencisinden 151’inin yurtdışı için eğitim başvurusu yaptığını bildiriyor.

Yurtdışı eğitim danışmanı Rahmi Mesud Yılmaz, ülkedeki terör saldırıları, siyasi belirsizlik ve güvenlik kaygıları nedeniyle yurtdışında eğitim almak isteyen Türk öğreci sayısında ciddi bir artış görüldüğünü söylüyor.

Anadolu Ajansı, yaklaşık 90 bin Türk öğrencinin yurtdışında eğitim için her yıl 1,5 milyar dolar harcadığını kaydediyor. Ajansa göre, öğrenciler en çok İngiltere, Amerika, Malta, Kanada, Avustralya ve Almanya’yı tercih ediyor. Dünya Bankası kayıtlarına göre, yurtdışında en fazla öğrencisi bulunan ülkeler arasında Türkiye onbirinci sırada yer alıyor.

Ankara’daki Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan ekonomi uzmanı Ayşit Tansel, gençleri yurtdışında eğitim görmeye veya yaşamaya iten birçok neden olduğunu söylüyor.

Türkiye’deki beyin göçünü araştıran Tansel “Gençlerin yurtdışında yaşamaya karar vermesinde rol oynayan en önemli etken, Türkiye’deki ekonomik istikrarsızlık ve belirsizlik. 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra yurtdışında yaşama fikrinin daha da yaygınlaştığını düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Tansel, öğrencilerinin Türkiye’nin geleceği hakkında son derece karamsar olduklarını da ekliyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde psikoloji okuyan Duygu Ballı, Türkiye’deki imkanların kısıtlı olduğunu söylüyor.

Yüksek lisans eğitimi için yurtdışına gitmeyi planlayan Ballı, Türkiye’de son dönemde artan terör saldırıları, ekonomik gerileme ve diğer kaygılar yüzünden öğrencilerin yurtdışına yerleşmek istediklerini belirtiyor.

New York’taki City Üniversitesi’nden mezun olan Ergülen Toprak, Türkiye’de medya ve eğitim kuruluşları üzerinde devam eden baskılar yüzünden Amerika’da kalmak istiyor. 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal sürecinde, Türkiye’de tutuklanan gazeteci ve akademisyen sayısı giderek artıyor.

İletişim okuduğunu söyleyen Toprak, “Amerika’da çalışmak ve tecrübe kazanmak istiyorum. Türkiye’nin gazeteciler için çekici bir ülke olmadığı açık. Türkiye’den birçok arkadaşım beni arayıp eğitim için Amerika’ya nasıl gelebileceklerini soruyor. Umarım Türkiye’deki bu tablo bir an önce değişir” diyor.

Yurtdışında yaşamak isteyen Türk gençlerinin çoğu, yabancı ülkelerdeki eğitimlerini tamamladıktan sonra iş aramaya başlıyor.

Edcon Eğitim Danışmalığı firmasından Yılmaz, yurtdışında eğitim almanın sadece Türkiye’de değil yabancı ülkelerde de iş bulmayı kolaylaştırdığını söylüyor.

Türkiye’de kalan öğrencilerse eğitimlerini çok zor bir akademik ortamda sürdürüyor.

Ankara’daki Bilkent Üniversitesi siyaset bilimi uzmanı Aykan Erdemir, darbe girişiminin ve sonrasında yaşanan gelişmelerin akademisyenler için çok zararlı bir ortam oluşturduğunu söylüyor. Washington’daki Demokrasileri Savunma Vakfı’nda araştırmacı olan Erdemir, “Türk hükümetinin, hak ve özgürlüklerin akademisyenler için paradan daha önemli olduğunu anlaması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Dünyanın en iyi düşünce kuruluşlarının, demokrasinin ve özgürlüklerin en fazla geliştiği ülkelerde bulunmasının tesadüf olmadığını söyleyen Erdemir, “Ankara demokratikleşme adımlarını atmadan, Türkiye’de başarılı akademisyenlerin hizmet vermesi olası görünmüyor” diyor.

XS
SM
MD
LG