Myanmar’daki askerlerin saldırılarından kaçan 750 binden fazla Rohingyalı Müslüman göçmen halen daha Bangladeş’teki kamplarda kalmaya devam ediyor ve kaderleri de belirsizliğini koruyor.
Gün geçtikçe daha da kalabalıklaşan Cox Bazar’daki kampta yaklaşık bir milyon Rohingyalı Müslüman göçmen geleceğe dair belirsizlikler içerisinde yaşamaya devam ediyor.
Uluslararası denetim eksikliği ve sürmekte olan saldırılarla tacizler nedeniyle göçmenlerin ülkelerine gönüllü olarak dönüş planları ertelenmiş durumda.
İnsan hakları savunucuları, Bahsan Char Adası’nın ücra bir köşesinde inşası devam eden yeni yerleşim yerlerinin yayınlanan fotoğraflarının da kaygılara neden olduğunu söylüyor.
John Quinley, “Birleşmiş Milletler'in adadaki sel tehlikesi konusunda inceleme yapmasına izin verilmedi ve çoğu kişi adanın o bölgesinin eğilimli ve sel açısından riskli olduğunu söylüyor. Bu da, bu yere yerleşmeleri halinde yüzbinlerce Rohingyalı göçmenin, sel tehlikesi altında olacakları anlamına geliyor ki bu son derece tehlikeli bir durum” diyor.
John Quinley, henüz daha Rohingyalı nüfusun uzun vadedeki etkilerinin hissedilmediğini ama eğitim konusunun gözardı edilmesinin sorunlara neden olacağını söylüyor: “Kamplarda şu anda eğitim için bir düzenleme yok. Kurumumuz, Rohingyalılarla konuşuyor ve bunun Rohingya’nın geleceği olan gençler ve çocuklar için ciddi bir sorun olacağını düşünüyor.”
Rohingyalı Müslümanlar’ın birgün Myanmar’a dönüp dönmeyecekleri kesin değil. Myanmarlı yetkililer ateşe verilen bölgelerin kamulaştırıldığını söylüyorlar. Bu da geçen yıl içerisinde yakılarak yerle bir edilen 200’den fazla Rohingya köyünün akıbeti konusunda endişeler yaratıyor.
İnsan Hakları konusunda ödül kazanmış bir avukat olan Rohingyalı Kyaw Hla Aung, talep edilmesi halinde arazilerin sahiplerini gösteren yasal belgelerin temin edilebileceğini söylüyor: “Tüm dokümana sahipler. Tapu kayıtları ilgili bakanlıkta mevcut. Uluslararası kamuoyu Myanmar hükümetinden bu kayıtları ortaya çıkarmasını istemeli.”
Uzmanlar bu kamulaştırma faaliyetini Müslüman nüfusu ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirirken Myanmarlı yetkililer iddiaları reddediyorlar.
Aung, “Hükümet bizleri eğitimsiz ve cahil hale getirmeye çalışıyor ki daha sonra bu insanların Bangladeş’ten gelmiş ve dünyayla yaşadıkları yer hakkında hiçbirşey bilmeyen göçmenler olduğunu iddia edebilsin,” diyor.
Yeni bir yıl yaklaşırken kamplarda yaşayanlar barış dolu bir gelecek dileğinde bulunuyorlar.