ABD Dışişleri Bakanı Blinken Taziye Defterini İmzaladı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek taziye defterini imzaladı. Ziyaretini Twitter'da paylaşan Blinken, Büyükelçi Murat Mercan’la da biraraya geldi.
Blinken Twitter mesajında, ''Bugün @TurkishEmbassy'de, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremin kurbanları için taziye defterini imzaladım. Türk halkının yanısıra sınırın ötesindeki Suriyeliler'in büyük can kaybı ve acılarından derin üzüntü duyuyorum'' dedi.
Blinken bir önceki Twitter paylaşımında da ''Türkiye ve Suriye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremin mağdurlarına yardım eden tüm Amerikalılar'la gurur duyuyorum. ABD hükümetinin müdahalesine ek olarak, birçok insani yardım kuruluşu ve STK da yardım ediyor'' demişti.
Blinken, ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi'nin Uluslararası Afet Bilgi Merkezi'nin internet sitesini mesajına ekleyerek, bağış yapmanın yollarını da paylaşmıştı.
Almanya Tarım Bakanı Özdemir: "Her Daim Yanınızdayız"
Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, yaşanan deprem felaketinin ardından bir mesaj yayımladı. Özdemir mesajında "Türkiye ve Suriye’de 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem felaketi hepimizi derinden sarstı. Bu süreçte hepinize güç ve sabır diliyorum. Almanya olarak her daim yanınızda olacağımızı da bilmenizi istiyorum.Aklımız, kalbimiz ve ruhumuz sizinle.” ifadelerini paylaştı
İnşaat Kodları İhlali Depremden Önce de Gündemdeydi
Uzmanlar, Türkiye'de uzun yıllar boyunca modern inşaat kodlarının yeterince uygulanmadığını, deprem bölgelerinde emlak patlamasının teşvik edildiğini ve bu bölgelerde konut inşa edilmesine izin verildiğini kaydediyor.
Jeoloji ve inşaat mühendislerinin uzun zamandır uyardığı gevşek uygulamalar, Türkiye ve Suriye'de toplam 20 binden fazla ölüme yol açan ve binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerden sonra yeniden mercek altına alınıyor.
University College London'dan acil durum planlama uzmanı Profesör David Alexander, "Bu felakete paçavra inşaatlar neden oldu, deprem değil" dedi.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, iki büyük depremin vurduğu bölgelerde bulunan çok sayıda binanın standart altı yapı malzeme ve metodlarıyla inşa edildiğinin ve hükümet standartlarına çoğu zaman uymadığının bilinen bir gerçek olduğunu kaydetti.
Muhcu, buna çok sayıda eski binaların ve Türkiye'de inşaat kodlarının modern standartlara göre yeniden belirlenmesinden yaklaşık 20 yıl sonra, son yıllarda inşa edilen apartmanların da dahil olduğunu dile getirdi ve "Deprem gerçeğine rağmen bölgedeki yapılar zayıftı, dayanıklı değildi" dedi.
Haberin devamı için tıklayın
Adana Tedbiren Eve Girmiyor
Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki depremde Adana çok fazla yıkım yaşamadı ama halk yine de evlerine girmeye korkuyor. Pek çok kişi denetimler yapılana kadar tedbir amaçlı günlerini kurulan çadır kamplarda ve camilerde geçiriyor.
Bölgeye yardım, depremden en çok etkilenen illere göre daha hızlı ve sağlıklı şekilde iletildi. Depremzedeler genel anlamda yardımlardan memnun ama temel sorunlar da var. Bunların başında soğuk hava, tuvalet ve su sorunu geliyor.
VOA Türkçe muhabiri Onur Erdoğan’ın haberi