“İsveçliler’in Çoğunluğu NATO’ya Katılmaktan Yana”
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yıllardır tarafsızlığıyla bilinen İsveç’in NATO’ya yönelik tutumunda hızlı bir değişikliğe yol açtı. Ülkede Cuma günü yapılan bir ankete göre, İsveçlilerin çoğunluğu NATO'ya katılmaktan yana.
İsveç 1814 yılından bu yana herhangi bir savaşta yer almadı. O dönemden bu yana İsveç dış politikasını “askeri ittifaklara katılmama” üzerine inşa etti.
Komşusu olan diğer İskandinav ülkeleri İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal edildiğinde bile tarafsız kalan İsveç Soğuk Savaş’ta da bu duruşunu korudu.
Aftonbladet gazetesi tarafından Demoskop adlı bir anket şirketine yaptırılan bir anket, Ocak ayında ülkelerinin NATO’ya katılmasına olumlu bakan İsveçlilerin oranının yüzde 42’den yüzde 51’e çıktığını gösterdi.
Katılmaya karşı olanların oranıysa yüzde 37'den yüzde 27'ye düştü.
Ülkede ilk kez bir ankette NATO’ya katılma yanlıları çoğunluk gösterdi.
Haberin devamı için tıklayın.
Ukrayna Merkez Bankası Başkanı’ndan ABD ve AB’ye Çağrı
Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Kyrylo Shevchenko, ABD ve Avrupa Birliği’ne (AB) tüm Rus bankalarının mal varlıklarını durdurmaları ve bu bankaların piyasalarla ve diğer bankalarla temasının önlenmesi çağrısı yaptı.
Shevchenko, ‘‘Sizden terörün uluslararası finansmanıyla mücadeleye yardım edecek bu adımı atmanızı istiyoruz’’ dedi.
Ukrayna Maliye Bakanı Serhiy Marchenko ise Facebook’tan yaptığı açıklamada batılı bankaların ve varlık yönetimi kurumlarının Rusya ve Belarus’la ilişkilerini kesmelerini istedi.
Ukrayna ve Rusya Adalet Divanı’nda Karşı Karşıya Gelecek
Ukrayna ve Rusya Pazartesi günü Uluslararası Adalet Divanı’nda Kiev'in Moskova'ya askeri operasyonları askıya alma emri vermek için istediği acil önlemlerle ilgili bir duruşmada karşı karşıya gelecek.
Rus ekibin ise önemli bir avukatın istifasıyla zayıfladığı belirtiliyor.
Ukrayna tarafından Birleşmiş Milletler’in en üst yargı organı olan mahkemeye sunulan dava, hem Rusya hem de Ukrayna tarafından imzalanan 1948 tarihli soykırımın önlenmesi anlaşmasının yorumlanmasına odaklanıyor.
Ukrayna Rusya’nın anlaşmayı birçok yönden yanlış yorumladığını öne sürüyor.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise Rusya’nın Ukrayna saldırısını ‘‘özel askeri operasyon’’ olarak değerlendirmişti. Putin, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında Ukrayna’nın doğusundaki halkın son sekiz yılda zulme ve soykırıma uğradığını öne sürmüş ve Ukrayna saldırısının bu nedenle meşru olduğunu iddia etmişti.
Kiev’in iddiası Ukrayna’nın doğusunda soykırım yapıldığına ya da yapılacağına dair delil olmadığı yönünde. Ukrayna mahkemeden Rusya’nın askeri operasyonunun hukuki zemini olmadığı kararını almasını istiyor.
Ukrayna’daki Savaş Türkiye’deki Tekstil Sektörünü Vuruyor
İstanbul’un hazır giyim bölgesindeki tekstil ve deri ürünleri üreticileri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin etkilerini derinden hissettiklerini söylüyor.
Sektör yetkilileri, Moskova ve Kiev’deki müşterilerinin geçtiğimiz hafta 200 milyon dolar tutarındaki siparişleri iptal ettiğini açıkladı.
Yetkililer, Ukrayna'daki çatışmanın devam etmesi durumunda sadece tekstil endüstrisi için 1 milyar dolardan fazla gelirin doğrudan risk altında olduğunu tahmin ediyor. Bu olası ticari kayıp, zor durumda olan Türk ekonomisi üzerindeki baskıyı arttırıyor.
İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, yüzbinlerce ayakkabı ve binlerce deri ceket siparişinin iptal edildiğini söyledi.
Şenocak, “Bazı Rus müşteriler eski ruble kuru ile ödeme yapabileceklerini söylüyor. Yoksa ödeme yapamıyorlar” diye ekledi.
Yetkililer, Rusya ve Ukrayna'nın geçtiğimiz yıl Türkiye'nin deri ayakkabı, deri ceket, bitmiş ve bitmemiş giyim ihracatında 1 milyar dolardan fazla paya sahip olduğunu söylüyor.
Haberin devamı için tıklayın.