ABD Uçağı Aramaya Katkıda Bulunuyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, NATO toplantısı sırasında önümüzdeki aylarda İttifak'ın 29'uncu üyesi olacak Karadağ'ın Başbakanı Milo Dukanovic (sağda) ile sohbet etti.

Dışişleri Bakanı Kerry, Doğu Akdeniz’de düşen Mısır Hava Yolları’na ait uçağı arama çalışmalarına Amerika'nın da katkıda bulunduğunu söyledi. Kerry, uçağın düşüş sebebi konusunda şu aşamada spekülasyonda bulunmak istemediğini belirtti

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Paris-Kahire seferini yaparken radardan kaybolan Mısır yolcu uçağıyla ilgili arama kurtarma çalışmalarına destek verdiğini söyledi.

Başta Mısır olmak üzere uçakta vatandaşları bulunan ülkelere taziyelerini ileten Kerry, “ABD, arama çalışmalarına yardım ediyor ve ilgili yetkililer bugün olanlara ilişkin gerçekleri ortaya çıkarmak için ellerinden geleni yapıyor” dedi.

Mısır Hava Yolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı, Paris-Kahire seferini yaparken Akdeniz'de radardan kaybolmuştu. Şu aşamada uçağın düşmesiyle ilgili olarak tüm olasılıklar masada olmayı sürdürse de kazadan ziyade terör eylemi ihtimali ağırlık kazanmış durumda.

Kerry’ye bu ihtimal de soruldu. Kerry ise, yorum yapmayı sağlayacak düzeyde veri olmaması nedeniyle, şu aşamada spekülasyonda bulunmamayı tercih ettiğini ifade etti.

ABD kazayla ilgili gelişmeleri yakından takip ederken arama kurtarma çalışmaları için P-3 Orion model bir uçağın devreye sokuldu. Amerikan ulusal güvenlik ve havacılık yetkilileri de Fransız ve Mısırlı yetkililerle temas halinde.

FRANSA’NIN İNİSİYATİFİNE DESTEK

Kerry’nin basın toplantısında verdiği dikkat çekici mesajlardan biri de Ortadoğu Barıs Süreci’yle ilgiliydi. Kerry, Fransa ve Mısır öncülüğünde gündeme getirilen ve İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerini yeniden canlandırma amaçlı konferansa katılacağını açıkladı. 3 Haziran’da Paris’te düzenlenmesi öngörülen konferans uluslararası nitelikli olacak.

ABD’nin iki devlet esasına dayanan çabaları iki yıl önce taraflar arasındaki gerginlik nedeniyle çökmüştü. Kerry, “Müzakere yapmaya karar vermesi gereken tarafların kendisi. Açıkça bazı ödünler olması lazım, bu ödünler olmaksızın mümkün değil” dedi. Kerry, tarafları bir araya getirmenin bir yolu olup olmadığını görebilmek amacıyla Fransa, Mısır ve Arap topluluğuyla iyi niyetle çalışacağını belirtti. Kerry, NATO toplantısından önce, salı günü, Kahire’de konuyu Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah al-Sisi ile gerçekleştirdiği görüşmede ele almıştı.

Paris’teki toplantıya Ortadoğu Dörtlüsü’nü oluşturan ABD, Rusya, Avrupa Birliği ve Birlreşmiş Milletler’in yanı sıra Arap Birliği ve 20’ye yakın ülkenin katılması öngörülüyor. Bu toplantıda İsrail ve Filistin ise yer almayacak.

İsrail’in Fransa inisiyatifinde başlatılan girişime destek vermeyeceğini baştan beyan etmesi toplantının olası pozitif sonuçları üzerinde şimdiden gölge yaratmış durumda.

Fransa, İsrai’in mevcut tavrına rağmen ABD’nin toplantıya katılımını teyit etmesini çok önemli buluyor. Bununla birlikte Fransız yetkililer toplantının başarısızlıkla sonuçlanma ihtimalinin düşük olmadığını gizlemiyor.