AB Türkiye’yle Uzlaşma Arayışında

Donald Tusk ve Ahmet Davutoğlu

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, 7 Mart’ta Brüksel’de yapılan zirvenin ardından Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü ve “Yasadışı göçün durdurulmasıyla ilgili çalışıyoruz,” diye konuştu.

Tusk ile Davutoğlu, bugün Çankaya Köşkü’nde akşam yemeğindeki çalışma toplantısı öncesinde kısa bir basın açıklaması yaptı. Bu arada Tusk, kamuoyuna yönelik mesajlarını İngilizce ve Türkçe olarak Twitter aracılığıyla da paylaştı.

Başbakan Davutoğlu, Pazar günü yaşanan terör saldırısıyla ilgili olarak “Bu saldırılar bütün insanları hedef alıyor. Tusk taziyelerini iletti. Vatandaşlarımız alçakça katledildi,” değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz hafta 7 Mart günü Brüksel’deki zirve toplantısında Türkiye’nin önerdiği teklifi de anımsatan Davutoğlu, Suriyeliler konusundaki yaklaşımlarını şöyle ifade etti:

“Brüksel Zirvesi'nde ilettiğimiz teklifi bir kez daha hem Türk kamuoyuna hem de Avrupa kamuoyuna iletmek istiyorum. Bu teklifin esası insani boyutudur. Daha fazla insanın hayatını Ege Denizi'nde kaybetmemesi ve mümkün olduğu kadar illegal geçişlerin azaltılabilmesi ve mümkünse tümüyle ortadan kaldırılabilmesi için Türkiye üzerine düşen ahlaki sorumluluk çerçevesinde bir teklifte bulundu. Mülteci konusunda sorumluluğu paylaşmaya çalışıyoruz. Vize muafiyetinin Haziran'a alınması için çalışıyoruz. Maddi külfet paylaşımı konusunda tavrımız açık. Hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık.”

Your browser doesn’t support HTML5

Başbakan Davutoğlu ve Donald Tusk arasında ortak basın toplantısı

AB Konseyi Başkanı Tusk ise, Ankara’da 37 can kaybına neden olan son terör saldırısı çerçevesinde, “Terörizmi yeni normal hayat olarak kabul edemeyiz. Terörizmle mücadelede sizinle omuz omuza olacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin teklifi konusunda ise, “Yasadışı göçün durdurulmasıyla ilgili çalışıyoruz” diyen Tusk, basın açıklamasında soru kabul edilmediği için Ankara’nın teklifindeki şartlara yaklaşımları konusunda yeni bir açıklamada bulunmadı. Ancak Tusk’un, Ankara ziyaretiyle hem Türkiye’nin terör konusunda yalnız bırakıldığıyla ilgili eleştirilere yanıt verdiği, hem de Suriyeli göçmenler meselesinde uzlaşı arayışını sürdürdüğü kaydedildi.