AB ve ABD’den Lübnan’da ateşkes çağrısı

Bir yıl süren sınır ötesi şiddet olaylarından ve Hamas'ı Gazze'de zayıflattıktan sonra İsrail, 23 Eylül'den itibaren Hizbullah'ın kalelerine yönelik yoğun bir bombardıman başlatarak operasyonlarının merkezini Lübnan'a taşıdı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Hizbullah'a yönelik haftalardır süren yoğun bombardımanı nedeniyle Lübnan'ın “çöküşün eşiğinde” olduğunu söyledi. Borrell, derhal bölgede ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrail’e “ABD’nin Lübnan’da diplomatik konusundaki kararlılığını” iletti.

Görev süresi 1 Aralık’ta sona erecek olan AB diplomasinin lideri Josep Borrell, görevini devretmeden önce çıktığı Ortadoğu gezisinden seslenerek, “İki ay önce, Eylül ayında geldiğimde hala İsrail'in Lübnan'a karşı açık bir savaşını önleyebileceğimizi umuyordum. İki ay sonra, Lübnan çöküşün eşiğinde” diye konuştu.

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'da özellikle Beyrut'un merkezini hedef alan bombalamalarının ertesi günü olan Pazar günü, “Tel Aviv'deki ve İsrail’in güneyindeki askeri hedeflere insansız hava araçları ve füzeler ateşlediğini” açıkladı.

İsrail ordusu da ülkenin kuzeyinde ve merkezinde, özellikle de Tel Aviv'in büyük banliyölerinde roket uyarı sirenlerinin çaldığını, komşu Lübnan'dan ateşlenen 160 füzenin bir kısmının tespit edildiğini bildirdi.

İlgili Haberler Lübnan’daki BM Barış Gücü üssüne düzenlenen saldırıda dört İtalyan askeri yaralandı

Savaşta rol almayan Lübnan ordusu ise, İsrail'in kuzeyinde, Hizbullah ile komşu oldukları bir mevziye yönelik İsrail saldırılarında, Lübnan ordusuna mensup bir askerin öldüğünü ve bazıları ağır olmak üzere 18 askerin de yaralandığını duyurdu.

“Tek olası yol ateşkes”

Saldırıların yaşandığı sırada Lübnan’da temaslarını sürdüren ve Başbakan Necib Mikati ile Parlamento Başkanı Nebih Berri ile görüşen AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Tek bir olası yol görüyoruz: derhal ateşkes ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması” dedi. Borrell, “İsrail hükümetine baskı uygulamalı ve Hizbullah'a Amerika'nın ateşkes önerisini kabul etmesi için baskıyı sürdürmeliyiz” diye konuştu.

İsrail ile Hizbullah arasında 2006 yılında yaşanan savaşı sona erdiren 1701 sayılı karar, Lübnan'ın güney sınırında yalnızca Lübnan ordusunun ve BM barış güçlerinin konuşlandırılmasını şart koşuyor. Bu hem Hizbullah'ın hem de 30 Eylül'den beri orada kara saldırısı düzenleyen İsrail askerlerinin geri çekilmesi anlamına geliyor.

Austin’den “Lübnan'da diplomatik katılım ve Gazze'de insani yardım” çağrısı

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin de Cumartesi günü İsrailli mevkidaşı İsrael Katz ile yaptığı telefon görüşmesinde, “AB’nin Lübnan'da İsrailli ve Lübnanlı sivillerin evlerine güvenli bir şekilde dönmelerine olanak tanıyan diplomatik bir çözümü destekleme kararlılığını” yineledi. Savunma bakanı, ABD'nin İsrail'in güvenliğine yönelik "katı ve sarsılmaz" bağlılığını yeniden teyit etti. İsrail’i “Gazze'deki korkunç insani koşulları iyileştirmeye” de çağıran Austin, Hamas’ın 7 Ekim saldırısının ardından aralarında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu, Hamas'ın elindeki 97 rehinenin serbest bırakılmasının aciliyetini” de dile getirdi.

İlgili Haberler ABD Senatosu İsrail'e silah ve mühimmat satışını engelleme teklifini reddetti

ABD’nin 60 günlük ateşkes ve güney Lübnan'da ordu konuşlandırılmasını öngören 13 maddelik önerisi, bu hafta başında Lübnan ile İsrail arasında mekik dokuyan ABD temsilcisi Amos Hochstein tarafından iletildi ve taraflarca tartışıldı. Ancak herhangi bir sonuç açıklanmadı ve İsrail'in, esas olarak Lübnan'daki Hizbullah kalelerine yönelik saldırılarının hızı, misyonunun ardından hızlandı.

Bir yıl süren sınır ötesi şiddet olaylarından ve Hamas'ı Gazze'de zayıflattıktan sonra İsrail, 23 Eylül'den itibaren Hizbullah'ın kalelerine yönelik yoğun bir bombardıman başlatarak operasyonlarının merkezini Lübnan'a taşıdı. Şam'ı ziyaret eden BM Suriye özel elçisi Geir Otto Pedersen, “Suriye'nin çatışmanın daha da içine sürüklenmesini önlemek için Lübnan ve Gazze'deki savaşları sona erdirmenin son derece önemli olduğunu” belirtti.

Gazze Şeridi'nde 44 binden fazla Filistinli öldü

Öte yandan, İsrail'in güney cephesinde, Gazze Şeridi'nde, Filistin topraklarının kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nin müdürü Hüssam Ebu Safiye, gece vakti kuruluşa düzenlenen insansız hava aracı saldırısında ağır yaralandı, 11 Gazzeli öldürüldü. Bu hastane, insani bir felaketin pençesindeki Filistin topraklarında hala kısmen de olsa faaliyet gösteren son hastanelerden biri.

İsrail, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas, İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesinden iki yıl sonra, 2007'de Gazze'de iktidara geldi.

İsrail'le savaşın bir yıldan fazla bir süre önce başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde 44 binden fazla Filistinli öldü.

Hamas hükümetinin Gazze sağlık bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ile savaşın başlamasından bu yana bir yıldan fazla bir süre önce Filistin topraklarında yeni ölü sayısının 44 bin 211 olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son 24 saatte en az 35 kişinin hayatını kaybettiği, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde 104 bin 567 kişinin yaralandığı belirtildi.