Rusya’dan ABD ve Ukrayna’ya Biyolojik Silah Suçlaması
Rusya, ABD’nin Ukrayna’da askeri-biyolojik bir program yürüttüğünü iddia etti ve açıklama talebinde bulundu. Washington ‘‘dezenformasyon’’ şeklinde nitelediği iddiaların ‘‘saçma’’ olduğunu kaydetti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, programla ilgili delillere Rusya’nın Ukrayna’da ‘‘askeri operasyonu’’ sırasında erişildiğini öne sürdü. Zaharova, ABD’nin biyolojik askeri programı kapsamında Ukrayna’da ölümcül patojenler olan veba ve şarbon bulundurduğunu öne sürdü. Moskova, işgali ‘’özel askeri operasyon’’ olarak tanımlıyor.
Zaharova, Ukrayna Sağlık Bakanlığı’nın veba, kolera, şarbon patojenlerinin 24 Şubat’tan sonra imha edilmesi talimatını verdiğine dair belgelere ulaştıklarını kaydetti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Ukrayna’nın topraklarımıza yakın laboratuvarlarında biyolojik silah bileşenleri geliştirdiği sonucuna varabiliriz” dedi.
Reuters haber ajansına göre belgelerin doğruluğunun bağımsız olarak kanıtlanması ise mümkün görünmüyor.
‘‘ABD Rusya’ya Ekonomik Savaş Açtı’’
Kremlin, ABD’yi Rusya’ya ekonomik savaş açmakla suçladı ve Washington’un Rusya’dan enerji ithalatına yasak getirmesine vereceği karşılığı değerlendirmekte olduğunu bildirdi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batı’nın ağır yaptırımlar uygulamaya başlaması ülkenin Sovyetler Birliği’nin çöktüğü 1991 yılından bu yana en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya kalmasına neden oldu. Batı ülkeleri Rusya’nın mali sisteminin neredeyse tamamına ağır yaptırımlar uyguluyor.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov batının yaptırımlarını ‘‘düşmanca’’ olarak nitelendirdi ve bu durumun küresel piyasaları etkilediğini belirtti. Peskov, ‘‘Küresel enerji piyasalarının ne kadar karışacağı henüz belli değil’’ dedi.
“Ukraynalılar'a İngiltere Vizesini Kolaylaştırın”
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski İngiliz Parlamentosu’na hitap ettikten birgün sonra, Parlamento’nun İçişleri Komisyonu, Ukrayna’nın İngiltere Büyükelçisi Vadim Pristaiko’yu dinledi.
Büyükelçi, İçişleri Komisyonu’na İngiltere’nin birçok Avrupa ülkesinin aksine savaştan kaçan sivillere vize uyguladığına dikkat çekti. Büyükelçi, 100 bin kadar Ukraynalı’nın İngiltere’ye gelebileceği tahminini aktararak, hükümete, savaştan kaçanların vize başvurularında uygulanan koşulları gevşetme çağrısında bulundu.
Şimdiye kadar vize verilen Ukraynalı sayısının 700’ü bulması ve bu sayının, Polonya’nın kabul ettiği 1 milyon 200 bin kişiyle kıyaslanması, İngiltere’nin “sığınmacıya vize uygulaması” eleştirilerinin ana başlığını oluşturuyor. İngiltere’nin göçmen kabulündeki güvenlik kaygılarını anladığını belirten Büyükelçi, yine de vize işlemlerinin kolaylaştırılmasını istedi.
“Uçak göndermek istiyorsanız F-16 gönderin”
Büyükelçi komisyonca kendisine yöneltilen “Sığınmacıları taşımak için İngiltere’nin Polonya’ya bir uçak göndermesini ister miydiniz?” sorusuna, “Uçak göndermek istiyorsanız F-16 gönderin” diye yanıt verdi. Vadim Pristaiko, çoğu kimsenin yanında pasaportu dahi olmadığına vurgu yaparak, “evleri bombalanmış bu kişilere biz büyükelçiliğimizde pasaport basacak halde değiliz” dedi.
“Kucağında bebek olan terörist olmaz”
Büyükelçi “Kucağında bir yaşında bebeği olan kişi kesinlikle terörist olamaz, o halde en azından öyle kişileri potansiyel terör riskleri listesinin dışına alabilirsiniz” dedi.
“Eşime dahi vize alamamıştık”
Savaş öncesi durumda dahi İngiltere’den vize almanın zor olduğundan yakınan Büyükelçi, eşini örnek vererek “Ben elçi olarak atandığımda eşimin vize başvurusu reddedilmişti” dedi ve
kendisinin diplomatik görevli olarak İngiliz hükümetince kabul edilmiş olmasına rağmen eşine vize verilmediğinden yakındı.
Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinden kaçanlarla bir anda kendini göçmen krizinin ortasında bulan Avrupa’da, Ukraynalılar'a yönelik uygulama farkları dikkat çekiyor. Avrupa’nın bir çok ülkesi vize şartı koymazken, İngiltere‘nin uzun ve yavaş ilerleyen bürokratik vize işlemleri, ülke içinde eleştirilere neden oluyor.
Akar Ukrayna Savunma Bakanı’yla Görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü. Görüşmede ateşkesin ve istikrarın sağlanması ile insani yardım konularında görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.
Savunma Bakanlığı, Akar’ın Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin önemine vurgu yaptığını, böylece kalıcı çözümün mümkün olabileceğini, daha fazla can kaybının önlenebileceğini belirttiğini kaydetti. Akar, Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımın ulaştırılması, barış ve huzurun tesisi için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.