17 Şubat 2006: 'Hamas'ın Türkiye Ziyareti Amerikan Basınında'

Amerika’nın Sesi muhabiri Amberin Zaman, Los Angeles Times gazetesinde, Hamas lideri Halid Meşal’in sürpriz Ankara ziyaretinin, Amerika ve İsrail tarafından tepkiyle karşılandığını yazıyor. Haberde, Meşal’in başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yapması planlanan görüşmenin, Amerika’nın yoğun baskısı nedeniyle iptal edildiği belirtiliyor:

"Türkiye’nin üç hafta önceki seçimlerden zaferle çıkan Hamas’ın yöneticilerini daha yeni hükümet bile kurulmadan niçin davet ettiği bilinmiyor. Amerikalı ve İsrailli yetkililer, şiddeti kınayıp İsrail’in varlığını kabul etmediği sürece Hamas’la hiçbir ilişki kurmayacaklarını ısrarla vurguluyor. Amerika’nın Ankara büyükelçisi Ross Wilson’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Hamas’la kurulacak her temasta, şiddeti kınaması mesajının verilmesi gerektiğini söyledi."

Christian Science Monitor, İran’da rejim değişikliğini sağlamanın hiç de kolay olmayacağını vurguluyor ve bu yöndeki bir girişimin başarısız olması durumunda Tahran’ın ciddi bir tepki göstereceği öngörüsünde bulunuyor. Bush yönetiminin İranlı muhaliflere ve sivil toplum örgütlerine yapılacak yardımlar için 85 milyon Dolar’lık bir ödenek istediğini hatırlatan gazete, Beyaz Saray’ı İran’la savaşa girmemesi konusunda uyarıyor:

"Bush’un şu anda yapabileceği en iyi şey, bir yandan nükleer programı nedeniyle Birleşmiş Milletler’in İran’a ekonomik yaptırım kararı almasını zorlamak, bir yandan da halkı mollalardan uzaklaştıracak girişimlerde bulunmaktır. Bush, zaten İran’ın yol açtığı stratejik tehdide karşı destek araması için dışişleri bakanını bölgeye gönderiyor. Ayrıca Rusya, Çin, Hindistan ve diğer ülkeleri İran konusunda ortak bir tavra zorluyor. Bush’un bütün bu çabaları kamuoyu tarafından destekleniyor. Ancak bu desteği yitirmemek için Bush’un savaştan kaçınacak adımlar atması gerekiyor."

Birleşmiş Milletler’in, Guantanamo üssündeki cezaevinin kapatılması çağrısında bulunduğunu hatırlatan USA Today, Irak’taki Ebu Gureyb cezaevinde yapılan işkencelerle ilgili yeni görüntülerin de Müslümanlar arasındaki Amerikan karşıtlığını artırdığı görüşüne yer veriyor. Gazete, Amerika’nın tutuklulara yönelik politikasının, teröre karşı mücadeleye ciddi ölçüde zarar verdiğini savunuyor:

"11 Eylül’den bu yana İslam alemindeki Amerikan karşıtlığı ciddi ölçüde arttı. Irak savaşı, Amerika’nın baskıcı Arap yönetimleri ile İsrail’e verdiği destek ve yaşanan ekonomik sıkıntılar, bunun nedenleri arasında sayılabilir. Ve bu nedenlerin hiç biri kolayca değiştirilebilecek şeyler değil. Hatta, bazılarının değiştirilmemesi gerekiyor. Ancak Amerika, Müslüman ülkelerin gerçeklerine dayalı kapsamlı bir strateji geliştirmeli... Böyle bir strateji olmadan, terörle savaş kazanılamaz."

New York Times ise eleştiri oklarını Senato İstihbarat komitesi başkanı Pat Roberts’a yöneltiyor. Roberts’ın Amerikalıların telefonlarının dinlenmesiyle ilgili soruşturmayı önlemeye çalıştığını iddia eden gazete, istihbarat faaliyetleriyle ilgili yapılacak yasal değişiklikler konusunda da uyarıda bulunuyor:

"İstihbarat faaliyetlerini düzenleyen mevcut yasa, başkanın Amerikan vatandaşlarının anayasal haklarını çiğnemesini önlemeyi amaçlıyor. 11 Eylül 2001’den sonra değiştirilen bu yasa, yönetimin işini kolaylaştırdı ve şu anda yaptığı işi meşru bir şekilde yapmasını sağladı. Bu yasa, Bush’un el Kaide üyelerini veya başka teröristleri izlemesini engellemiyor. Yapılmaması gereken en son şey, Bush’un 11 Eylül sonrasında ele geçirdiği imparator yetkilerini yasallaştıracak bir değişikliğe gitmektir."