ABD Başkan Yardımcısı JD Vance Münih Güvenlik Konferansı’nda Avrupa’yı göç politikası ve ifade özgürlüğü konusunda eleştirdi

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada demokrasiye yönelik tehditler konusuna değindi ve Avrupa hükümetlerinin “kontrolden çıkan göçü” yeteri kadar kontrol edemediğini söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance Almanya’da Münih Güvenlik Konferansı’nda Avrupalı müttefiklere hitaben yaptığı konuşmada Avrupa hükümetlerinin “kontrolden çıkan göçü” yeteri kadar kontrol edemediğini söyledi.

Bugün başlayan Münih Güvenlik Konferansı’nda (MSC) konuşan Vance, Avrupa’da ifade özgürlüğünün giderek daha fazla baskı altına alındığını belirterek, bazı görüşlerin "yanlış bilgi" olarak sınıflandırılıp cezalandırıldığını belirtti.

Konuşmasında bu duruma örnek birçok vaka olduğunu belirten Vance, Avrupa’daki mevcut siyasi atmosferi eleştirdi.

ABD Başkan Yardımcısı, Avrupa’nın savunma kapasitesini güçlendirmesinin önemli olduğunu vurgulasa da asıl endişesinin dış tehditlerden ziyade "içeride yaşanan demokratik gerileme" olduğunu ifade etti.

ABD Başkan Yardımcısı, “Avrupa konusunda en çok endişelendiğim tehdit Rusya değil, Çin değil, herhangi bir dış aktör değil” dedi; Avrupa’da ifade özgürlüğünün korunmasına ilişkin temel değerlerde geriye gidiş olduğunu savundu.

“Sosyal medyada ifade özgürlüklerine kısıtlama uygulanıyor”

Bu gelişmenin Rusya ve Çin’den daha büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyleyen Vance, konuşmasında, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun sosyal medya platformlarına yönelik uygulamalarını ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına örnek olarak gösterdi.

Toplam 18 dakika konuşan ABD Başkan Yardımcısı, ayrıca İsveç ve Birleşik Krallık’ta yaşanan bazı Hristiyan karşıtı olayları, Avrupa’daki özgürlüklerin tehdit altında olduğunun bir göstergesi olarak sundu.

Konuşmasında, Perşembe günü Münih’te meydana gelen ve bir Afgan sığınmacının bir grup protestocunun üzerine aracını sürdüğü saldırıya da değinen Vance, "Bu korkunç bir olay, ancak Avrupa’da bunu çok sık duyduk. Ne yazık ki ABD’de de giderek daha sık yaşanıyor" dedi.

İlgili Haberler Başkan Yardımcısı Vance’ten Avrupa’ya yapay zekaya “sansür” uyarısı

Bu tür olayların belirli bir senaryoyu takip ettiğini savunan Vance, "Genellikle polis tarafından bilinen, 20’li yaşlarının ortasında bir sığınmacı, bir aracı kalabalığın üzerine sürerek bir toplumu paramparça ediyor" ifadelerini kullandı.

"Göç politikasında bir değişiklik yapmak için bu tür dehşet verici olayları daha kaç kez yaşamak zorundayız?" diye soran Vance, Avrupa’daki seçmenlerin "milyonlarca denetlenmemiş göçmene kapıların açılması için oy vermediğini" söyledi.

Vance’den AfD’ye destek

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, sağ popülist partileri dışlamanın demokratik ilkelere aykırı olduğunu da savundu.

Konuşmasında hiçbir demokrasinin "milyonlarca seçmene, onların düşüncelerinin, kaygılarının, umutlarının ve yardım taleplerinin geçersiz veya antidemokratik olduğunu" söyleyerek ayakta kalamayacağını ifade eden Başkan Yardımcısı, Almanya’da göçmen karşıtı AfD partisine yönelik dışlayıcı yaklaşıma atıfta bulunarak, "Siyasi bariyerlere yer yok" dedi.

İlgili Haberler Almanya’da başbakan adayı Merz’in aşırı sağcı AfD’ye yaklaşması sert tepkilere neden oluyor

Konuşmasında Ukrayna konusuna da kısaca değinen Vance, savaşın sona erdirilmesi için "mantıklı bir çözüm bulunabileceğinden emin olduğunu" ifade etti.

JD Vance, Avrupa ülkelerine savunma harcamalarını artırma çağrısında da bulundu. Vance, "Ortak bir ittifakın önemli bir unsuru, Avrupalılar’ın kendi güvenlikleri için daha fazla sorumluluk üstlenmeleridir" derken, ABD’nin küresel tehditlere odaklanması gerektiğini vurguladı ve "Bizim, büyük tehlike altında olan dünya bölgelerine yoğunlaşmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ABD’den Doğu Asya’ya odaklanma mesajı

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Münih’teki temaslarına Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy ile yaptığı ayrı görüşmelerle başladı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile görüşen Başkan Yardımcısı JD Vance, Trump yönetiminin NATO üyelerine savunma konusunda daha fazla harcama yapma çağrısını bir kez daha vurguladı.

Şu anda NATO’nun 32 üyesinden 23’ü askeri ittifakın Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 2’sinin savunmaya harcanması hedefini karşılıyor.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance Rutte’ye, “NATO çok önemli bir askeri ittifak ve biz de en önemli parçasıyız. Ancak NATO’nun gelecek için yapılandırılmasını sağlamak da istiyoruz ve bize göre bunun en önemli parçası NATO’nun Avrupa’da yükü daha fazla paylaşması ve bu şekilde ABD’nin Doğu Asya’daki zorlukların bazılarına odaklanabilmesi” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise Avrupa’nın savunma alanında daha fazla sorumluluk alması gerektiğini kabul ederek, "Bu anlamda daha olgunlaşmalı ve çok daha fazla harcama yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Ukrayna lideri Zelenski: "Rusya ile barış görüşmeleri çok zor olacak"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile yürütülecek barış görüşmelerinin "çok zor" olacağını söyledi.

İlgili Haberler Münih Güvenlik Konferansı’nda gündem Ukrayna

Münih Güvenlik Konferansı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Zelenski, Ukrayna’nın "gerçek görüşmelere" her zaman hazır olduğunu vurguladı.

Ukrayna tarafının, barış gücü birliklerinden güvenlik garantilerine ve NATO ile ilişkilere kadar her konuyu müzakereye açık olduğunu belirten Zelenski, "Putin’i durdurmak için her türlü yapıya açığız" ifadelerini kullandı ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinin, ülkesine yönelik güvenlik garantilerinin en düşük maliyetli seçeneği olacağını dile getirdi.

Münih'te Rus yetkililerle herhangi bir görüşme yapılacağına dair bilgisinin olmadığını ifade eden Zelenski, "Bundan haberim yok, belki benden daha fazla bilenler vardır" diyerek gülümsedi.

Öncelikli olarak ABD ve Avrupa temsilcileriyle görüşmeler yapacaklarını söyleyen Ukrayna lideri, Rus müzakerecilerle olası temasların ancak bu görüşmelerin ardından gündeme gelebileceğini belirtti.

Zelenski ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Türkiye’ye resmi ziyaretler gerçekleştireceğini açıkladı. Bu temaslar kapsamında Rus yetkililerle herhangi bir görüşmenin planlanmadığını da sözlerine ekledi.

Almanya Cumhurbaşkanı’ndan eleştiri

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Münih Güvenlik Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Başkan Donald Trump’ın Almanya ve diğer Batılı ülkelerle istişarelerde bulunmadan Rusya lideri Putin ile görüşmesini eleştirerek, "En güçlü devletler, hatta ABD bile, 21. yüzyılda müttefiklerine ihtiyaç duyacaktır" ifadelerini kullandı.

Steinmeier, "Yeni Amerikan yönetimi bizden farklı bir dünya görüşüne sahip. Kurulu kurallara, gelişmiş ortaklıklara ve güvene saygı göstermeyen bir anlayışı var. Önde gelen bir demokrasi ve dünya gücünün 'kurallar olmadan da olur' demesi sorun yaratır" ifadelerini kullandı.

"Kuralsızlık, dünyanın yeniden şekillendirilmesinde bir rehber haline gelmemeli" diyen Almanya Cumhurbaşkanı, demokratik ülkeler ile otoriter devletler arasındaki rekabete de dikkat çekti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Münih Güvenlik Konferansı’na hitaben konuşmasında herkesin Ukrayna savaşının sona ermesini istediğini; ancak savaşın nasıl sona ereceğinin güvenlik düzeninde ve Avrupa ile Amerika’nın dünyadaki gücü üzerinde kalıcı etkisinin olacağını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı kazanması halinde bunun ABD'yi de zayıflatacağı görüşünü dile getirdi.

Von der Leyen, konferansta yaptığı konuşmada, Ukrayna ve Avrupa’nın "güç yoluyla barışa" ihtiyacı olduğunu vurguladı. Ancak Avrupa ve ABD’nin birlikte hareket ederek "kalıcı ve adil bir barışın sağlanmasını garanti edebileceğini" ifade eden von der Leyen, aynı zamanda Avrupalılar’ın kendi savunmaları için "çok daha fazla harcama yapmaları gerektiğinin" de altını çizdi.

Münih Güvenlik Konferansı kapsamında açıklamalarda bulunan Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın G7’ye yeniden kabul edilmesi yönündeki girişimine karşı bir tutum sergiledi.

Baerbock, "Son üç yıldır G7 ortakları olarak bu acımasız Rus işgaline karşı açık bir duruş sergiledik: Putin’in Rusya’sı ile normal bir işbirliği mümkün değil" dedi.

Baerbock, Trump’ın Putin ile Ukrayna konusunda yaptığı telefon görüşmesine de değinerek, "Eğer şimdi bir barış yolu açılabilirse, tüm dünya ve özellikle Avrupa büyük bir rahatlama hissedecektir" dedi.

Bu nedenle Avrupa ve G7 ülkeleri için ilk barış adımlarının atılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Baerbock, Rusya'ya yönelik baskının sürdürülmesi gerektiğini belirtti. "Bu savaşı sebepsiz başlatan Rusya üzerindeki baskının devam etmesi şart" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın görüşme programı yoğun

Dünyanın en önemli güvenlik politikası uzmanlarının bir araya geldiği konferansa 60’tan fazla devlet ve hükümet başkanı ile 100’den fazla bakan da katılıyor.

Katılımcılar arasında bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Münih Güvenlik Konferansı marjında bir görüşme yaptığı ve görüşmede, Ukrayna - Rusya savaşıyla ilgili gelişmeler ve Suriye’deki güvenlik durumu değerlendirildiği ayrıca Transatlantik ilişkilerindeki son durumun ele alındığı öğrenildi.

Hakan Fidan’ın ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun yanısıra, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy, Romanya Dışişleri Bakanı Emil Hurezeanu, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ile ikili görüşmeler yapacağı belirtildi.