Ankara'da Hızlı Tren Kazası Can Aldı

Konya seferini yapmakta olan yüksek hızlı tren ile yol kontrolü görevindeki lokomotifin Ankara Yenimahalle Marşandiz istasyonunda çarpışması sonucunda 3’ü makinist, 9 kişi hayatını kaybetti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Konya istikametine doğru Ankara Garı'ndan yola çıkan tren sadece 6 dakika sonra yol kontrol lokomotifiyle çarpıştı. 3 makinist ve 5 vatandaş olay yerinde yaşamını yitirdi. Yolcu trenindeki 48 kişi de yaralı olarak hastanelere sevk edildi. Yaralı vatandaşlardan biri kurtarılamadı.

Your browser doesn’t support HTML5

Ankara'da Hızlı Tren Kazası Can Aldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan yaptığı ilk açıklamada, “Bu sabah Ankara Garı'ndan 06.30'da Konya'ya hareket eden trenimiz 06.36 sıralarında Yenimahalle İlçemizde yol kontrolünden dönen lokomotifimiz ile kafa kafaya çarpışmasıyla elim kaza meydana gelmiştir. Kaza yerinde saat 10.00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist arkadaşımız 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastaneye 48 yolcu sevk edilmiş. Bunlardan biri de hastanede hayatını kaybetmiştir. Toplam 9 vatandaşımız şu anda bu kaza sonucunda hayatını kaybetmiştir. Olay yerinde ilgili araştırma ve inceleme çalışmalarına başlanmıştır. Ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, hastanelerimizde tedavi gören 47 vatandaşımıza da acil şifalar diliyorum. Kaza nedenine ilişkin araştırma devam ediyor, gelişmeler oldukça sizlerle paylaşacağız” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne saat 06.38 itibariyle kaza ihbarı geldiği belirtilerek, bunun üzerine olay yerine belediyeye bağlı itfaiye ekiplerinin sevk edildiği bildirildi. Açıklamada, kaza yerine 20 araçla 55 itfaiye personelinin gönderildiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise, Ankara-Konya seferindeki yüksek hızlı tren kazası hakkında yetkililerden bilgi aldığı duyuruldu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan bilgi aldı. Kazayla ilgili gelişmeleri takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, can kayıplarından derin üzüntü duyduğu ve kazayla ilgili tüm birimlerin seferber edilmesi talimatı verdiği kaydedildi.

Your browser doesn’t support HTML5

Ankara'da Hızlı Tren Kazası

Kazada “sinyalizasyon sistemi hatası” şüphesi tartışılıyor

Kazayla ilgili olarak “Yol kontrolünde görevli lokomotif neden yüksek hızlı tren güzergahı üzerinde seyir halindeydi?” sorusu gündemde. Bunun sinyalizasyon hatasından kaynaklandığı öne sürülüyor. Yüksek hızlı trendeki makinistlerce güzergahta sinyalizasyon hatası olduğu konusunda telsiz ile merkeze bilgi verdiği iddia ediliyor.

Bakan Turhan, “Kaza sinyalizasyon arızası nedeniyle mi meydana geldi?” sorusuna “Kaza nedenine ilişkin araştırmalar devam ediyor” cevabını vermekle yetindi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise, yüksek hızlı tren kazasına ilişkin soruşturma açıldığını duyurdu.

BTS: Eğer hatta sinyal sistemi olsaydı bu kaza olmazdı

Türkiye’de demiryolu personelinin sendikal kuruluşlardan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), Ankara’daki söz konusu yüksek hızlı tren hattında sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan işletmeye geçildiğini açıkladı.

BTS Başkanı Hasan Bektaş

KESK’e bağlı BTS Başkanı Hasan Bektaş, VOA Türkçe Servisi'ne yaptığı açıklamada, bu sabah yaşanan kazadaki temel sorunu “sinyalizasyon sistemi yokluğu” olarak bildirdi. Bektaş, “Bu kaza Ankara’dan Konya yönüne gitmekte olan yüksek hızlı tren ile sabahları rutin kontrol görevindeki kılavuz lokomotifin aynı hat üzerinde bulunması nedeniyle meydana geldi. Bu hatta sinyalizasyon işletmeciliği henüz açılmamıştı. İşletmecilik telsizler ile yapılıyordu. İnsan faktörü girdiği için de maalesef ciddi hatalar yapılıyor. Bu hat siyasi şov uğruna 12 Nisan’da işletmeye açıldı. Yüksek hızlı tren geçişi yapılacak böylesi bir hatta sinyalizasyon sistemi bitirilmemişti. Eğer sinyal sistemi olsaydı bu kaza olmayacaktı” dedi.

İlgili Haberler Art Arda Gelen Tren Kazalarının Nedenleri Neler? 

Ankara çıkışlı hattın normal koşullarda Temmuz 2018’de bitirilmesi gerektiğini de belirten Bektaş, buna rağmen öncesinde 12 Nisan 2018’de açılış yapılarak seferlere başlandığını anlattı. Bektaş, hattın öngörüldüğü üzere Temmuz 2018’de de tamamlanmadığını belirterek, “Bugüne değin de sinyalizasyon sistemi olmaksızın çalışıyordu” diye konuştu.

BTS Başkanı Bektaş, kazada yüksek hızlı trendeki üç makinistin yaşamını yitirdiğini anımsatarak, kılavuz lokomotifi kullanan makinistin ise hayatta olduğunu açıkladı. Bektaş, lokomotif makinisti Kenan Güney’in halen Gazi Üniversitesi Hastanesi yoğun bakımında tedavi altında bulunduğunu söyledi.