Öğrenciler Yurtların Boşaltılması Kararına Tepkili
- By Umut Çolak
İSTANBUL — Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlara depremzedelerin yerleştirilmesine karar verilmesinin ardından İstanbul Cevizlibağ'daki Atatürk Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrenciler, eşyalarını toplayarak evlerine dönmeye başladı.
10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerde uzaktan eğitim kararı alındığını ve Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlara depremzedelerin yerleştirileceğini açıklamıştı.
KYK yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi amacıyla üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmesi kararına yurtlarda kalan öğrenciler ve aileleri ise tepki gösterdi.
Haberin devamı için tıklayın.
Türkiye'den İki Yeni Sınır Kapısı Açılması BM Gündeminde
NEW YORK - Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Suriye’de depremin yaralarını sarmak için çalışmalarını arttırarak sürdürüyor. BM’ye bağlı kuruluşların temsilcileri depremin ardından öncelikle Suriye’de evsiz kalan beş milyondan fazla kişinin olası sınır ülkelerine göçü konusunda farklı senaryolar üzerine çeşitli yardım planlamalarını değerlendiriyor.
Deprem bölgesinde temas ve incelemelerde bulunan insani yardımdan sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’in hazırladığı kapsamlı raporu New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sunması bekleniyor.
Suriye’ye yardımın deprem sonrası Türkiye’den açılacak ek sınır kapılarından sürdürülmesiyle ilgili Güvenlik Konseyi’nin karar alması için kulislerde diplomatik temaslar sürüyor.
Haberin devamı için tıklayın.
ABD'li Yetkiliden Ermenistan Sınırının Açılmasına İlişkin Yorum
Depremin ardından insani yardım amacıyla Türkiye-Ermenistan sınırının 35 yıl aradan sonra açılmasına ilişkin ABD'den açıklama geldi. ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) Başkanı Samantha Power sosyal medyadan paylaştığı yorumda, "İhtiyaç sahibi insanlara yardım etmek için yıllardır süren düşmanlığın bir kenara konulduğunu görmek çok etkileyici" dedi.
Samantha Power, "35 yıl sonra ilk kez Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınır kapısı yardımın depremzedelere ulaşabilmesi için açıldı. Ermenistan 100 ton yardım malzemesi ve arama-kurtarma ekibi gönderiyor" diye yazdı.
Yardım Gelmemesinden Şikayetçi Antakyalılar Göç Ediyor
Hatay’ın kent merkezi Antakya, 6 Şubat depreminde en ağır kayıpları yaşayan yerlerden biri. Hasarsız binanın neredeyse olmadığı Antakya'nın sakinleri ya göç yolcusu ya da devletin ilk iki gün kendilerine yardım elini uzatmadığına isyan ediyor.
Antakya, Hatay’ın kültürel zenginliğinin simgesi, tarihi kent merkezini oluşturuyordu. Ancak depremin ardından 8. günde Cumhuriyet Meydanı’ndaki manzaraya bakıldığında yaşayacak, nefes alacak bir kentten söz edilmesi pek mümkün gözükmüyor.
Kent merkezine araçla ulaşılabilmesi her köşede enkazlar veya artçılarla yıkılma riski olan ağır hasarlı binalar nedeniyle hem güç hem de zaman alıyor. Kent merkezinde depremzedeler için az sayıda çadır alanı mevcutken, kolluk güçleri, kamu personeli veya gönüllü yardımcılar ağırlıkta görünüyor.
Cumhuriyet Meydanı’nda ayakta kalmayı başarabilmiş Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli karşısındaki tarihi Hatay Büyükşehir Belediye Binası’nın çatısının çöktüğü ve ağır hasarlı olduğu görülüyor.
Yıldız Yazıcıoğlu ve Murat Karabulut'un haberi.
Haberin tamamını okumak için tıklayın