ABD’de temyiz mahkemesi Halkbank’ın yargılanmasının önünü açan kararı onadı

ABD’de temyiz mahkemesi Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi davasında yargılanmasının önünü açan kararı yeniden değerlendirmeyi reddetti.

ABD’de temyiz mahkemesi, Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi davasında yargılanmasının önünü açan kararı yeniden değerlendirmeyi reddetti.

New York’ta bulunan İkinci Temyiz Mahkemesi, üç yargıçtan oluşan heyetin Ekim ayında aldığı ve Halkbank’ın yargılamadan muaf olması gerektiği savını reddettiği kararı yeniden değerlendirmeyecek.

Mahkeme geçtiğimiz Ekim ayında, yabancı devletlere ait şirketlerin, ticari ve hükümet dışı faaliyetleriyle ilgili, ABD’de yargılamadan mutlak şekilde muaf olmasına yönelik yüzyıllardır uygulanan teamül hukuku kapsamında bir dayanak olmadığına karar vermişti.

Halkbank ise yargıçların kararının uluslararası hukukun bir egemen devletin diğerini suçlayamayacağı ilkesine aykırı olduğunu savunmuştu.

Halkbank’ın avukatından mahkemenin son kararıyla ilgili bir açıklama henüz gelmedi; ancak Halkbank’ın avukatı daha önce konuyu bir kez ele alan Anayasa Mahkemesi’ne taşıyabileceğini belirtmişti.

Halkbank 2019 yılında hazırlanan ve kabul edilen iddianamede, İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan paravan şirketleri kullanarak yaptırımları delmekle suçlanmıştı.

Halkbank davası Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde sorunlu konu başlıklarından biri olmuştu.

İlgili Haberler Halkbank Temyiz Mahkemesi’nin kararına itiraz etti; yeniden yargılanmasını istedi

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde görülen Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılama süreci devam eden Halkbank, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin 22 Ekim’de, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bir kamu bankası olduğu gerekçesiyle ABD’de yargılanamayacağıyla ilgili başvurusunu reddetmesi kararına geçen ay itiraz etmişti.

Halkbank, ABD’deki avukatları aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, savcılık ve mahkeme heyetinin tamamının da katılacağı yeni bir duruşma yapılması ve yeniden yargılanması talebinde bulunmuştu.

Ekim 2019 tarihinde açıklanan iddianamede, Sarraf davasına sanık olarak eklenen Halkbank, Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında ABD’de yargılanamayacağını savunuyordu.

Halkbank’ın ABD Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru, reddedilmesi sonrasında teamül hukukuna göre de Amerika’da yargılanıp yargılanamayacağının değerlendirilip karara bağlanması için İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Halkbank’ın mahkemeye sunduğu 67 sayfadan oluşan son itiraz dilekçesinde, mahkeme heyetinin kararının “açık bir hukuki hata” ve “yürütme organının almış olduğu kararlara aykırı” olduğu savunuldu.

İtiraz başvurusunda, “bağımsız bir ülke ve ona bağlı kamu kuruluşlarının ticari faaliyetlerinden dolayı başka bir ülke tarafından yargılanamayacağı” ilkesine tüm ulusların tarih boyunca uyduğu ancak mahkemenin Halkbank konusunda aldığı kararla bu ilkeye uymadığı iddia edilmişti.