Çinli ByteDance firmasının kısa video paylaşım uygulaması TikTok, ABD'de kullanıma kapatılmasının ardından hızla yeniden erişime açıldı. Ancak uygulamayı silen bazı kullanıcılar, aradan 4 gün geçmesine rağmen iPhone ve Android cihazlarına TikTok’u hala indirebilmiş değil.
Bu durumu fırsata çevirerek kazanç elde etmek isteyen bazı kişiler, uygulamanın yüklü olduğu belirtilen cihazları dijital satış platformu eBay’de 50 bin dolara varan fiyatlarla satışa çıkardı.
Salı gecesi itibariyle sitenin satış listesinde TikToklu 200'den fazla iPhone ve Android cihaz yer aldı.
ABD Başkanı Donald Trump görevdeki ilk günü Pazartesi, Çin'in sahip olduğu TikTok’a getirilen yasağın uygulanmasını 75 gün erteleyen bir kararname imzaladı.
İlgili Haberler TikTok ABD’de erişimi yeniden açtığını açıkladı, Trump’a teşekkür ettiTikTok, Trump'ın şirketin ve ortaklarının uygulamayı çalışır durumda tutmak için ağır para cezalarıyla karşılaşmayacağına dair güvence vermesinin ardından yeniden hizmete başladı. Ancak TikTok henüz uygulama mağazalarına geri dönmedi. Lemon8 ve CapCut dahil ByteDance'a ait diğer uygulamalar da artık kullanılamıyor.
Analistlere göre gecikmenin nedeni, Google ve Apple'ın, uygulamayı barındırdıkları ya da dağıttıkları için şirketleri cezalandıran yasağı aşmadan önce ek korumalar bekliyor olmaları olabilir.
Apple'ın uygulama mağazasındaki bildiride, “TikTok ve diğer ByteDance uygulamaları bulunduğunuz ülke ya da bölgede mevcut değildir” yazarken, Google’ın uygulama mağazasında, “Mevcut ABD yasal gereklilikleri nedeniyle bu uygulamanın indirilmesi durdurulmuştur” deniliyor.
Bazı kullanıcılar erişim sağlamak için telefonlarındaki konumlarını değiştirmeye çalışmak gibi çok adımlı işlemlerle uğraşıyor.
Google, Apple ve TikTok, yorum taleplerine yanıt vermedi.
TikTok için alıcı bulma arayışı sürüyor
Trump Salı günü yaptığı açıklamada, Tesla CEO'su Elon Musk'ın istemesi halinde uygulamayı satın almasına sıcak baktığını söyledi.
Kongre üyesi John Moolenaar da TikTok'un potansiyel satışı konusunda işadamları Kevin O'Leary ve Frank McCourt ile görüştü.
Milyarder işadamı McCourt'un Project Liberty konsorsiyumu, uygulamaya, algoritması olmadan, yaklaşık 20 milyar dolar değer biçerek satın almak için resmi teklifte bulundu.
Project Liberty'den bu ayın başlarında yapılan açıklamada, O'Leary'nin de bu girişime olumlu baktığı belirtilmişti.
Salı günü CNBC'ye verdiği röportajda ise O'Leary, TikTok anlaşmasıyla ilgilenebilecek olsa da mevcut yasalar uyarınca bunun mümkün olmadığını söyledi.
O'Leary, "Yüzde 50-50’lik anlaşma üzerinde Trump ile çalışmayı çok isterim, diğer tüm potansiyel alıcılar da öyle. Ancak sorun, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla tutarsız olmaları” dedi.
Trump kendi sosyal medya platformu Truth Social’da, “ABD’nin ortak bir girişimde yüzde 50’lik bir sahiplik pozisyonunda olmasını istiyorum” diye yazmış ve Pekin'in bir anlaşmayı onaylamaması halinde Çin'e gümrük vergisi uygulayabileceği uyarısında bulunmuştu.
ABD Kongre üyeleri geçen yıl ABD Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanan ve ByteDance'in TikTok'u satmasını ya da ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek yasakla karşı karşıya kalmasını gerektiren bir yasa çıkarmıştı. Birçok Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyesi hala ByteDance'ın uygulamayı satmasını istiyor.
Çin bu hafta ilk kez TikTok'un ABD'de faaliyet göstermesini sağlayacak bir anlaşmaya açık olduğunu belirtmiş, Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada şirketlerin operasyonları ve anlaşmalarıyla ilgili konularda “bağımsız karar verdiklerini” söylemişti.
Halen TikTok'ta bulunan bazı kullanıcılar ise yeni bir mülkiyet yapısı altında uygulamanın geleceğine ilişkin korkuların etkisiyle, tekrar çevrimiçi olduğundan bu yana algoritmasının “farklı” olduğunu öne sürüyor.