ABD'de Kaçak Göçmenler İçin Umut Kapısı

Your browser doesn’t support HTML5

Ala Mukahhal Kuveyt’de doğmuş bir Filistinli. Irak 1990’da Kuveyt’i işgal ettiğinde Mukahhal ve ailesi Ürdün’e kaçmış. 1993’de Amerika’ya giriş vizesi alıp Chicago’ya geldiklerinde Mukahhal altı yaşındaymış.

Mukahhal, “Vizenin süresi doldu ama biz kaldık.” diyor.

Mukahhal o günden beri toplumun karanlık köşelerinde saklanan kaçak bir göçmen olarak yaşamış.

Amerika’nın Sesi muhabiri Mukahhal’i ilk kez 2010 ara seçimlerinde kapı kapı dolaşıp Amerikalı Müslümanlar’ı oy vermeye teşvik ederken tanıdı. Mukahhal, o zaman sınır dışı edilme korkusuyla adını bile vermekten kaçınmıştı.

Mukahhal, "Adımı verirsem, ne olacağından emin değildim. Ne gibi sonuçlara yol açacağını bilmiyordum. Doğrusu korkuyordum. Gerekli toplumsal destekten yoksundum. O zamandan beri çok şey değişti." diyor.

Mukahhal şimdi karanlıktan çıkararak açıkça öyküsünü anlatabiliyor. Bunu kısmen Başkan Obama’nın kendisi gibi kaçak göçmenleri sınır dışı etmeyi durdurma sözüne borçlu.

Mukahhal, "Biraz şaşırdım, ama hala kuşkuluyum, şimdi kendimi ihtiyatlı bir iyimser olarak tanımlayabilirim." diyor.

Anthony Orum: "Şu bir gerçek ki Obama’nın yaptığı çok önemli."

Anthony Orum, Chicago’da Loyola Üniversitesi Kentsel Araştırma Merkezi’nde görevli bir konuk professor.

Orum: “Bu politika gerçekten uygulanacak mı şeklindeki kuşkuları anlıyorum. Kongre çalışsaydı genç kaçak göçmenler için Amerikan vatandaşlığı yolu açan Düş Yasası çıkacaktı. Ama 2009, 2010. 2011’de Kongre’de işler tıkandı. Başkanın birşeyler yapması gerekiyordu."

Profesör Orum, Obama’nın açıklamasının Florida ve diğer geniş göçmen nüfusun yaşadığı eyaletlerde yeniden seçilme şansını arttıracağı görüşünde.

Ancak Mukahhal sadece açıklamanın şu sırada kendisine yardımcı olmayacağını söylüyor.

Mukahhal Eylül’de Chicago’da mahkemeye çıkacak ve yargıç kendisine siyasi sığınma hakkı verip vermemeyi karara bağlayacak. Sığınma hakkı alamazsa Mukahhal Ürdün’e gönderilecek.

Mukahhal, "Ürdün vatandaşı bir Filistinli olmama dayanarak sığınma hakkı istedim. Çünkü İnsan Hakları Gözlem Örgütü bir raporunda Ürdün’e geri gönderilen Filistinliler’in vatandaşlıktan çıkarıldıklarını yazıyordu." diyor.

Mukkahhal, Eylül’e kadar başkanın politikasının uygulamaya girmiş olacağını umuyor. O zaman sığınma başvurusu reddedilse bile Amerika’da kalması mümkün olacak.