Corona virüsü salgını nedeniyle yüz yüze etkinliklerine ara veren Türk Amerikan Kadınları Ulusal Koalisyonu Siyasi Eylem Komitesi, pandemi sonrası ilk buluşmasını Kentucky eyaletinde yaptı.
3 gün süren etkinlik, geçen yıl Kentucky eyaleti senatosunda boş kalan koltuklar için yapılan özel seçimlerde, Demokrat Parti adına Cumhuriyetçi adayın karşısına çıkan Helen Gülgün Bükülmez’in evsahipliğinde düzenlendi.
Your browser doesn’t support HTML5
Etkinliğin açılışına katılan Kongre Üyesi Andy Barr, daha fazla Amerikalı Türk’ün siyasetin içinde olması gerektiği görüşünü, “Kesinlikle Amerikalı Türkler Amerika’da siyasetin içinde olmalı. Türk diasporası, Amerika’daki Türk nüfusu, ülkemize değerli bir katkı sağlıyor ve bu nedenle siyasete dahil olmalılar. Amerikalı Türkler, sadece Amerikalılar’ı temsil etmek için değil, Amerikan vatandaşı olmak ve ülkemizde yaşamak ve Amerikan özgürlüğünün nimetlerinden yararlanmak için dünyanın dört bir yanından gelen diğer birçok farklı nüfus gibi, büyük bir nüfus olarak ülkemize getirdikleri ve artık ülkemizin olan değerleri temsil etmek için bunu yapmalılar” sözleriyle dile getirdi.
Türk Amerikan kadınlarının çabalarına vurgu yaparak, “Bu harika kadınlar, fark yaratmaya devam ediyor” diyen Andy Barr, “Her gün toplumlarında çok olumlu bir şekilde bir fark yaratıyorlar ve bir araya gelip fikir paylaşmakla uğraşmaları, Amerikalı Türk kadınların coşkusunu ve ruhunu yansıtıyor. Göreve aday olan kadın ve erkek Amerikalı Türkler, Amerikan rüyası hakkında konuşuyorlar. Bu yüzden, kamu görevinde fark yaratan ve kamu görevine aday olan Amerikalı Türkler’den ilham alın” diye konuştu.
Türk- Amerikan ilişkilerinde yaşanan krizlere rağmen, iki ülke arasındaki ittifakın hayati önem taşıdığını söyleyen Andy Barr, “Türkiye önemli bir NATO ülkesi. Türkiye'nin insansız hava araçlarıyla Ukrayna direnişine katkıları çok önemli oldu. Çok değerli oldu. Bu, NATO tarafına ve NATO'nun caydırıcılığına önemli katkı sağladı. Bunu çok takdir ediyoruz. Ve açıkçası Türkiye ile Rusya arasında bazı ilişkiler ve bu anlaşmazlığı çözmeye çalışırken bize faydalı olan bazı iletişim kanalları var. Türk hükümetinin barış görüşmeleri ve müzakerelerde arabuluculuk teklifini takdir ediyoruz. Dolayısıyla Türkiye jeopolitik olarak inanılmaz derecede stratejik, İncirlik Hava Üssü stratejik olarak önemli ve terörle savaşıyor. Bu yüzden bu dostluğu çok takdir ediyoruz. Ve Ankara'yı ziyaret eden ve oradaki büyükelçiliğimizi ziyaret eden Amerikalı bir Kongre üyesi olarak ilişkimizin ne kadar önemli olduğunun farkında olduğumu söyleyeceğim” dedi.
Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonu ile ilgili açıklamaları ABD'nin yakından takip ettiğini söyleyen Barr, Rusya’nın Suriye’ye müdahelesine atıfta bulunarak, durumun hassasiyeti nedeniyle bölgedeki gelişmeleri izlemeyi sürdüreceklerini ifade etti.
Hasta, yaralı ya da yaşlı olduğu için terkedilen atların bakımını üstlenen bir at çiftliğinin de ziyaret edildiği buluşmada odak noktası, Amerikalı Türkler’in Amerikan siyasetindeki rolüydü.
Amaçlarının özellikle politik konularda ve Amerika'nın sistemi konusunda Amerikalı Türkler’i bilgilendirip, aynı zamanda onları politik alanda biraz daha aktif hale getirmek olduğunu söyleyen Türk Amerikan Kadınları Ulusal Koalisyonu Siyasi Eylem Komitesi Başkanı Tuba Fırıncıoğlu Apaydın da bu etkinlik sayesinde beyin fırtınası yapma imkanı bulduklarını söyledi ve “En büyük sorunumuz Türkiye'deki politik sistemle buradaki politik sistem arasında çok büyük farklar olduğu için, insanların buradaki olayı tam anlamamasından dolayı politikaya uzak durması. Yani genel olarak kadınlara yönelik bir şey değil. Genelde Amerikalı Türkler politikadan uzak duruyorlar. Yalnızca seçime katılmak değil bu. Yani aynı zamanda politik olarak herhangi bir aktivitede bulunmak konusunda çok çekingen bulunuyorlar. Fakat kadınlar, ben inanıyorum ki çok aktif oldukları için diğer alanlarda olduğu gibi Amerikalı Türk hanımların bu konuda da liderliği alacaklarını düşünüyorum” diye ekledi.
Politikanın, hayatın içinden bir olgu olduğunu dile getiren Başkan Yardımcısı Tülay Spicker ise, Amerikalı Türkler’in de bu alanda söz sahibi olması gerektiğini belirterek, “Aslında yapılacak o kadar çok şey var ki. Ve bütün bu ‘çok şey’ aslında parça parça yapılıyor. Ama bunu bir orkestra şefi gibi nasıl bir araya getirebiliriz? Biz aslında bu rolü oynuyoruz. Hepimizin, Turkish Coffee Lady’den tutun da kendi işinde çalışan, yan komşusuna Türklüğünü anlatan, hepimizin üstlendiği bir rol var. Ama bu rolün daha organize bir şekilde karar mercilerine ulaştırılması için hepimizin yapacağı en önemli şey, politikanın çok uzaklarda ve çok anlamlı olmayan belki de bulaşılmaması gereken bir şey olduğu fikrinden vazgeçmemiz. Şimdi unutmayalım Türk'üz ama burada Amerikalı’yız da. Amerikalı olmanın bir güzelliği, artık karar veren karar mercileri birlikte aynı masada oturabilmek” diye konuştu.
Uzun yıllar Kongre’de Türkiye’yle ilgili lobi çalışmaları yürüten Amerikan-Türk Konseyi adlı kuruluşun başkanlığını yapan, şimdiyse Türk Koalisyonu ABD Siyasi Eylem Komitesi’nin mali işler sorumlusu olarak görev yapan Lincoln McCurdy de aynı fikirde.
“Bence ABD-Türkiye ikili ilişkilerindeki en büyük sorun, Türk Amerikan toplumunun siyasetin içinde olmaması. Her alanda çok başarılı 500 bin Amerikalı Türk var. Siyasi arenada olmamaları dışında Amerikan toplumuna çok şey kattılar. Şimdiye kadar yerel düzeyde kamu görevine seçilen sadece 13 Amerikalı Türk oldu ve gerçekten de Amerikalı Türkler’i ABD Kongresi'nde ve eyalet meclislerinde görmemiz gerekiyor. Başka bir deyişle, diğer Amerikalılar’ı Türk kültürünün zenginliği ve ABD- Türkiye ilişkisinin önemi konusunda eğitmek için Amerikalı Türkler’in siyaset kulübüne katılmaları gerekiyor” diyen McCurdy’e göre, Amerikalılar Türk halkının güvenlik endişelerini anlamıyor.
“Türkiye çok zorlu bir bölgede bulunuyor. Bu yüzden Amerikalılar’ın Türkiye'nin o bölgede nelerle karşı karşıya olduğu konusunda daha fazla eğitilmesi gerekiyor ve kamu görevinde Amerikalı Türkler’in bulunması Amerikalılar’ın eğitimine yardımcı olacaktır. Öte yandan Türkiye, Washington'da yürütme organı ile Kongre arasındaki güç paylaşımını anlamakta zorlanıyor. Bundan kaynaklanan yanlış anlamalar var” diyen Lincoln McCurdy, “Dolayısıyla hem Türk halkının hem de Amerikan halkının karşı tarafı daha iyi anlamak için çaba sarf etmesi gerekiyor” dedi.
Etkinliğe katılanlar, hem Türkiye’yi ABD'de doğru anlatabilmek hem de karar mekanizmasının içinde yer alabilmek için daha fazla Türk’ün siyasete girmesinin yolunu açmak adına bu buluşmaların daha sık yapılması konusunda sözleşti.