Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Elysee Sarayı’nda düzenlenen “Gazze için İnsani Yardım Konferansı”, sivil toplum örgütlerinde hayal kırıklığı yarattı.
Uluslararası örgütler, Gazze konferansında “ortak bir ateşkes çağrısı ya da İsrail’e yaptırım içeren bir takım kararların alınmamasının hayal kırıklığı yarattığını” dile getirdi.
Paris’te biraraya gelen 10 uluslararası örgüt yetkilisi “bir dakika bile kaybetmeden derhal ateşkes ilan edilmesini” istedi.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Gazze'de yaşananlar açıkça uluslararası hukukun çiğnenmesidir. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en ağır durum. Hepimizin insanlığımızı yeniden bulmamız ve seyircisi olduğumuz tarif edilemez acıların son bulması için ateşkes ilan edilmeli” diye konuştu.
Uluslararası Sağlık ve Dayanışma Örgütü Başkanı Raphael Pitti, “insani ültimatom” kararı çıkmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyleyerek, “İsrail’e silah ambargosu, mal varlıklarının dondurulması, nüfusun güvenlik altına alınması kararı alınabilirdi” dedi.
Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri ve eski BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Egeland, çocukları öldüren bombardımanlar ve Gazze’nin ablukasının sona ermesi gerektiğini söyledi, Batı’nın Ukrayna’daki duruma ses çıkardığı kadar Gazze’deki duruma da ses çıkarmasını istedi.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) Kuzey Afrika ve Ortadoğu Direktörü Yosra Frawes, İsrail’in politikalarını geçmişte Güney Afrika’da uygulanan “apartheid” rejimine benzetirken, OXFAM Fransa direktörü Cecile Duflot, Gazze’deki ekiplerinden aldıkları bilgilere dayanarak bölgedeki krizin “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Gazze’de en ağır, en trajik koşulların yaşandığını söyledi.
"BM yeniden uluslararası sistemin dümenine geçmeli"
Daha sonra VOA Türkçe’ye konuşan Agnes Callamard, Birleşmiş Milletler’den uluslararası arenadaki rolünü geri üstlenmesini istedi ve şöyle konuştu: “Bu bir insani kriz değil, siyasi kriz, yönetim krizi, uluslararası sistem krizi. Bu kriz yine siyasi bir şekilde, uluslararası sistemin devreye girmesiyle çözülür. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına ihtiyacımız var. Amerika’nın Konsey’in aldığı ateşkes çağrısı kararlarını veto etmesinin önüne geçmek gerek. Güvenlik Konseyi’nin rolünü üstlenmesine ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler’in uluslararası sistemin dümenine geri dönmesine ihtiyacımız var.”
VOA Türkçe’ye konuşan Fransa İslami Yardım örgütünün başkanı Rachid Lahlou da ateşkes olmadan bölgeye yardım sağlamanın imkansızlığına dikkati çekti. Lahlou, “Biz 20 yıldır bölgede çalışıyoruz. İnsanlar çok gönüllü yardım gönderiyor ama biz ulaştıramıyoruz. Mısır ve Ürdün’den yardım ulaştırabiliriz ama bugün tek açık kapı Refah. Kapılar açılsa bile, ateşkes olmadan, güvenlik sağlanmadan bütün bunları yapamayız” dedi.
Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda 1400 kişi ölmüş, 240'tan fazla kişi rehin alınmıştı.
Hamas kontrolündeki Gazze'de sağlık yetkililerine göre 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı en az 11 bin 78. Ölenlerin 4 bin 506'sının çocuk olduğu kaydediliyor.
İsrail ordusu, çatışmaların başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde 15 binden fazla “terör hedefi” vurduklarını, 6 bin silah ele geçirdiklerini bildirdi.
İsrail, uluslararası toplumdan gelen baskılara rağmen, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese gitmeyeceğini belirtiyor.