Hükümet, Ilısu Barajı’nın Türkiye’nin en yoksul bölgesinin topraklarını sulayacağını söyleyerek tartışmalı baraj projesini savunuyor. 3 milyar 800 milyon kilovat saat elektrik üretmesi planlanan baraj çevreci örgütleri ise öfkelendiriyor.
Türkiye Doğa Derneği de baraj projesinin tehlikelerine dikkati çeken derneklerden biri. Dernek Başkanı Güven Eken, Hasankeyf’in içinde bulunduğu tehdidin ve barajın on binlerce kişiyi göçe zorlayacak olmasının altını çiziyor.
“Hükümet bu tarihi hatadan dönmeli” diyen Eken, “Hasankeyf ve içinde bulunduğu Dicle Vadisi Doğu ve Batı uygarlıklarının doğum noktası. Dünya insanlığı için çok önemli bir bölge. Bu nedenle UNESCO’nun 10 Dünya Mirası kriterinin 9’unu birden sağlayan tek yer Hasankeyf ve Dicle Vadisi” şeklinde konuşuyor.
Eken, hükümetin bölgenin önemini henüz kavrayamamış olduğunu da savunuyor:
“Daha önceki yıllarda Dünya Bankası projenin çevreye vereceği zararlar nedeniyle projeden çekildi. Ardından İngiliz ve Fransız hükümetleri ve en nihayetinde 2009 yazında Almanya, İsviçre, Avusturya da tarihte ilk defa imzalamış oldukları halde tek taraflı feshederek bu projeden desteklerini çektiler. Bu, projenin dünya ölçeğindeki bir sorun olduğunu çok açık bir şekilde belgeliyor.”
"Türk Hükümeti Gerçeği Görmüyor"
“İki büyük özel Türk bankası dışarıdan eksilen kredinin yerine bu büyük yanlışları olan projeye kredi vermeyi düşünüyor. Aslında bütün bunların tamamı hukuken yanlış” diyen Eken hükümete “barajı iptal etmesi ve olması gerektiği gibi Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni bir dünya mirası ilan etmesi” çağrısı yapıyor.
Eken, “Dicle insanlığın en kadim nehirlerinden bir tanesi. Ilısu barajının yapılacağı havzada binlerce kişi yaşıyor. Yaklaşık 50 bin kişi olduğu tahmin edilen bu insanların yerlerinden olması, insanlık tarihinin binlerce yıllık bilgisinin de yok olması söz konusu” diye konuşuyor.
Türkiye Doğa Derneği Başkanı Güven Eken’le yaptığımız söyleşinin tamamını sağ üst köşedeki MP3 bağlantısından dinleyebilirsiniz.