Türkiye’nin yereldeki yöneticilerini seçmek üzere sandık başına gideceği 31 Mart’taki seçimler için yasal katılım koşullarını sağlayan parti sayısı 36 olarak açıklandı. Buna karşın olası ittifak kararlarıyla 81 ilde pusulanın nasıl şekilleneceği merak konusu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener bugün yaptığı açıklamada, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’ne girme yeterliliğine sahip 36 siyasi partinin olduğunu duyurdu.
Kurul’un 298 sayılı “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun” kapsamında seçimlere girme yeterliliğine sahip partileri belirlediğini kaydeden Yener, söz konusu partilerce yerel yönetimler için adaylar çıkarılabileceğini işaret etti.
Yener’in açıkladığı 36 siyasi parti alfabetik sırayla şöyle paylaşıldı:
“Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi ve Zafer Partisi.”
Seçmenler 17 Ocak’a kadar adres kontrolü yapabilecek
Yerel seçimler için resmi takvim 1 Ocak itibariyle işlemeye başlarken, seçmen kütüğü de artık siyasi partiler tarafından erişilebilir durumda. Seçmen kütüğü bilgilerinin 4 Ocak’ta “askıya çıkılması” ile kamuoyuna açık hale gelecek.
Muhtarlıklarda bulunan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin, güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarındaki askı süreci, 17 Ocak’ta tamamlanacak.
Seçmen kayıtlarıyla ilgili itiraz süreci YSK ve e-Devlet sistemi üzerinden başvuru süreci 17 Ocak'ta sona erecek.
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler açısından seyyar sandık talebinde bulunulması için de son gün 17 Ocak olarak belirlendi.
Muhalefetteki tablo 20 Şubat’ta netleşecek
Siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını 3 Ocak’ta YSK’ya bildirmek zorunda. Dolayısıyla bu ilk aşamada, 81 ilde 922 ilçede siyasi partilerce aday gösterme sürecine nasıl yaklaşıldığı gözlemlenecek.
Muhalefet cephesinde yerel seçimler sürecinde herhangi bir işbirliği yapmama yaklaşımı sürerken; kesin tablo 20 Şubat günü YSK’ya aday listeleri sunulmasıyla ortaya çıkacak. Siyasi partiler, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini düzenleyerek saat 17.00’ye kadar teslim edecek. Partilerce hangi yerleşim yerlerinde aday gösterilmediğine bağlı olarak muhalefet partileri arasında, en azından “fiilen işbirliği /ittifak” olup olmadığı da ortaya çıkacak.
Bağımsız adaylar da adaylık başvurularını yine 20 Şubat günü en geç saat 17.00'ye kadar yapmak zorunda olacak.
Siyasi partiler aday listelerini 22 Şubat’a kadar gözden geçirdikten sonra 3 Mart’ta kesin aday listesi kamuoyuna ilan edilecek.
Yeniden Refah Partisi’nin tutumuyla gözler İstanbul’da
Açıklanan 36 siyasi partiden çoğu, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu’nun desteklemesi veya desteklenmemesi konusunda henüz net tutum beyanı yapmadı.
Cumhur İttifakı cephesinde ise AK Parti ile MHP’nin işbirliği önemli ölçüde kesinleşmiş görünürken, İstanbul’da herhangi bir şekilde sıkıntı olmadığı belirtildi.
Cumhur İttifakı’nın iki büyük ortağı 30 ilde ortak aday çıkarma kararı almasına rağmen AK Parti’nin Mayıs seçimlerinde birlikte hareket ettiği küçük ortaklarıyla ayrışma yaşadığı görülüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İstanbul’un kazanılması” hedefi bakımından muhafazakar sağ çizgideki Yeniden Refah Partisi ve lideri Fatih Erbakan ile anlaşma sağlanamamasından rahatsız olduğu öne sürülüyor. Bu durum İstanbul’da, iktidar cephesi açısından oy bölünmesi riski olarak yorumlanıyor.
36 siyasi parti, 3 Mart öncesinde herhangi bir yerleşim yerinde aday göstermeme beyanını YSK’ya sunmazsa, söz konusu yerlerde parti logoları oy pusulasında yer alacak.
Forum