ABD Savunma Bakanı Ash Carter, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun savunma bakanları düzeyinde yapılan ilk toplantısında, mücadelenin yeni bir aşamaya girdiğini belirterek “daha fazla katkı” çağrısı yaptı. IŞİD’le mücadelede her katkının değerli olduğunu belirten Carter, “IŞİD bozguna uğratılmalı ve uğratılacak” dedi.
Aralarında tüm NATO üyelerinin de bulunduğu, 66 üyeli koalisyonda yer alan 49 ülkeyi aynı masa etrafında bir araya getiren toplantıda IŞİD’le mücadelenin herkesin konusu olması gerektiğini belirten Carter, “IŞİD’in eylemleri ortak insan onurumuza ve bu farklı uluslar koalisyonunu bir araya getiren ortak değerler dizisine bir hakaret” ifadelerini kullandı. Carter, “Zaferden sonra hepimiz geriye bakıp mücadeleye kimin katıldığını hatırlayacağız” diye konuştu.
ABD’nin katkı artırma çağrılarına olumlu cevap veren ülkeler arasında geçtiğimiz günlerde IŞİD’le savaşmak amacıyla kara birlikleri göndermeye istekli olduğu yönündeki çıkışıyla dikkat çeken Suudi Arabistan da yer aldı. Toplantıda Savunma Bakanı Muhammed Bin Salman tarafından temsil edilen Suudi Arabistan, hava unsurları da olmak üzere koalisyona yönelik askeri katkısını artırma kararı aldı.
Toplantı öncesinde Hollanda ve Kanada’dan da katkı artırımı beyanı gelmişti. Carter, toplantıda Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve Danimarka’nın da katkı taahhüdünde bulunduğunu söyledi. Carter, koalisyona üye ülkelerin yüzde 60’ının katkısını artıracağını söyledi.
Carter, NATO’nun da koalisyona üye olarak katılımını değerlendirdiklerini söyledi. Her ne kadar tüm üyeleri koalisyonun parçası olsa da NATO şu ana kadar koalisyona katılım yönünde adım atmaktan ya da Suriye’deki operasyonlara doğrudan müdahil olan bir politika izlemekten özenle kaçınmıştı. Carter, önümüzdeki günlerde ve haftalarda NATO’nun koalisyona katılımı konusunu müttefik ülkelerle ele alacağını söyledi.
Şu ana kadar Suriye krizine ya da IŞİD’e karşı mücadeleye doğrudan müdahil olmama politikası izleyen NATO, ABD’den gelen istek doğrultusunda bu yaklaşımında küçük bir değişikliğe gitme kararı aldı. Washington, NATO’dan erken uyarı uçakları AWACS’lar konusunda talepte bulunmuştu. NATO, bu talebe olumlu yanıt verdi. Bununla birlikte NATO’ya ait AWACS’ların doğrudan operasyonlara katılımı söz konusu olmayacak.
Koalisyona bağlı güçler şu ana kadar IŞİD hedeflerine Irak ve Suriye’de 10 binden fazla saldırı düzenledi. Koalisyonun IŞİD karşısında beklenen düzeyde etkili olmadığı eleştirileri ise sürüyor. IŞİD, uluslararası koalisyonun operasyonları başladığından bu yana Irak’ta elinde tuttuğu toprakların yüzde 40’ını, Suriye’de ise yüzde 10’unu kaybetti.
Bir soru üzerine Ankara ile Washington arasında gerginlik yaşanmasına neden olan PYD konusuna da değinen Carter, Türkiye’nin ABD’nin iyi ve uzun süreli bir müttefiki olduğunu ancak her konuda anlaşmalarının söz konusu olmadığını belirterek, “Suriye’de IŞİD’i bozguna uğratmak için ehil yerel güçlerle çalışıyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’yle de çok yakın çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.