Erişilebilirlik

Türkiye Suriye’de Tampon Bölge İstiyor


Suriyeli sığınmacılar Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer işgal etmeyi sürdürüyor. Özellikle Hatay’dan gelen bazı sığınmacılarla, esnaf ve halk arasında yaşanan tartışma haberleri artmaya başladı. Buna yabancı basında çıkan Özgür Suriye Ordusu mensuplarının Türkiye’de eğitildiği haberleri de eklenince siyasetin ilgisi de iyiyden iyiye sığınma kamplarının bulunduğu Hatay, Kilis ve Şanlıurfa’da toplandı. Dün bazı CHP’lilerin Suriyeli askerlern bulunduğu kampa alınmaması da siyasetteki tansiyonu arttırdı.

Davutoğlu: CHP milli çıkarları öne almalı

Bu sabah Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin düzenleyeceği Suriye konulu toplantıya katılmak üzere ABD’ye hareket etmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP’nin Suriye meselesindeki tutumunu eleştirdi.

Davutoğlu şöyle konuştu: “Bir grup milletvekilinin Apaydın Kampı’na giderek zaten hassas olan bir alanda açıkçası tahrik edici ve söylentilere dayalı açıklama yapmaları, hem o kampta kalanların güvenliği açısından sakıncalıdır hem de zaten hassas bir süreçten geçerken sınır illerimizdeki durum için de sakıncalıdır. Bütün milletvekillerinden beklediğimiz Türkiye'nin itibarı ile milli çıkarlarını öne almalarıdır."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Suriyeli askerlerin kaldığı Apaydın Kampı'na giriş için Dışişleri Bakanlığına başvuracak TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na izin verileceğini de söyledi.

Dışişleri Bakanı Birleşmiş Milletler çatısı altında New York’ta düzenlenecek toplantının bu kez sonuç vereceği umudunu taşıyor. Bugüne kadar Rusya ve Çin’in siyasi tutumları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nden beklenen kararların çıkmadığını vurgulayan Davutoğlu, artık BM’nin etkin adım atmasını bekliyor.

Davutoğlu şunları söyledi: “Suriye’de muhalefet güçlendikçe rejim birçok şehirde kontrolu kaybettikçe Suriye yönetimi hava kuvvetleri aracılığıyla şehirleri bombardıman ediyor. Bu oturumun bazı somut sonuçlar doğurmasını bekliyoruz.”

Davutoğlu: Suriye içinde sığınmacı kampı kurulması için BM devreye girmeli
Peki bu somut sonuçlar ne olabilir?
Türkiye, 80 bine yaklaşan sığınmacı sayısının artmasından endişe ediyor ve bu nedenle bir süredir Suriye’de tampon bölge kurulmasını istiyordu. Ancak düne kadar pek ciddi bir destek görmemişti. Dün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yaptığı açıklamalar Ankara’da memnuniyetle karşılandı. Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı olması bu yöndeki umudu arttırıyor. Zaten basın toplantısında da “sığınmacı saysının 100 binlere ulaştığı taktirde bu uluslararası sorunun gereğini sadece Türkiye’den beklemek kimsenin hakkı değil, nihai çözüm mercii BM’dir” dedikten sonra Davutoğlu, bir kez daha bu seçeneğe vurgu yaptı.
Davutoğlu şöyle konuştu: “Yarın sınırlarımızın ötesinde onbinlerce insan biriktiğinde, ki birikebilir, Suriye içinde bu sığınmacıların korunması ve orada mümkünse kamplarda barındırılması konusunda BM'nin devreye girmesini bekliyoruz. Buna uygun yöntemlerin, modalitelerin geliştirilmesi lazım ki bu mesele Suriye'den dışarıya ihraç edilen bir sorun olmaktan çıksın."

Hüseyin Çelik: Apaydın kampı askeri eğitim kampı değil, mülteci kampı

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de ana muhalefetteki CHP’nin eleştirilerine tepki gösterdi. Partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısından sonra konuşan Çelik, ''Burada esas olan şudur; yarın Suudi Arabistan, Katar ya da bir başka ülke, demokratik taleplerde bulunan, insani haklarını ön plana çıkaran ve bunu barışçı yollarla ifade etmeye çalışan insanların üzerine eğer topla, tüfekle, uçakla saldırırsa biz onu da eleştiririz, onun da karşısına çıkarız'' dedi.
AK Parti Sözcüsü, Apaydın Kampı’na neden CHP’li milletvekillerin sokulmadığını da şöyle açıkladı:

''Kampla ilgili orada subaylar var, geçmişte Esed'in ordusunda subay astsubay çeşitli düzeylerde bulunan insanlar var. Şu anda onun muhalifi konumunda. Birini ziyarete gittiğiniz zaman onun rızasını almak esas değil midir- Nitekim BM ve uluslararası kuralların da diplomasinin kuralıda budur. CHP şov yapmak istiyorsa, şovunu başka yerde yapsın. Meselenin özü bu. Ne askeri eğitim yapılan bir yer, ne mühimmat kampı şeklinde, burası mülteci kampıdır, o insanlar tekrar günün birinde gidip muhaliflere katılıp savaşabilir mi- Tabi ki savaşabilir, bu gizlenen birşey değil.''

Ancak Hüseyin Çelik, Türkiye’de herhangi bir yerde Suriyeli muhaliflerin eğitilip edilmediği konusuna açıklık getirmedi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG