AB’den Ukrayna'ya Ek 500 Milyon Euroluk Destek  

Avrupa Birliği dışişleri bakanları bugün Rusya'nın işgalinden beş ay sonra AB ekonomileri üzerindeki ciddi enflasyonist etkiye rağmen bloğun Ukrayna'ya mali ve askeri desteğini sürdürebileceğini göstermeye çalıştı.

Dışişleri bakanları, Rusya güçlerinin 24 Şubat'ta Ukrayna'ya girmesinden bu yana bloğun güvenlik desteğini 2 milyar Euro’ya çıkararak, Ukrayna'ya silah tedariki için 500 milyon euroluk (504,35 milyon dolar) AB fonunu daha onaylayacak. Bakanlar ayrıca Rus altını için ithalat yasağı üzerinde anlaşmaya yakın.

İlgili Haberler G7 Ülkelerinden Ukrayna’ya Daha Fazla Destek Sözü

İsveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Rydberg toplantıya girerken, "Ukrayna'yı desteklemeliyiz. İsveç, Ukrayna'ya yeni bir askeri destek paketi üzerinde anlaşmanın önemini vurgulayacak. Ayrıca Rusya'ya karşı kısıtlayıcı önlemleri güçlendirmeye devam etmenin önemini de ifade edeceğiz" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da bugün ilerleyen saatlerde 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin bakanına video konferans yoluyla hitap edecek. Avrupa Birliği diplomatları Kuleba’nın daha fazla yaptırım, daha fazla silah ve Rusya'ya karşı sert tutumun devam eden etmesi çağrısında bulunmasını bekliyor.

İlgili Haberler AB'den Suriye'ye İlave 1 Milyar Euro Bağış

Bugünkü toplantıya başkanlık eden Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell gazetecilere verdiği demeçte, "Ukrayna'yı desteklemekten (veya) Rusya'ya yaptırım uygulamaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Ancak Rusya'ya karşı altı tur AB yaptırımı, Avrupa'da artan gıda ve enerji fiyatları ve ne Ukrayna'nın ne de Rusya'nın kolayca kazanabileceği bir savaştan sonra Borrell, aciliyet hissini sürdürmenin zorlaştığını söyledi.

Borell, "Stratejik sabrımız olmalı" diyerek, Rusya ile bu hafta Ukrayna'nın engellenen tahıl ihracatını serbest bırakmak için bir anlaşma yapmayı umduğunu da sözlerine ekledi.

İlgili Haberler ''Tahılın Taşınması İçin Genel Prensiplerde Anlaşıldı''

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de, Avrupalılar’ı hükümetler ve parlamentolar yaz tatiline girerken bile gidişatı korumaya çağırdı ve "Rus birliklerinin Ukrayna'ya daha fazla saldırmadan bir gün geçirme planları olmadığını" söyledi.

Batı'nın Rusya'ya uyguladığı benzeri görülmemiş yaptırım kapsamına petrol ambargosu, Rusya merkez bankasıyla yapılan işlemlerin yasaklanması ve varlıklarının dondurulması ile Rusya'daki yeni yatırımların durdurulması da dahil.

Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da kentlerin yerle bir olmasına ve binlerce kişinin ölümüne rağmen, Ukrayna'da kendi deyimiyle "özel askeri operasyon"u sürdürme kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Ukraynalı bir askeri yetkili de, Moskova'nın, kuvvetlerinin "tüm operasyonel alanlarda" askeri operasyonları hızlandıracağını söylemesinin ardından hafta sonu yaptığı açıklamada, Rusya'nın saldırısının bir sonraki aşamasına hazırlandığını söyledi.