Türkiye’nin Kıbrıs’ta barış ve istikrara katkı sağlamak amacıyla açıkladığı eylem planı Avrupa Birliği Komisyonu tarafından olumlu karşılandı.
Planın detaylarının Brüksel’e ulaşmasının ardından bir açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin girişiminden memnuniyet duyduğunu ifade etti.Ankara’nın açılımının dikkatli bir incelemeyi hakettiğini söyleyen Rehn, Komisyon’un ilgili servislerine bu yönde talimat verdiğini de duyurdu. Ada'da statükonun kimsenin çıkarına olmadığını belirten Rehn, girişimi “Birleşmiş Milletler himayesinde ilgili taraflarla müzakerelerin sürdürülmesini amaçlayan bir açılım” olarak nitelendirdi. Komisyon’un bu yönde bir sürece destek vermeye hazır olduğu da Rehn’in verdiği mesajlar arasında yer aldı.
Rehn, Avrupa Birliği Komisyonu’nun, uzun süredir koruduğu tutumu doğrultusunda, Birleşmiş Milletler önderliğinde görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesini ve Kıbrıs sorununda en kısa zamanda kapsamlı bir çözüme ulaşılmasını arzuladığını ifade etti.
Açılıma olumlu yaklaşan bir başka isim ise Türkiye – Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk oldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından açıklanan eylem planını “olumlu bir öneri” olarak değerlendiren Hollandalı parlamenter, Avrupa Birliği ve Kıbrıslı Rumlar’a da bu girişimi olumlu bir şekilde değerlendirme çağrısında bulundu. Önerinin açık ve net olduğunu ifade eden Lagendijk, eylem planının adada yaşanan soruna çözüm bulunması noktasında iyi bir temel oluşturabileceğini söyledi.
2006’da Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerindeki en hassas konulardan biri olması beklenen Kıbrıs konusunda Gül tarafından açıklanan yeni plan diplomatik kaynaklarca zamanlaması ve içeriği açısından önemli bir belge olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin yeni girişiminin yaratacağı etkide Avrupa Birliği kurumlarının ve üye devletlerin takınacakları tavır da önemli rol oynayacak.