ABD'de Seçim Kampanyasında Gündem Terör

Your browser doesn’t support HTML5

Kamuoyu yoklamalarına göre, Amerikalı seçmenler, terör ve ulusal güvenliği, 2016 başkanlık seçim kampanyasının en önemli konusu olarak görüyor. Özellikle de onlarca kişinin öldüğü Paris ve 14 kişinin öldüğü San Bernardino saldırılarından sonra. Jim Malone Cumhuriyetçi ve Demokrat aday adaylarının konuyu kampanyalarında nasıl kullandıklarını araştırdı.

Donald Trump Cumhuriyetçi Parti’nin aday adayları arasında bir numaradaki yerini korurken son kamuoyu yoklamaları, Cumhuriyetçi seçmenlerin terörle mücadelede en yüksek puanı Trump’a verdiğini gösteriyor: “En tatlı, en kibar adayı seçmiyoruz. Bu seçim kimin en zeki, rekabetçi ve dayanıklı olduğuyla ilgili. Eğer seçimi bu kriterlere göre yapmazsak ülkemizin sonu gelmiş demektir.”

Rakibi Jeb Bush, Cumhuriyetçi Parti’nin son tartışma programında Trump’ın liderliğe hazır olup olmadığını sorguladı: “Eğer başkan seçilirsem başkomutan olacağım, baş kışkırtıcı ya da baş bölücü değil. Ülkemizi daha güvenli ve emniyetli hale getirecek şekilde yöneteceğim.”

Uzmanlar, güvenlik vurgusunun Jeb Bush gibi parti içinden gelen adayları öne çıkaracağını düşünüyordu. Ancak uzman Stuart Rothenberg’e göre evdeki hesap çarşıya uymadı: “Herhangi bir dış politika krizi ya da savunma ve ulusal güvenliğin ağırlıklı olduğu bir ortam, dış politika ya da ulusal güvenlik alanında deneyimi olan adayları öne çıkarabilirdi. Ancak bu konuların şimdilik sesi en yüksek çıkan, tehditler savuran adaya hizmet ettiğini görüyoruz, ki bu aday da Donald Trump.”

Güvenlik vurgusunun Demokrat Parti cephesinde de Hillary Clinton’un rakibi Bernie Sanders’la arayı açmasına yardım ettiği gözleniyor.

IŞİD’a yönelik askeri operasyonları yoğunlaştırmak isteyen Clinton, bir yandan da bazı Cumhuriyetçi adayların bu konudaki stratejisini sorguluyor: “Şiddetli bombardıman yapma sözü vermek güçlü olduğunuz değil, baskı altında ezildiğiniz anlamına gelir.”

Bernie Sanders, Demokrat Parti’nin son tartışma programında IŞİD tehdidini kabul ettiğini söyledi ancak geçmişteki hataların tekrarlanmaması gerektiği uyarısında bulundu: “Amerika liderlik yapmalı ancak Amerika dünyanın polis gücü değildir. Ortadoğu’da çok uzun yıllar sürecek bir savaşın içine girmemeliyiz.”

Terör ve güvenlik vurgusu ön seçimlerde Clinton’un elini güçlendirebilir. Ancak uzman John Fortier’a göre Clinton, Başkan Obama’yla arasına mesafe koymalı: “Dış siyaset konusunda Başkan Obama’ya verilen kamu desteği çok düştü. Obama, özellikle terörle mücadelede, geneldeyse dış siyasette zayıf olarak algılanıyor. Bu durum Cumhuriyetçi adayların işine yarayabilir.”

Tüm aday adayları ilk büyük sınavı 1 Şubat’ta Iowa ve 9 Şubat’ta New Hampshire eyaletlerinde düzenlenecek ön seçimlerde verecek.