Slovenya Parlamentosu ezici bir çoğunlukla Filistin devletini tanıyarak İspanya, İrlanda ve Norveç’in kısa süre önce attığı adımları takip etti.
Slovenya hükümeti geçen hafta Filistin’i devlet olarak tanıma önergesini onaylamış ve kararın yürürlüğe girmesi için gerekli olan nihai onay için öneriyi parlamentoya göndermişti.
Milletvekilleri Salı günü 90 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamada 52 lehte oy kullanırken, tanıma kararına karşı çıkan olmadı. Geri kalan milletvekilleri oylamada hazır bulunmadı.
Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Sevgili Filistin halkı, Slovenya'nın bugünkü nihai kararı bir umut ve barış mesajıdır” dedi ve ekledi: “Sadece iki devletli bir çözümün Ortadoğu'da kalıcı bir barışa yol açabileceğine inanıyoruz. Slovenya her iki ulusun, Filistinliler’in ve İsrailliler’in güvenliği için yorulmadan çalışmaya devam edecektir.”
Slovenya'nın kararı İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin’i devlet olarak tanımasından günler sonra geldi. İsrail, bu üç Avrupa ülkesinin kararını kınamıştı.
Daha önce 27 ülkeli Avrupa Birliği'nin sadece yedi üyesi Filistin devletini resmen tanımıştı. Bunlardan beşi, bu kararı 1988’de, AB'ye katılmadan önce alan eski Doğu Bloğu ülkeleri. Güney Kıbrıs da AB’ye katılmasının öncesinde Filistin’i devlet olarak tanımıştı. İsveç ise Filistin devletini resmi olarak 2014 yılında tanıdı.
Başbakan Robert Golob Salı günkü oylamadan önce milletvekillerine yaptığı açıklamada, “Müttefiklerimizle Filistin'in tanınması konusunu bu yılın Şubat ayında konuşmaya başlamıştık. O zamanki değerlendirme, zamanın henüz gelmediği yönündeydi. Avrupa olarak harekete geçme görevimiz olduğu uyarısında bulunduk” dedi.
Golob liderliğindeki iktidar koalisyonu Slovenya meclisinde rahat bir çoğunluğa sahip. Pylamanın formalite niteliğinde olması bekleniyordu.
Parlamentoda yaptığı konuşmada Slovenya'nın 1991 yılında eski Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasını da hatırlatan Golob, “Biz Slovenler 1000 yıl bu hakkın hayalini kurduk. Bunu 33 yıl önce elde ettik. Ne yazık ki Filistin ulusu bu hakkı henüz elde edemedi” dedi.
Slovenya'nın ana muhalefet partisi Slovenya Demokratik Partisi, Filistin’in devlet olarak tanınmasına karşı çıkıyor. Sağcı parti konuyla ilgili olarak oylamayı geciktirecek bir referandum talep etti, ancak Salı günü parlamento tarafından reddedilen başka bir teklif sunmadan önce teklifini geri çekti.
Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülke arasından 140'tan fazlası, yani BM’nin üçte ikisi Filistin’i resmen devlet olarak tanıyor.