Macaristan Parlamentosu Pazartesi günü İsveç'in NATO'ya katılma başvurusunu onayladı. Böylelikle Macaristan, Rusya'nın Ukrayna'da açtığı savaşa yanıt olarak genişlemeye çalışan NATO'da 18 aydan uzun süredir yol açtığı gecikmeye de son vermiş oldu.
Başbakan Viktor Orban, parlamentonun bahar oturumunu açarken yaptığı konuşmada, İsveç'in NATO üyeliğini Pazartesi günü onaylayacaklarını söylemişti.
İsveç-Macaristan savunma işbirliğinin ve İsveç'in NATO'ya katılımının Macaristan'ın güvenliğini güçlendireceğini söyleyen Orban, "Bu nedenle milletvekili arkadaşlarımdan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin yasayı bugün yapılacak oylamada onaylamalarını istiyorum" demişti.
Macaristan, iktidardaki Fidesz partisinin aylardır ayak sürümesinin ardından İsveç'in üyeliğini onaylayan ittifakın 31 üyesinden sonuncusu oldu.
Macaristan hükümeti İsveç'in 2022 yılında NATO'ya girişini onaylayan protokolleri sunmuş, ancak o tarihten bu yana iktidar partisi milletvekillerinin muhalefeti nedeniyle konu parlamentoda sürüncemede kalmıştı.
Yeni ülkelerin ittifaka kabulü için tüm NATO üyelerinin oybirliği gerekiyor.
Türkiye’nin geçen haftalarda İsveç’in üyeliğini onaylamasıyla Macaristan, ittifakın 31 üyesi arasında şimdiye kadar destek vermeyen tek ülke olarak kalmıştı.
Rusya ile yakın ilişkiler kuran sağcı milliyetçi Başbakan Viktor Orban, İsveçli politikacıların Macaristan'ın demokrasisine yönelik eleştirilerinin iki ülke arasındaki ilişkileri bozduğunu ve Fidesz partisindeki milletvekilleri arasında çekincelere yol açtığını söylemişti.
Ancak Macaristan Parlamentosu'nda yapılan oylamayda İsveç'in Mayıs 2022'de ittifaka katılmak için yaptığı ilk başvurunun ardından son engel de ortadan kalkmış oldu.
İsveç’ten Macaristan’a savaş uçağı satışı
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Cuma günü Budapeşte'de Orban ile biraraya gelmiş ve tarafların kesin bir uzlaşmaya vardığı görülmüştü.
Görüşmenin ardından, Macaristan'ın dört adet İsveç yapımı JAS 39 Gripen jeti satın almasını ve mevcut Gripen filosu için bir hizmet sözleşmesinin uzatılmasını içeren bir savunma sanayi anlaşmasının imzalandığı da açıklanmıştı.
Orban, ilave savaş uçaklarının Macaristan'ın "askeri kabiliyetlerini önemli ölçüde arttıracağını ve yurtdışındaki rolünü daha da güçlendireceğini" ve ülkesinin ortak NATO operasyonlarına katılma kabiliyetini geliştireceğini söylemişti.
Orban, "Başka bir ülkeyle birlikte NATO üyesi olmak, birbirimiz için ölmeye hazır olduğumuz anlamına gelir. Savunma ve askeri kapasiteye ilişkin bir anlaşma iki ülke arasındaki güvenin yeniden inşasına yardımcı olur" demişti.
Cumhurbaşkanı’nın istifası da gündemde olacak
İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin Pazartesi günkü oylama, Macaristan parlamentosundaki milletvekillerinin yoğun gündemindeki konulardan sadece biri.
Bu ayın başlarında, çocuk cinsel istismarını örtbas etmekten hüküm giyen bir adamı affetme kararı nedeniyle yaşanan skandal üzerine istifa eden Cumhurbaşkanı Katalin Novak'ın istifasının kabul edilmesi için de bir oylama yapılması planlanıyor.
Novak'ın istifasının kabul edilmesinin ardından milletvekillerinin Macaristan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tamas Sulyok'u ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak onaylaması bekleniyor.
Bazı muhalefet partileri yeni cumhurbaşkanını onaylamak için yapılacak oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. Ancak Sulyok, parlamentoda üçte iki çoğunluğa sahip olan ve başkanlığını kolayca onaylaması beklenen Orban'ın Fidesz Partisi tarafından aday gösterildi.
İsveç'in NATO üyeliğine verilen olayın yürürlüğe girmesi için Macaristan Cumhurbaşkanı'nın imzası gerekiyor. Ancak bu nihai onayın ne zaman gerçekleşeceği belli değil.
Macaristan'ın NATO ve Avrupa Birliği'ndeki müttefikleri son aylarda İsveç'in üyeliğine karşı çıkmaktan vazgeçmesi için giderek artan bir baskı uyguluyordu.
Geçtiğimiz hafta sonu hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Partili bir grup ABD senatörü Macaristan'ı ziyaret etmiş ve Kongre'ye Macaristan'ın demokratik gerilemesini kınayan ve Orban hükümetini İsveç'in NATO'ya katılımı önündeki engelini derhal kaldırmaya çağıran ortak bir karar sunacaklarını açıklamıştı.
Forum