Dünyada her 30 saniyede bir kişi, şeker hastalığına bağlı nedenlerden bir uzvunu kaybediyor. California’da araştırmacılar, bu korkunç istatistiği değiştirmeyi umdukları bir “akıllı” bandaj geliştiriyor.
Tıp mühendisi İhsan Şirzai Sani, California Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacıların kronik yaralar için “akıllı” bandaj geliştirdiğini söylüyor.
Sani, “Bu yamada uygulanan farklı türdeki sensörler, iyileşme süreci boyunca farklı yaralanma durumlarını izleyebilir. Biz de zaman içinde, yara bölgesinde ne olduğunu izleyebilir ve doğru kararı vermek için bilgileri sağlık profesyonellerine aktarmaya çalışabiliriz.”
Your browser doesn’t support HTML5
Banttaki sensörler kandaki ürik asit, glikoz, amonyak ve laktat seviyelerini izliyor. Ayrıca iltihaplanma ya da bakteriyel enfeksiyon belirtilerine karşı yaranın pH'ını ve sıcaklığını da ölçebiliyor.
Bandaj ayrıca, araştırmacıların fareler üzerinde yapılan testlerde etkili olduğunu söylediği düşük elektrik alanı da uygulayabiliyor.
Akıllı bandajlar için insanlı testler Güney California Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi aracılığıyla yapılacak. Cerrahi profesörü David Armstrong, teknolojinin diyabetik yaralara bağlı ampütasyonlar üzerindeki etkilerinin önemli olduğunu söylüyor.
Güney California Üniversitesi’nden Dr. David Armstrong, “Kendimizi gelecek nesiller boyunca önlenebilir ampütasyonları ortadan kaldırmaya adadık. Öncelikle yaraların oluşmasını engellemeye çalışmakla başlıyoruz, ama oluştuğunda da mümkün olduğunca izole ve komplikasyonsuz hale getirmeye çalışıyoruz. Gerçekten heyecan verici olan şey, şu anda sahip olduğumuz bu araçlar ve bu akıllı sensörler” diyor.
Armstrong, akıllı bandaj kavramının daha küçük bataryalar ve güneş enerjisi ya da hastanın hareketiyle bandajlara enerji sağlamaya yönelik umut verici araştırmalar sayesinde daha pratik hale geldiğini de söylüyor.