Diyarbakır'da Yaralılar Kurtarma Çalışmalarına Katıldı
Diyarbakır’da en büyük yıkımın olduğu binalardan Serin Apartmanı'nda enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Enkazın altına bulunanları kurtarmak için çalışmalar devam ediyor.
Enkazdan yaralı kurtulanlar yakınlarının olabileceği yerleri kurtarma ekiplerine gösteriyor. Kameraya konuşmak istemeyen yaralılar yakınlarını son gördükleri yerleri ekiplere gösterdi.
VOA Türkçe’nin takip ettiği kurtarma çalışmalarında binanın merdiven boşluğuna ulaşıldı.
Yakınları enkaz altında bulunanlar da soğuk havaya rağmen beklemeye devam ediyor. Bu arada çöken binaların kolonlarının kesildiği iddiaları üzerine olay yeri inceleme ekipleri, kolon enkazlarından numune alarak inceleme gönderdi.
Mahmut Bozarslan'ın haberi
UNESCO’dan Türkiye ve Suriye’ye Deprem Desteği
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), binlerce kişinin hayatını kaybettiği büyük yıkım yaratan depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’ye destek olacağını açıkladı.
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Örgütümüz kendi yetki alanı dahilinde yardım sağlayacaktır" dedi ve UNESCO’nun ortaklarıyla birlikte dünya miraslarının aldığı hasarla ilgili araştırma başlattığını kaydetti.
Açıklamada, ‘’Türkiye'de UNESCO, Roma, Sasani, Bizans, İslam ve Osmanlı dönemlerinin önemli bir merkezi olan dünya mirasları Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı’ndaki bazı binaların çökmesinden üzüntü duymaktadır. Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve merkez üssünden uzak olmayan Göbekli Tepe, Nemrut Dağı ve Arslantepe Höyüğü gibi diğer alanlar da etkilenebilir’’ denildi.
UNESCO, Suriye'de özellikle Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Halep Antik Kenti'ndeki durumdan da endişe duyduğunu bildirdi.
BM örgütü, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) gibi ortaklarıyla birlikte, bu alanların hızla güvence altına alınması ve istikrara kavuşturulması amacıyla, hasarın kesin bir envanterini çıkarmak üzere uzmanlarını harekete geçirdiğini açıkladı.
BM Acil Durum Fonu’dan Depremzedeler İçin 25 Milyon Dolarlık Yardım
Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Suriye’de insani yardımın başlatılmasına yardımcı olmak üzere 25 milyon dolarlık bir hibe vereceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Merkezi Acil Müdahale Fonu'ndan (CERF) sağlanan fonla, bölgede acil hayati yardımlar sağlanması amaçlanıyor.
İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, "Bölgedeki insanlar bu trajedinin yıkıcı sonuçlarıyla uğraşırken, onlara yalnız olmadıklarını söylemek istiyoruz. İnsani yardım topluluğu bu krizden çıkış yolunun her adımında onları destekleyecek" dedi.
Depremin neden olduğu arz endişesi petrol fiyatlarını yükseltti
Türkiye'de depremlerin ardından önemli bir ihracat terminalinin kapanmasıyla yaşanan arz sıkıntısı endişe yaratınca petrol fiyatları, bugün üst üste ikinci seansta da yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri, 1,14 dolar yani yüzde 1,4 artışla varil başına 82,13 dolara yükseldi. Batı Teksas tipi ham petrol vadeli işlemlerse yüzde 1,9 artışla yani 1,44 dolar artarak, varil başına 75,55 dolara ulaştı.
Ceyhan'da günlük 1 milyon varil kapasiteli petrol ihracat terminalinin faaliyetleri, bölgeyi vuran büyük depremin ardından durduruldu. Azeri ham petrolünü uluslararası piyasalara ihraç eden Bakü-Tiflis terminali de 6-8 Şubat tarihlerinde kapalı.
Reuters haber ajansına bilgi veren bir kaynak, Ceyhan'daki Irak ham petrolünün bugün yeniden yüklenmeye hazır olduğunu ancak kötü hava koşullarının gemilerin yanaşmasını engellediğini söyledi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı da Irak'ın kuzeyindeki Kerkük petrol ihracat boru hattından Ceyhan'daki petrol terminaline uzanan petrol akışını, deprem sonrası geçici süreliğine durdurmuştu.