ABD Büyükelçisi: 'ABD Türkiye’nin Başarılı Olmasını İstiyor'

Your browser doesn’t support HTML5

İki gün sürecek Atlantic Council İstanbul Zirvesi bugün başladı.

Zirvenin açılış konuşmacıları, Atlantic Council CEO’su Frederick Kempe, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, ABD başkanlarından George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’tı.

Bass, konuşmasında Suriye’de PYD yüzünden sorunlar yaşayan Türkiye ile ABD’nin çıkarlarının ortak olduğu mesajını verdi.

“Bir arada çalışabildiğimiz zaman hepimiz daha kuvvetliyiz. Ancak o zaman aynı yöne gider ve bölgedeki zorluklarla baş edebiliriz. Bunu görmeyebilirsiniz ama gerçek şu ki ABD Türkiye’nin başarılı olmasını istiyor. Türkiye’nin güçlü olması, huzurlu olması, barışçıl olması, müreffeh ve demokratik olması çok açık bir şekilde bizim ulusal çıkarımıza uygun. Bu toplumda veya çevredeki ülkelerde herkese yardımcı olmaya çalışıldığında tabii ki bazı zorluklar oluyor. Ancak gelecekte bu gerçeği başaracağımıza inanıyorum.”

İki ülkenin Ortadoğu politikalarında “biraz farklılık” olduğunu kabul eden ABD Büyükelçisi, “Bunlarla nasıl başa çıktığımız ve üzerinde çalıştığımız hedeflerin yakın olduğunu anlamak, aynı yönde ilerlemek, Türk dostlarımızın gelecekteki Türkiye için kendi vizyonlarını gerçekleştirmeleri açısından başarılı olmasına yardımcı olmak, diplomaside yaptığımız şeyin çok önemli bir parçası” dedi.

Ulaştırma Bakanı: "Son 14 yılda ulaştırmaya 100 milyar dolar yatırım yaptık"

Öğlen oturumunda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında köprü konumunun hakkını vermek için ulaşım projelerine desteğini süreceğini söyledi.

Türkiye’nin son 14 yılda ulaştırma alanına 100 milyar dolar yatırım yaptığını belirten Ulaştırma Bakanı, 10 milyar Euro harcanarak inşa edilen Yeni İstanbul Havalimanı’nın 25 yıl içinde 25 milyar dolar gelir elde edeceğini ifade etti.

Ulaştırma Bakanı özellikle köprü yatırımlarında müteahhit firmalara verilen garantilere yönelik eleştiriler hakkında ise “Olası bir risk varsa o riskin parasını peşin ödemek değil risk gerçekleşirse ödemektir. Garanti ile de eğer başlangıçta bütün projelerde olabiliyor. Yeterli sayıya ulaşamazsak aradaki farkı biz veriyoruz. Böylece kreditörün, yatırımcının elini rahatlatıyoruz. Bu projeleri yapmakla biz etrafındaki coğrafyada ticaretin, ekonominin, sanayinin ve endüstrinin büyümesini sağlamış oluyoruz. Ülkemize daha fazla katma değer sağlıyoruz" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Ulaştırma Bakanı: "Kanal İstanbul Projesi’nin finansman modeli üzerinde çalışıyoruz"

Arslan, özellikle çevrecilerin karşı çıktığı Kanal İstanbul projesi üzerinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

“Yakın gelecekte ülkemizin en büyük projelerinden olacak Kanal İstanbul Projesinde de finans modelini çalışıyoruz. Taraflarla, kamu adına bu işin paydaşları olanlarla çalışıyoruz. Orada da çok daha farklı bir finans modeli geliştirmek, bu büyüklükte bir projeyi uygulayabilir kılmak adına yine süreç yürütüyoruz.”

Zirvenin ana konuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan

Atlantic Council’in ikinci gününün ana konuşmacısı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Çalkantılı Bölgede Transatlantik Uzlaşmayı Güçlendirmek" başlıklı konuşmasının ardından Güney Gaz Koridoru, Mülteci Krizi ve Suriye’nin Yeniden İnşası başlıklı oturumlar düzenlenecek.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council’in sekizincisi kez düzenlediği zirvenin ana sponsorları Chevron, Halkbank, Limak Holding ve Çalık Holding.