NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerini engellemek istemediğini belirginleştirdiğini söyledi.
Stoltenberg, Türkiye’nin endişeleriyle ilgili olarak bir uzlaşmaya varılacağından emin olduğunu söyledi.
Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerinin zaman alabileceğini ama planın, daha hızlı bir sürecin yaşanması olduğunu kaydetti.
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana da Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına yönelik endişe ve itirazlarının üstesinden gelebileceklerine inandıklarını açıkladı. Geoana, "Türkiye önemli bir müttefik. Dostları ve müttefikleri tarafından ele alınacak endişelerini dile getiren bir üye devlettir" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, NATO'nun Finlandiya ve İsveç'in üyeliğini hızla onaylamaya hazır olduğunu söyledi.
Your browser doesn’t support HTML5
NATO'ya üye 30 ülke dışişleri bakanları, Cumartesi ve Pazar günü iki günlük bir toplantı için Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi. Dışişleri Bakanları toplantısının ilk gün yapılan çalışma akşam yemeğinde büyük ölçüde, tam üye olarak kabul edilmek için başvurmaları beklenen Finlandiya ve İsveç'e odaklanıldı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, NATO ülkelerine Ukrayna'daki gelişmeler ve NATO'nun ülkeye verdiği destek hakkında bilgi vermek üzere Pazar günkü toplantılara davet edildi. Dışişleri bakanları ayrıca ittifakın temel askeri doktrini etrafında NATO için yeni bir "Stratejik Konsept'in" ilk taslağı hakkında konuştu. Konsept'in, Haziran ayı sonunda Madrid'de yapılacak NATO zirvesinde kabul edilmesi planlanıyor.
Akşam yemeğinin ardından, ikinci gün toplantılar öncesi açıklama yapan Genel Sekreter Yardımcısı Geoana, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine itirazı konusunda, "Toplantımızın ilk turunda bu tartışmayı yaptık ve NATO'da her zaman olduğu gibi samimi ve yapıcı bir tartışma oldu. Türkiye önemli bir müttefik. Dostlar ve müttefikler, karşılıklı ele alınan ve tartışılan endişelerini dile getirdiler. Ve eminim ki, bu iki ülke önümüzdeki birkaç gün içinde NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya karar verirlerse, NATO onları memnuniyetle karşılayabilecek ve uzlaşma için tüm koşulları bulabilecek durumdadır" diye konuştu.
Genel Sekreter Yardımcısı Geoana, "Türkiye'ye lisans ihracatı ne durumda?" şeklinde yöneltilen soruya da, "Müttefiklerin ulusal kararı hakkında yorum yapmıyoruz. Bunlar egemen bir şekilde alınan kararlardır. Söyleyebileceğim şey, İttifak'ın özellikle son birkaç ayda, tarihsel olarak zaman içinde, ancak özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana geçen bu son birkaç ayda 'kusursuz' olduğudur. Ve bu yaptığımız her şeyin gücünü gösteriyor. NATO ve G7 arasındaki kusursuz koordinasyona bakın, dün burada Almanya, AB, NATO ve G7 toplantıları yapıldı. Diğer ortaklara bakın, Ukrayna'yı desteklemek için koordine olan 40'tan fazla ülkenin bulunduğu Ramstein'a bakın. Yani sorunlar oluyor, ama bizler demokrasileriz, egemen kararlara saygı duyuyoruz. Ama birlik ruhunu ve ortak aidiyet ruhunu da yeniden vurguluyorum. Müttefiklerin ortak bir amaç etrafında bir araya gelmelerinden büyük gurur duyuyoruz" yanıtını verdi.
Çavuşoğlu, Fin ve İsveçli mevkidaşlarıyla görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumartesi günü Finlandiya ve İsveçli mevkidaşlarıyla üçlü bir görüşmede bir araya geldi. Görüşme öncesi açıklama yapan Çavuşoğlu, yeniden Türkiye'nin "Müttefik bir ülkenin, açıkça terör örgütleri PKK/YGP'ye destek vermesinden duyduğu kaygıyı" dile getirdi. Toplantının ardından Twitter hesabından kısa bir mesaj paylaşan Çavuşoğlu, " NATO Dışişleri Bakanları gayrıresmi toplantısı marjında İsveçli ve Finlandiyalı mevkidaşlarımla Berlin’de görüştük" demekle yetindi.
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, Twitter hesabından aynı fotoğrafı paylaşarak, "Fin ve Türk meslektaşlarımla önemli görüşme. Kötüleşen güvenlik durumunu ve NATO'nun açık kapı politikasını ele aldık" ifadelerini kullandı.
Baerbock: "Finlanda'yı hızla almaya hazırız"
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Geoana, "Dün akşam İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları bize katıldı. Bu iki canlı demokraside yer alan demokratik süreçleri biliyoruz ve buna tamamen saygı duyuyoruz ve üyelik aramaya karar verirlerse, Müttefiklerin bu İttifaka üyeliklerine yapıcı ve olumlu bakacağından eminim" dedi. Finlandiya ve İsveç'in zaten NATO'nun en yakın müttefikleri olduğunu vurgulayan Geoana, "Bu iki ülke canlı demokrasilerdir. Kusursuz hukuk kurallarına sahipler. Güçlü orduları var, zaten NATO güvenliğine katkıda bulunuyorlar ve ayrıca NATO'nun geri kalanıyla çok uyumlular" diye konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, Almanya'nın bu iki ülkenin NATO'ya üyelik başvurusunu "hızlı, çok hızlı şekilde onaylayacağını" ifade ederek İsveç ve Finlandiya'nın başvurusunun ardından bir "kesinti" olmaması gerektiğini ifade etti. "NATO savunmaya dayalı bir ittifak ve öyle kalacak" diyen Baerbock, "Ancak aynı zamanda açık kapı politikası yürüten bir ittifak ve İsveç ile Finlandiya'nın parlamentolarının ve toplumlarının üyelik yönünde bir karar alması halinde biz de onlara hoş geldin deriz" şeklinde konuştu. Baerbock, bu iki ülkenin katılımıyla NATO'nun daha da güçlü olacağını savunarak, "Bu ülkelere güvenlik garantilerini hızlı bir şekilde sağladığımızı açıkça belirtmeliyiz. Durumlarının belirsiz olduğu hiçbir ara faz veya gri bölge olmaması gerekiyor" ded,.
"Rusya'nın acımasız işgali ivme kaybediyor"
Geoana, "Rusya'nın acımasız işgali ivme kaybediyor. Müttefiklerin ve ortakların milyarlarca dolarlık önemli desteğiyle, askeri destekte, mali destekte, insani destekte, Ukrayna halkının ve ordusunun cesaretiyle ve bizim yardımımızla Ukrayna'nın bu savaşı kazanabileceğini biliyoruz" dedi.
İsveç de resmen başvuruyor
İsveç’te iktidardaki Sosyal Demokratlar da haftanın son gününde NATO üyeliğine başvuracaklarını açıkladı. Başbakan Magdalena Andersson’ın birkaç içinde resmi başvuruyu yapması bekleniyor.
Ukrayna'nın Eurovision zaferi
Toplantı girişinde gazetecilerin de kısaca sorularını yanıtlayan Genel Sekreter Yardımcısı, "Eurovision şarkı yarışmasını Ukrayna kazandı. Putin'e bu konuda ne mesaj verirdiniz?" sorusu üzerine, "Ukrayna'yı Eurovision yarışmasını kazandığı için tebrik etmek istiyorum. Ve bu sıradan bir kutlama değil. Çünkü dün Avrupa'nın her yerinde ve Avustralya'da Ukrayna halkının cesaretine gösterilen büyük ilgi ve verilen desteği gördük. Elbette şarkı güzeldi. Çok güzeldi" dedi. Geoana, Putin'e gönderdikleri mesaj hakında da, "Sayın Putin'e göndermek istediğimiz mesaj, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en acımasız ve alaycı savaşı başlattıklarıdır. Muhtemelen kendisi de Ukrayna halkının cesaretine ve Batının birliğine içtenlikle şaşırmıştır. O yüzden yeniden söylüyorum; Birliğiz, güçlüyüz ve Ukrayna'nın bu savaşı kazanmasına yardım etmeye devam edeceğiz. Müttefiklerin ve ortakların milyarlarca dolar, askeri, ekonomik ve insani destek şeklinde önemli desteğiyle, Ukrayna halkının ve ordusunun cesareti ve bizim yardımımızla Ukrayna'nın bu savaşı kazanabileceğini biliyoruz" dedi.