Amerika’da işgücü büyümeye devam ederken bazı mesleklerin kaybolmaya, yeni mesleklerin ise daha çok rağbet görmeye başladığı görülüyor. Bu belirleme Çalışma Bakanlığı’nın verilerine dayanıyor.
Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı yeni bir araştırma, imalat sektöründeki istihdamın 2024 yılına kadar yavaş yavaş azalacağı tahmininde bulunuyor. Bazı uzmanlarsa Amerika’daki imalat istihdamının maliyetlerin daha düşük olduğu ülkelere kaydığı görüşünde. Otomasyon ve robotların sağladığı verim nedeniyle imalat sektöründe insan gücüne daha az ihtiyaç olduğu için iş kaybı yaşanıyor.
Çalışma Bakanlığı, önümüzdeki birkaç yıl içinde imalat sektöründeki istihdamın yılda binde yedi oranında düşeceğini tahmin ediyor. Bu durum işçileri tedirgin etse de düşüş oranı, son birkaç yılki düşüş oranı olan yüzde 1,6‘dan daha az.
İnşaat sektörü de benzer bir tablo sergiliyor. Müteahhitlerin 2024 yılına kadar yaklaşık 800 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Bazı müteahhitler projeleri için yeterince kalifiye eleman bulamamaktan yakınıyor. Ancak inşaat sektöründeki kazanımlar, 2006 yılında eriştiği en yüksek seviyedeki istihdam oranına çıkmasına yetmeyecek. 2006‘da inşaat ve emlak sektöründe yaşanan ciddi sorunlar, ekonomik gerilemeyi tetiklemişti.
Uzmanlar ayrıca önümüzdeki yıllarda açılacak iş alanlarının çoğunun başta sağlık ve sosyal yardım olmak üzere hizmet sektöründe olacağını belirtiyor.
Sağlık hizmetleri ve teknik mesleklerin yakın gelecekte en hızlı büyüyen iki sektör olması bekleniyor. Tanminlere göre, önümüzdeki sekiz yıl içinde bu iki sektör, 2 milyon 300 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu da her dört yeni işten birinin sağlık hizmetleri ve teknik mesleklerde olacağı anlamına geliyor.
İş piyasasındaki değişiklikler, genel iş gücünün yılda yüzde yarım oranında büyüdüğü bir döneme rastladı. Bu değişiklikler nedeniyle yaklaşık 164 milyon kişi için yeni iş alanları açılacak.
Bloomberg mali haberler servisinin yayınladığı yeni bir ankete göre işsizlik oranının hafif yükselişe geçerek yüzde 4,8 oranına ulaşması bekleniyor. Anket, 180 bin kişiye iş imkanı doğacağı tahmininde bulunuyor.
Bundan bir ay önce uzmanlar, 38 bin kişiye istihdam sağlandığına dair veriler açıklandığında şaşkınlık yaşamıştı. Son verilerse istihdam rakamlarında büyük değişiklikler olduğunun habercisi. Telekomünikasyon sektörü çalışanlarının greve gitmesiyle 35 bin kişinin geçici olarak işi bırakması, istihdam rakamlarını olumsuz yönde etkilemişti.
Geçtiğimiz ay hayal kırıklığı yaşatan istihdam verileri ve İngiltere’deki AB’den çıkış referandumunun yarattığı belirsizlik, faiz oranlarında beklenen artışı erteleyen Amerika Merkez Bankası’nı kaygılandırmıştı. Merkez Bankası, ekonomik gerileme sırasında teşvik sağlamak amacıyla faiz oranlarını neredeyse sıfır seviyesine çekmişti. İktisatçılar, faiz oranlarının ortalama seviyesine yükseltilmesinin zorunlu olduğunu söylüyor, aksi takdirde aşırı teşvik nedeniyle enflasyonun yükseleceği uyarısında bulunuyor.