AB, Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılması için anlaştı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu

Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin büyükelçileri, Ukrayna ve Moldova'nın katılım müzakerelerinin çerçevesi üzerinde prensipte anlaşmaya vardı.

Ukrayna ve Moldova’nın Avrupa Birliği'ne olası katılımı yönünde varılan anlaşmanın, 21 Haziran'da yapılacak Dışişleri Bakanları toplantısında resmen onaylanması bekleniyor.

AB Dönem Başkanı Belçika, 27 AB üyesi ülke büyükelçilerinin Cuma günü Ukrayna ve Moldova ile, 25 Haziran'da katılım müzakerelerinin başlatılması konusunda “prensip anlaşması” yaptığını duyurdu.

AB Büyükelçileri Cuma günü yaptıkları toplantıda, Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinin büyükelçilerinin, Ukrayna ve Moldova ile 25 Haziran'da başlayacak katılım müzakerelerinin başlatılması konusunda Cuma günü "prensip anlaşması" yaptıklarını duyurdu.

Belçika’nın dönem başkanlığındaki AB Konseyi, konunun 25 Haziran'da yapılacak AB liderler zirvesi öncesinde, 21 Haziran'da yapılacak dışişleri bakanları toplantısında resmen onaylanacağını kaydetti.


Macaristan engeli

AB, Moskova'nın tetiklediği savaşın başlamasından birkaç ay sonra, sembolik bir jestle, Haziran 2022'de Ukrayna'ya ve komşusu Moldova'ya aday statüsü verdi.

Ardından Avrupa Birliği'nin devlet ve hükümet başkanları, Aralık ortasında Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin önünü açtı. Ancak Macaristan, “koşulların karşılanmadığı” gerekçesiyle şu ana kadar Ukrayna ile katılım müzakerelerinin resmi olarak başlatılmasını erteledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban

Komisyon, üyelik müzakerelerinin başlatılabilmesi için, “yolsuzlukla ve ekonomide oligarkların etkisiyle” mücadele için Kiev'den önlem alınmasını talep etmişti. Komisyon ayrıca, Ukrayna'da bir Macar topluluğunun varlığı nedeniyle Budapeşte'nin ısrar ettiği bir tedbir olarak azınlıklar konusunun daha iyi değerlendirilmesini talep etmişti.

Avrupa Komisyonu, 7 Haziran'da, Ukrayna ve Moldova'nın resmi müzakerelerin başlatılması için gerekli tüm ön koşulları yerine getirdiğine karar verdi.

Müzakerelerin başlatılması uzun ve zorlu bir katılım sürecinin yalnızca bir aşaması. Ukrayna’nın, 40 milyondan fazla nüfusu ve tarım gücü ile AB'ye olası girişi, başta finansman ve tarım olmak üzere pek çok zorluğu beraberinde getiriyor.

İlgili Haberler Ukrayna’dan Gazze’de ateşkes ve Çin’e, yapay zekadan yasadışı göçe: G7 zirvesinden hangi sonuçlar çıktı?