ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin PKK’nın YPG ile bağlantıları konusundaki endişelerine karşı çok hassas olduklarını ve bu endişelerine saygı gösterdiklerini söyledi.
Kerry, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin oturumda bir Kongre üyesinin sorusu üzerine, NATO müttefiki ile Türkiye çok yakın çalıştıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
“Türkiye Suriye ile sınır paylaşıyor ve orada olanlara karşı muazzam bir ilgisi var. PKK ve PKK’nın YPG ile bağlantılarına dair endişelerine karşı çok hassasız. Bu konuda onlarla epeyce görüşüyoruz. Türkiye’nin endişelerine saygı göstermeliyiz, göstereceğiz ve gösterdiğimizi düşünüyoruz. Kürtler’le birlikte çalışmayı içeren kısa vadeli çözümün farklı bir sorun yaratmaması ve bunun da daha sonra bölgede hepimiz için daha uzun vadeli bir zorluk çıkarmaması çok önemli. Bu nedenle çok dikkatli çalışıyoruz.”
Kerry, aynı zamanda IŞİD’in püskürtülmesi için sahada yerel unsurlara da ihtiyaçlarına olduğuna dikkati çekerek, Kürtler’in desteğiyle Kobani’nin IŞİD’den geri alınmasını örnek gösterdi.
Türkiye ile birlikte çalışmaya daha hazır ve bundan rahatsızlık duymayacak farklı Kürt grupların da olduğuna değinen Kerry, “Türklerle; onlar açısından önemli çizgileri aşmayacak şekilde ve bölgenin hassasiyetlerine saygı gösteren bir yolla nasıl ilerleme kaydedilebileceğini konuşuyoruz” ifadesini kullandı.
‘Şadadi’nin kurtarılması çok kritik’
Savunma Bakanı Ash Carter ise, Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Komitesi’nin yine bütçe konulu oturumunda, IŞİD’e karşı hem Irak hem Suriye’de elde ettikleri başarılara değindi.
Carter, ABD’nin desteklediği yerel güçlerin Suriye’nin doğusundaki Şadadi kasabasının çevresindeki alanı IŞİD’den kurtardığını, Şadadi’nin de alınmasıyla birlikte örgütün Suriye’den temizlenmesi hedefinde çok kritik bir adım atılmış olacağını söyledi.
Suriye Demokratik Güçleri’nin kuşatması altındaki Şadadi’nin, IŞİD için hem komuta kontrol, hem lojistik, hem militanlarını eğitmesi hem de petrol gelirleri bakımından kritik bir üs vazifesi gördüğüne dikkati çeken Carter, Şadadi’nin geri alınmasıyla, IŞİD’in Suriye’de Rakka ile yine Irak’ta Musul kenti arasındaki son kuzey ana ikmal hattını kesmeyi amaçladıklarını belirtti.
IŞİD’i bir “tümör” olarak niteleyen Carter, Şadadi’nin alınması ve böylece örgütün Irak ile Suriye arasındaki önemli bir ikmal hattının kesilmesiyle bu tümörü biri Irak’ta diğeri Suriye’de olmak üzere ikiye ayırmayı hedeflediklerini söyledi.
Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da, Suriyeli muhaliflerin Şadadi’yi aldıktan sonra Rakka’ya ilerlemeye hazırlandıklarını belirtti.