Erişilebilirlik

‘Türkiye Suriye’ye Sert Güç Kullanmaktan Kaçınacaktır’


‘Türkiye Suriye’ye Sert Güç Kullanmaktan Kaçınacaktır’
‘Türkiye Suriye’ye Sert Güç Kullanmaktan Kaçınacaktır’

Türkiye’nin Suriye’yle ilgili söylemi giderek sertleşiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de Türk bayrağına yapılan saldırıyı bir kez daha kınadı. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı'na “Beşar, o saldırganları bul ve cezalarını ver” diye seslendi. Öte yandan Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 4’ncü toplantısı sona erdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantının ardından Suriye ordusunun kentlerden çekilmesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, Türkiye’nin bu konuda Arap Birliği'nin alacağı kararları destekleyeceğini söyledi.

Türkiye’nin tavrı ne kadar sertleşebilir? Suriye’nin yalnızlaştırılması politikası sonuç getirir mi? Amerika ve Türkiye, Suriye konusunda yakın hareket ediyor mu? Bu soruları Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni’ye yönelttik.

‘Türkiye Suriye’ye Sert Güç Kullanmaktan Kaçınacaktır’
‘Türkiye Suriye’ye Sert Güç Kullanmaktan Kaçınacaktır’


Amerika’nın Sesi’nden Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Köni, Türkiye’nin içerideki gelişmeler nedeniyle (PKK’ya yönelik harekât) ikinci bir ülkeye “sert gücünü” kullanmaktan kaçınacağını düşünüyor. Köni, “Ama yumuşak gücünü yani ikna gücünü, uluslararası topluluk birtakım yaptırımlar uygulayabiliyorsa o yaptırımlara tamamen uyma sistematiğine devam ederek kullanacaktır” diye konuşuyor Köni.

“Arap Birliği’nin aldığı kararlar Suriye’yi Arap dünyasında bir yalnızlığa itiyor. Ama bölgede Suriye’nin başka destekçileri var. İran gibi, çekimser kalan Irak gibi ve tabii Lübnan gibi” diyen Köni, fakat Sünni Arap dünyasında şimdiye kadar görülmeyen bir karşı tepki olduğunun da altını çiziyor. Rusya’nın Suriye’yi koruyan tavrını ve İran’ın desteğini vurgulayan Köni bunu “Başka dengeler Suriye’yi koruyor” diye yorumluyor.

Köni’ye göre Türkiye ise modernleşmesini batılılaşma üzerine kuran bir ülke olarak insan hakları ve demokrasiye bağlı bir tutum sergiliyor Suriye konusunda. “Türkiye’nin bulunduğu ekonomik ve sosyal sistem içinde hareket etmeye çalıştığını” söyleyen uzman, şöyle devam ediyor: “Türkiye Ortadoğu’daki gelişmelerde şimdiye kadar “sıfır sorunlu politika” uygulamaya çalışsa da geleneksel politikasının dışına çıkarak tamamen karşı tarafta (batılı ülkelerin karşısında) bir tutumu olmadı.”

Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni’nin uluslararası toplumdaki değişimlere, Türkiye’nin algılanışına ve Suriye ile ilişkilerdeki öngörülerine ilişkin ayrıntılı açıklamalarını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG