Depremden 110 Saat Sonra Enkaz Altından Çıkartıldı
- By Reuters
Hatay’da kurtarma ekipleri depremden 110 saat sonra 27 yaşındaki Rabia Öfkeli’yi enkaz altından sağ çıkartmayı başardı. Ekipler uzun süre enkaz altında kalan genç kadını sarsmadan ambulansa taşımak için dikkatle çalıştı. 10 ilde yıkıma neden olan deprem felaketinin beşinci gününde can kaybı 20 bine yaklaştı, binlerce kişi soğuk kış koşullarında evsiz kaldı.
Can Kaybı 20 Bini Geçti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 20 bin 213'e yükseldiğini, yaralı sayısının 80 bin 52 kişi olduğunu açıkladı.
Koca "Enkaz altından kurtarılan 20 bin vatandaşımızın, acil müdahalenin ardından hava, kara ambulansları ve deniz araçlarıyla bölgeden dış illere tahliyesi sağlandı" dedi.
Sağlık Bakanı ayrıca, "Kimliğini bilmediğimiz hastaların dijital fotoğraflarını eşleştirme yapmak üzere hazırlanan özel yazılıma yüklüyoruz. Önemli kısmının kimlik bilgilerine ulaşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Adana Tedbiren Eve Girmiyor
Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki depremde Adana çok fazla yıkım yaşamadı ama halk yine de evlerine girmeye korkuyor. Pek çok kişi denetimler yapılana kadar tedbir amaçlı günlerini kurulan çadır kamplarda ve camilerde geçiriyor.
Bölgeye yardım, depremden en çok etkilenen illere göre daha hızlı ve sağlıklı şekilde iletildi. Depremzedeler genel anlamda yardımlardan memnun ama temel sorunlar da var. Bunların başında soğuk hava, tuvalet ve su sorunu geliyor.
VOA Türkçe muhabiri Onur Erdoğan’ın haberi
İnşaat Kodları İhlali Depremden Önce de Gündemdeydi
Uzmanlar, Türkiye'de uzun yıllar boyunca modern inşaat kodlarının yeterince uygulanmadığını, deprem bölgelerinde emlak patlamasının teşvik edildiğini ve bu bölgelerde konut inşa edilmesine izin verildiğini kaydediyor.
Jeoloji ve inşaat mühendislerinin uzun zamandır uyardığı gevşek uygulamalar, Türkiye ve Suriye'de toplam 20 binden fazla ölüme yol açan ve binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerden sonra yeniden mercek altına alınıyor.
University College London'dan acil durum planlama uzmanı Profesör David Alexander, "Bu felakete paçavra inşaatlar neden oldu, deprem değil" dedi.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, iki büyük depremin vurduğu bölgelerde bulunan çok sayıda binanın standart altı yapı malzeme ve metodlarıyla inşa edildiğinin ve hükümet standartlarına çoğu zaman uymadığının bilinen bir gerçek olduğunu kaydetti.
Muhcu, buna çok sayıda eski binaların ve Türkiye'de inşaat kodlarının modern standartlara göre yeniden belirlenmesinden yaklaşık 20 yıl sonra, son yıllarda inşa edilen apartmanların da dahil olduğunu dile getirdi ve "Deprem gerçeğine rağmen bölgedeki yapılar zayıftı, dayanıklı değildi" dedi.
Haberin devamı için tıklayın