Gaziantep’e gelen yabancı turistler 2 bin yıllık mozaik sanatının inceliklerini uygulamalı workshop eşliğinde öğreniyor.
Çeşitli renklerdeki küçük boyutlu taş, cam veya pişmiş toprak parçalarının bir araya getirilmesiyle yapılara ahenk katan tasvir sanatı mozaik, birçok yabancı sanatseverin ilgisini çekiyor.
Geçmişi Romalılar’a kadar uzanan mozaik sanatı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi’nde kenti ziyaret eden yabancı turistlere workshop eşliğinde uygulamalı olarak öğretiliyor. Kendi mozaiklerini yapmanın deneyimini kazanan yabancı turistler ortaya çıkardıkları eserleri de hatıra olarak yanlarında götürebiliyor.
VOA Türkçe ’ye konuşan Merkez Koordinatörü ve Mozaik Sanatçısı Gülçin Sökücü, gastronomi alanında ön planda olan kentin aynı zamanda tarihi ve mimari olarak da tanıtılmasında bu etkinliğin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
“Kentimizi tanıtırken kültürlerarası kaynaşmayı da sağlıyoruz’’
10 ülkeden 50’ye yakın yabancı turistin katılım sağladığını vurgulayan Mozaik Sanatçısı Sökücü, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: “Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi’ne sahibiz. Bu sanatın nasıl yapıldığını anlatırken ilgiyi çekip başka bir pencereden Gaziantep’i anlatıyoruz aslında. Bugün de dünyanın dört bir yanından gelen 50 kişiye yakın katılımla bir workshopumuz vardı. Aralarında Almanya, Fas, İspanya, İtalya, Gürcistan, Kosova, Hollanda ve Azerbaycan’ın da bulunduğu ülkelerden gelen gençler hem çok eğlendiler hem de bambaşka bir deneyim yaşadılar. Bu atölye ile hem kültürler arası kaynaşmayı sağladık hem de buradan giderken sadece baklava kebap demeyecekler, artık mozaik sanatı da diyecekler.’’
İtalya’nın Roma şehrinden Gaziantep’e gelen Lorenzo el sanatlarını çok sevdiğini belirterek, “Ben genellikle el işleriyle uğraşmayı severim. Böyle işlerle uğraşırken kendimi konsantre olmuş hissediyorum. Özellikle bu küçük taş parçalarıyla bir resim yapmak çok ilgi çekiciydi. Bu benim ikinci mozaik yapışım, birazcık zor ama güzeldi’’ dedi.
Azerbaycan’dan Gaziantep’e ilk defa geldiğini belirten Ayten Ceferova ise tarihi kentleri çok sevdiğini belirterek, mozaik sanatı yapma deneyimi yaşadığı için çok mutlu olduğunu söyledi.
Forum