AB Sınır Güvenlik Birimi Kurdu

Your browser doesn’t support HTML5

Mülteci kriziyle mücadele eden Avrupa, teçhizat ve insan gücünü devreye sokuyor.

Bulgaristan’ın Türkiye sınırındaki Kaptan Andreevo gümrük kapısında, Avrupa Birliği Göç İşlerinden Sorumlu Komisyon Başkanı, yeni sınır gücünün faaliyete geçmesini büyük bir başarı olarak tanımladı.

Önceki adıyla Frontex olarak bilinen sınır güvenlik dairesinin kadrosu iki katın üzerine çıkarıldı. Ayrıca acil durumlarda hızla devreye girmek üzere, 1500 kişiden oluşan yedek bir sınır güvenlik ekibi kuruldu.

Avrupalı liderler, sınır güvenliğini arttırarak, Schengen bölgesi üzerindeki baskıyı hafifletmeyi umuyor. 26 ülkeden oluşan Schengen bölgesinde, Avrupa Birliği vatandaşları, pasaport kontrolünden geçmeden seyahat ediyor. Ancak son aylarda bazı Schengen ülkeleri, mülteci akınını durdurmak için yeniden sınır kontrollerine başladı.

İnsan hakları örgütleriyse, Avrupa’yı sorumluluktan kaçmakla suçluyor.

Uluslararası Af Örgütü'nden Gauri Van Gulik, “Dünyanın en zengin ülkeleri, dünyadaki mültecilerin yüzde 10’dan azına ev sahipliği yapıyor. Bunun değişmesi gerek, ancak bu sınır güvenliğini arttırarak olmaz. Siyasi irade ve uzun süreli çözümler gerekli” diyor.

2016’de, Avrupa’ya 300 binden fazla mülteci gitti. Türkiye üzerinden AB’ye geçenlerin sayısı ise, Ankara ve Avrupa Birliği’nin Mart ayında imzaladığı anlaşmadan sonra azaldı.

Van Gulik, “Milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapma işini Türkiye’ye bırakıyorlar. Aynı şekilde, mülteciler İtalya ve Yunanistan’da mahsur kalmış durumda ve korkunç şartlarda yaşıyorlar.” diye konuşuyor.

Sınır güvenlik dairesinin, insan ve mülteci haklarına saygı göstereceğini garanti eden Avrupa Birliği yetkilileri, yeni bir krizin önlenmesi için sınır güvenliğinin arttırılmasının zorunluluk haline geldiğini savunuyor.