Amerika’da başkanlık seçimlerine 6 ay kala, bazı göçmen hakları grupları yeni bir kampanyayla mümkün olduğunca sayıda oturma izni hakkı tanıyan yeşil kartlıya vatandaşlığa geçerek seçim gününde oy kullanmaları çağrısı yapıyor.
Kampanyayı organize edenler en az 1 milyon yeşil kartlının bu sene vatandaşlığa geçmesini hedeflediklerini söylüyor. “Nefrete Karşı Çık” kampanyası, önseçim döneminde kullanılan ifadelere tepki olarak ortaya çıktı. Özellikle Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın göçmen karşıtı sözleri tepki çekti.
2016 seçimlerinde 27 milyon 300 bin Latin asıllı Amerikalı’nın oy verme hakkı alacağı tahmin ediliyor. Latinler’in yüzde 44’ü Y-Kuşağı, yeni 18 yaşına yaklaşık 2000 yılında giren kişiler.
Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre 2012-2016 arasında 3 milyon 2 bin Latin oy verme yaşına ulaştı. Araştırma, Amerika’da doğan Latinler’in neredeyse tamamının Demokrat Parti’ye destek verdiğini gösteriyor.
Göçmen hakları savunucuları bu yılın ilk üç ayında vatandaşlık başvurularının yüzde 14,5 arttığını belirtirken, bu rakamın daha da yükselmesini beklediklerini söylüyor. Bu artışın nedenlerinden biri, Trump’un Latinler ve diğer gruplarla ilgili sözleri. Kısa süre önce yayınlanan bir Gallup anketine göre Trump’ın Latinler arasında sevilmeme oranı yüze 77.
Trump, Meksika’yı Amerika’ya “Suçlu ve tecavüzcüler” yollamakla itham edince Latinler’i kızdırmıştı. Trump ayrıca Meksika sınırına aşılamayacak bir duvar inşa edeceğini ve bunun parasını Meksika’dan alacağını söyledi. Başkanlık adayı aynı zamanda kazanması durumunda yasadışı göçmenlerin ülkeyi terk etmesi gerekeceğini de belirtti. Ülkede yaklaşık 11 milyon yasadışı göçmen yaşıyor. Aralık ayında Paris’te yaşanan terör olaylarından sonra Trump, Müslümanlar’ın ülkeye girişine de yasak getireceğini söyledi.
Illinois milletvekili Luis Gutierrez, Donald Trump ve diğer Cumhuriyetçiler’in mülteciler, Latinler, Asyalılar ve Müslümanlar hakkındaki sözlerinin, yeşil kartlıları korkutarak vatandaşlığa başvurmaya ittiğini söylüyor.
“Nefrete Karşı Çık” kampanyası, son iki ayda 500 bin kişiye ulaşarak 300 çalıştay düzenledi. Ancak, Gutierrez her haftasonu bu toplantıları düzenleseler de talebi karşılayamayacaklarını söylüyor. Amerika’da şu anda 8 milyon 800 bin yeşil kartlının vatandaşlığa geçme hakkı var.
Vatandaşlık hakkı isteyen yeşil kart sahiplerinin formlar ve biyometrik bilgilerin işlenmesi için 680 dolar ücret ödemesi gerekiyor. Ancak yetkililer bu masrafın 725 dolara çıkarılmasını teklif etti.
Nevada İlerici Liderlik İttifakı Direktörü Astrid Silva, insanların hala başvurmayı sürdürdüğünü, ancak masrafların bazen buna engel olduğunu söylüyor. Ancak yoksulluk sınırının altında yaşayan yeşil kartlılar için ücretsiz başvurmalarını sağlayan bir program da var. Silva “Çalıştaylara gelen birçok kişi daha önce bu programı duymamış” diyor.
Ayrıca bir aileden iki kişi hak kazandıysa masraf da iki katına çıkıyor. Uzun sürebilen bir sürecin sonunda bu kişiler bir vatandaşlık sınavını geçmeleri durumunda vatandaşlık yemini ediyor.
Koalisyon aynı zamanda ulusal ve yerel kurumların yardımıyla lise öğrencilerini seçmen kütüğüne yazdırıyor.
Bu eylemciler amaçlarının insanları siyasi olarak etkin hale getirerek nefrete karşı çıkmalarını sağlamak olduğunu söylüyor.