Erişilebilirlik

Türkiye’de Gözler Rusya’dan Gelecek Uçuşlarda


Rusya ilişkilerinde geçen yıl 24 Kasım sabahı sınır ihlali nedeniyle Rus askeri uçağını TSK’nın düşürmesiyle başlayan gerilim, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in telefon görüşmesiyle aşılmıştı. Rusya’nın, Türkiye’ye ekonomik yaptırım kapsamında uygulamaya koyduğu turist yasağından vazgeçmesi ise her iki tarafta turizm sektörünü rahatlatmıştı. Ancak Türkiye’nin özellikle Akdeniz Bölgesi’ni derinden etkileyen Rus turist yokluğunu ortadan kaldırmak üzere her iki ülke gündeminde özel sektör eliyle charter uçuş seferlerinin başlatılması var.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada özellikle Rusya Federasyonu ile charter uçuşlarını başlatmak üzere yarın Moskova’ya resmi bir heyet gönderileceği duyuruldu. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Rusya Federasyonu makamlarının daveti üzerine, ülkemiz ile Rusya arasında turizm alanındaki işbirliği ve ilişkilerin ele alınması amacıyla Bakanlığımız başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra sektör temsilcilerinin de yer aldığı bir heyetimiz, 14 Temmuz günü Moskova'da Rus muhataplarıyla bir toplantı gerçekleştirecektir. Toplantıda, Rusya Federasyonu ile ülkemiz arasındaki charter seferlerinin tekrar başlatılması için yapılmakta olan hazırlıklar, turistlerin güvenliği ve buna yönelik alınan tedbirler ile turizm alanındaki ilişkilerin geleceğine ilişkin yeni işbirliği alanlarının belirlenmesi amacıyla görüş alışverişinde bulunulacaktır.”

DEİK: Mutlu olacağız

Amerika’nın Sesi’nin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasıyla ilgili ulaştığı TOBB Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, durumu değerlendirdi.

Yeni durumdan iş dünyası olarak her açıdan mutlu olacaklarını belirten Vardan, yazılı açıklamasında şunları ifade etti:

“Bulunduğumuz coğrafyada Rusya Türkiye için, Türkiye de Rusya için çok önemli. Rusya, Türkiye'nin en fazla yatırım yaptığı ve bir çok kalemde bir numaralı ihracat pazarı konumunda olan ülke. Yılda 4 milyonu aşkın turist ile de Türkiye, Rus vatandaşları için önemli bir turizm destinasyonu. Keza, Türkiye’de başta nükleer santral olmak üzere, Rusya’nın önemli yatırımları mevcut. Ve bizler doğalgazımızın önemli bir kısmını Rusya’dan ithal ediyoruz. Dolayısıyla iki ülkenin bağlılığı ileri düzeyde. Öte yandan bölgedeki zorlukları ve sıkıntıları hepimiz biliyor ve içten içe yaşıyoruz. Ancak yaşanan güçlükler ne olursa olsun, birbirine tarihi, kültürel ve ticari bağlarla bağlı iki ülke arasındaki ilişkilerin kesintisiz olarak devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Soğuk Savaş sonrasında ilmek ilmek örülerek önemli bir seviyeye ulaşan ilişkilerimiz, Suriye Krizi ile arzu etmediğimiz bir noktaya gelmişti. Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ediyoruz. Bu süreçte Rusya’nın yeniden uygulamaya başladığı vize uygulamasına son verilmesini ve başta taşımacılık ile yaş meyve-sebze sektörü olmak üzere Türkiye’den yapılan ihracat mallarına uygulanan tarife dışı engellerin de hızlıca kaldırılmasını beklemekteyiz. Turizm açısından da hem bu yılın kalanında, hem de önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin Rus turistler için yine ilk ve önemli bir destinasyon olmasını arzu etmekteyiz.”

Bölgesel sorunlarda çözüm odaklı olunmasıyla karşılık yatırım ve ticaret imkanlarının gelişeceğini işaret eden Vardan, sorunlardan en çok olumsuz etkilenen iş dünyası olduğu için çözümden de yine sektör olarak olumlu etkileneceklerini vurguladı.

Akıltopu: 1 milyon Rus turist bekliyoruz

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu üyesi Selçuk Akıltopu da, son tabloyu Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Türkiye’nin resmi heyet ile sektörel durumu Rusya ile görüşerek çözüme kavuşturmasından memnuniyet duyacaklarını vurgulayan Akıltopu, “Charter uçuşları Rusya’nın açmasını bekliyoruz. Karşılıklı charter seferleri başlarsa turist gelişi hızlanacaktır. Bu çerçevede, 1milyon Rus turist geleceği beklentisi içerisindeyiz. Şu anda THY ve Aeroflot Rus Havayolları aracılığıyla mevcut tarifeli seferlerle gelebilecek turist sayısı maalesef ciddiye alınabilecek boyutta değil” dedi.

THY’nin ayrıca St.Petersburg’a da ilave sefer koyulacağı bilgisini aldıklarını kaydeden Akıltopu, Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’ne geçen yıl gelen Rus turist sayısının 2.8 milyon olduğunu belirtti. Bu yılki turizm sezonunda aynı rakamı yakalamayı “imkansız” gördüğünü söyleyen Akıltopu, mesela kendi iş alanı Kemer’deki son durumu değerlendirdiğinde yerli turist gelişiyle doluluk sağladıklarını ifade etti. Özellikle Ramazan Bayramı dolayısıyla yerli turist ilgisiyle rahatlama yaşandığını dile getiren Akıltopu, Temmuz – Ağustos ayında turizm sektörü açısından yerli turist girişini önemli bulduklarını anlattı.

Türkiye ile Rusya arasında charter uçuşları sağlanmasıyla ancak Rus turist gelişinde ciddi bir rakama ulaşılacağı görüşünü yineleyen Akıltopu, eğer Moskova’daki temaslardan hızlıca sonuç alınırsa Türk turizminde bu sezon için “atlatılabilir sezon” değerlendirmesi yapabileceklerini ve 1 milyon Rus turist rakamını çok önemsediklerini de sözlerine ekledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG