Erişilebilirlik

'Türkiye’ye IŞİD Tehdidi Sürüyor'


Geçtiğimiz hafta, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda saldırı düzenlemek için hazırlanan bir IŞİD hücresinin Bayrampaşa’da bir alışveriş merkezinde yakalandığı İstanbul’da son birkaç gündür güvenlik önlemleri üst düzeyde.

Özellikle ana metrobüs durakları, vapur ve motor iskeleleriyle metro girişlerinde İstanbul polisi, emniyet tedbirlerini arttırmış görünüyor.

2017 yılının ilk saatlerinde Reina adlı gece kulübünü hedef alan saldırı sonrasında İstanbul’da tek bir saldırı düzenlemiş olan selefi örgüt Türkiye’nin en kalabalık kentini hedef alabilir mi?

Erol Başaran Bural: "IŞİD’in İstanbul yapılanmasında Arap ve Kafkas kökenliler etkin"

21. Yüzyıl Enstitüsü’nün terörizmle mücadele uzmanlarından Emekli Albay Erol Başaran Bural, Türkiye’nin özel olarak İstanbul’un IŞİD tehdidi altında olduğunu söyleyerek dikkatleri Arap ve Kafkas kökenli IŞİD’lilere çekiyor: “IŞİD’in Türkiye’de eylem yapabilme olasılığı kısa bir süre önce yabancı bir düşünce kuruluşunun Türkiye’ye dönen IŞİD terör örgütü mensuplarının sayısını açıklaması ve İstanbul Bayrampaşa’da eylem hazırlığı içindeki IŞİD’li grubun yakalanması ile yeniden gündeme geldi. Halbuki IŞİD’in ülkemizde eylem yapabilme riski her zaman için mevcuttu ve halen de bu risk devam etmekte. İstanbul’daki IŞİD terör örgütü yapılanmasının genellikle Arap ve Kafkas kökenli teröristlerden meydana geldiği bilinmektedir. Ayrıca IŞİD’in İstanbul’u Avrupa ve diğer kıtalara geçiş noktası olarak kullandığı, bu nedenle çok sayıda yabancı teröristin geçiş yapana kadar İstanbul’da 'güvenli ev' olarak tabir edilen, Arap ve Kafkas kökenlilere ait hücre evlerinde kaldıkları da raporlarda belirtilmektedir. Bu nedenle yabancı şahısların ev satın alma, araç ve ev kiralaması gibi hususlarda kontrol mekanizmalarının etkinliğinin artırılması, bu konu da gerekiyorsa kanuni düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir.”

Terörle mücadele uzmanı Bural’ın işaret ettiği düşünce kuruluşu ABD merkezli Soufan Center'ın, ‘Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Yarattığı Tehdit’ adlı son raporunda Irak ve Suriye'de bulunan 5 bin 600 yabancı uyruklu IŞİD terör örgütü üyesinin ülkelerine döndüğü belirtilirken Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan 900 IŞİD üyesinin de geri döndükleri iddia edilmişti.

Bural: "IŞİD’den gözaltına alınanların sayısı bir önceki yıla göre %70 arttı"

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Bural’a göre, her ne kadar yabancı savaşçıların Türkiye’ye çeşitli vesilelerle dönüşü söz konusu olsa da emniyet güçlerinin operasyonlarıyla Türkiye bugüne kadar tehdidi minimize etmiş durumda: “İçişleri Bakanlığı verileri incelendiğinde, 2016 yılında Ocak ve Ekim ayları arasında yaklaşık 2.200 kişinin IŞİD terör örgütüne üye olmak gerekçesiyle gözaltına alındığı görülüyor. 2017 yılında ise yılbaşından itibaren 30 Ekim tarihine kadar geçen sürede IŞİD terör örgütüne yönelik operasyonlarda gözaltına alınan kişi sayısı 3.708. Rakamlar bize IŞİD terör örgütünün Türkiye’deki faaliyetlerinin önlenmesi için düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınanların sayılarının yaklaşık %70 arttığını gösteriyor. Bu verilerden IŞİD terörünün önlenmesine yönelik yapılan kolluk operasyonlarına ilişkin miktarın da arttığı açıkça görülüyor. IŞİD 2017 yılında toplam iki terör eylemi gerçekleştirebildi. Bu sayı 2016 yılında 9 idi. IŞİD’in 2017’de Türkiye’de eylem girişimi sayısı 23 iken 2016 yılındaki eylem girişimi sayısı 18. Rakamları yorumlayacak olursak IŞİD terör örgütünün 2016 yılına nazaran daha çok miktarda eylem yapma arzusu içerisinde olduğu ancak önleyici kolluk operasyonları sayesinde yıl içerisinde daha az eylem yapabildiği, birçok eyleminin gerçekleştirilemeden önlendiği görülüyor.”

IŞİD’in eylem hazırlıklarının Bayrampaşa’da olduğu gibi önleyici istihbaratla bertaraf edildiğini vurgulayan terörle mücadele uzmanı buna rağmen yeni saldırıların her zaman ihtimal dahilinde olduğuna dikkat çekiyor.

Erol Başran Bural IŞİD’le mücadelenin en büyük zorluğunun örgütlenme modelinden kaynaklandığı görüşünde: “IŞİD terör örgütü hücre yapılanması içerisinde çalışıyor. Hücreler birbirlerini tanımıyor ve hatta bazen aynı hücredeki şahıslar bile birbirlerini hiç görmüyor. Gerek fiziksel yöntemler gerekse Telegram isimli uygulamalar kullanarak dijital yöntemlerle birbirleri ile haberleşen terör örgütü mensupları sıradan aileler ya da sıradan şahıslar görünümüne bürünüyor. Her bir IŞİD terör örgütü hücresinin bağlı olduğu terör örgütü elemanları da farklı kişiler oluyor. ‘Kompartmantasyon yönetimi’ denilen bir yöntemle bir bölgede yapılanan terör örgütü mensuplarını ve bu kişilerin kimlerle irtibatta olduklarını bulmak bu nedenle oldukça güç oluyor.”

HDP’li Toğrol: "Suriye ve Irak’tan IŞİD’lilerin Türkiye’ye girişi sırasında ne gibi önlemler alınıyor?"

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrol da dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde Türkiye’den IŞİD’e katılan militan sayısı ve Türkiye’nin aldığı önlemlerin ne olduğunu sordu.

Toğrol, “Soufan Center’in Türkiye’ye geri dönen bine yakın IŞİD militanı olduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise son olarak 22 Ekim-1 Kasım tarihleri arasından gözaltına almış olduğunuz 283 kişi mevcut bu 900 kişiden midir? Yoksa gözaltına alınanların bu 900 kişinin dışında kişiler midir? IŞİD terör örgütünün, Suriye ve Irak savaşındaki yenilgisinden sonra ülkelerine kaçmak isteyen üyelerinin Türkiye sınırlarından geçişi sırasında ne gibi önlemler almaktasınız?” dedi.

Türkiye’de IŞİD eylemleri

IŞİD’in Türkiye’deki örgütlendiği bir hücresinin 20 Mart 2014’te Niğde Ulukışla’da trafik denetimi yapan jandarma güçleriyle çatışmasıyla ortaya çıktı. Yakalanan dört IŞİD üyesi hiç mahkeme salonuna gelmeden 15 Haziran 2016’da görülen yedinci celsede 445 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

IŞİD 2014’den itibaren Türkiye’de 3 silahlı saldırı, 1 bombalı saldırı ve 10 canlı bomba saldırısı olmak üzere can kaybıyla sonuçlanan toplam 14 eylem gerçekleştirdi.

Bunlar arasında Ankara Garı, Atatürk Havalimanı, Sultanahmet, İstiklal Caddesi, Reina, Gaziantep’teki düğün ve HDP’nin Diyarbakır Mitingi en çok hatırlananlar.

Bu saldırılarda 11’i polis, 1’i asker olmak üzere 293 kişi hayatını kaybetti, 1.338 kişi yaralandı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG