Erişilebilirlik

Tutuklu Eski HDP Milletvekili Güzel AYM’ye Başvurdu


DİYARBAKIR - PKK’lı Volkan Bora ile fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından tutuklanan ve milletvekilliği düşürülen eski HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuruda, "Güzel’in yeterli suç şüphesi oluşmadan ve milletvekiliyken siyasi saiklerle hedef gösterilip, tutuklandığı" öne sürüldü.

Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra hakkında yakalama kararı verilen ve bir süre ortadan kaybolan Güzel, Eylül ayı başında İstanbul’da yakalandı.

Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Güzel hakkında, “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davada 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Avukat Eylem Arzu Kayaoğlu, müvekkili Güzel için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Kayaoğlu, başvurusunda, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması ve tutuklanmasının, Anayasa’nın 18 ve 19’uncu maddeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklara Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesine aykırı olduğunu savundu.

Başvuru dilekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin HDP’li milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin kararını hatırlatan Kayaoğlu, Güzel’in milletvekili olmasına rağmen hakkında tutuklama kararı verilmesinin “kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkının ihlali olduğunu" savundu.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında AYM’nin verdiği karara da vurgu yapan Kayaoğlu, başvuru dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

“Başvurucunun tutuklanmasına gerekçe olan fotoğraflar ve HTS kayıtları 2017 Mayıs ayından itibaren savcılık soruşturma dosyasında ve jandarmanın bilgisinde, eli altındadır. AYM Genel Kurulu, Gergerlioğlu kararında tespit ettiği üzere; başvurucu hakkındaki ‘yasadışı örgüt üyeliği’ iddiasının dokunulmazlığının kaldırılması için ‘belli bir ciddiyete’ ulaşmadığı kabul edilerek, 4, 5 yıl boyunca başvurucunun dokunulmazlığının kaldırılması talep edilmemiş; Anayasa Mahkemesi önünde devam eden HDP’nin temelli kapatılması iddianamesine delil olarak eklenmemiş, kapatma davası kapsamında başvurucunun bu dosya nedeni ile siyasetten yasaklanması talep edilmemiş; milletvekili seçilmesinden önceki 1 yıllık sürede ifadesinin alınması için dahi hiçbir işlem yapılmamıştır. Dolayısıyla, başvurucunun tutuklanma gerekçesinde atılı suç olarak belirtilen ‘örgüt üyeliği’ suçlaması için ‘kuvvetli veya makul şüphe’ bulunmamaktadır.”

“Kaçma şüphesi ispat edilemedi”

Güzel hakkında dokunulmazlığın kaldırılması için iki fezleke düzenlendiğini hatırlatan Kayaoğlu, müvekkilinin ortaya çıkan fotoğraflar nedeniyle düzenlenen fezleke ile tutuklandığını ifade etti.

Kayaoğlu, atılı suça dair kuvvetli belirti olmamasına rağmen Güzel’in tutuklandığını vurgulayarak, tutuklamanın ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu, bu halin sürmesine dair verilen kararlara dayanak yapılan “kaçma ve delilleri karartma şüphesi” gerekçesinin ispat edilmediği söyledi.

AYM’nin 20, AİHS’in 8’inci maddeleri ile güvence altına alınan “özel hayat ve aile hayatının gizliliği” ilkesinin de ihlal edildiğini de vurgulayan Kayaoğlu, tutuklamanın siyasi saikle yapıldığını öne sürdü.

Güzel’in hedef haline getirildiğini ileri süren Kayaoğlu,” Müvekkilim, HDP kapatma davasının kamuoyu tarafından HDP lehine, iktidar aleyhine tartışılmasının önüne geçilmesi, HDP’yi ve milletvekillerini kriminalize etme, kamuoyunda şeref ve haysiyetleri ile oynanması ve küçük düşürme gibi amaçlarla siyasi iktidar tarafından hedef haline getirildi” dedi.

“Güzel’le ilgili karar siyasi”

HDP hakkında kapatma davasının açıldığına, tutuklanan milletvekili ve üyelerinin AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmadığına dikkat çeken Kayaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’liler tarafından siyasi saiklerle hedef gösterildiğini söyledi.

HDP'lilerin hedef gösterilmesinin ardından başlayan yargı süreçlerinin, Güzel’le ilgili kararın siyasi olduğu gösterdiğini vurgulayan Kayaoğlu, bu durumun aynı zamanda AİHM’in 18’inci maddesinin de ihlali anlamına geldiği savundu.

Kayaoğlu anayasadaki seçme, seçilme ve siyasi faaliyete bulunma hakkının da ihlal edildiğini savunduğu başvuru dilekçesinde şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi milletvekili iken tutuklanan veya milletvekili olmasına rağmen Anayasa 14’üncü madde gerekçe gösterilerek tutukluluğu devam ettirilen ya da yargılanması devam ettirilen milletvekillerinin başvurularının tamamında; seçilmiş milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasına yönelik müdahalelerin, onların seçilme hakkına dolayısıyla siyasi faaliyette bulunma hakkında yani Anayasa'nın 67’nci ihlaline yönelik müdahale teşkil edeceğini ifade etmiştir.”

Ne olmuştu?

HDP’li Güzel’in günlerce odağında olduğu tartışmalar, 2017 yılında bir operasyonda öldürülen PKK’lı Volkan Bora’nın telefonundan çıkan fotoğrafların basında yer almasıyla başladı.

Fotoğraflarda Güzel, basında sevgilisi olduğu dile getirilen Bora ile görülüyordu. Güzel’in PKK'lıların giydiği kıyafetlerden giymesi dikkat çekmişti.

Fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından Güzel ile ilgili yeni bir fezleke hazırlandı. Güzel hakkında 2019 yılında hazırlanan başka bir fezleke de Meclis’te bekletiliyordu. 1 Mart’ta hakkında hazırlanan fezlekeler, TBMM Genel Kurulu'nda oylanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

İddianamesi, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen Güzel’in ilk duruşması ise 19 Aralık’ta görülecek.

XS
SM
MD
LG