ABD’de yayınlanan ve ülkede yaşam hakkında kapsamlı veriler sunan ankete göre, geçen yıl yurtdışı doğumlu ABD sakinlerinin yüzdesi bir asırdan uzun süredir en yüksek seviyesine ulaştı.
Amerikan Toplum Anketi'nin tahminlerine göre, ABD’de yaşayan ama başka bir ülkede doğan insanların payı 2023’te yüzde 14,3'e yükseldi. 2022'de bu oran yüzde 13,9'du.
ABD Nüfus Sayımı Bürosu'nun işe gidip gelme süreleri, internet erişimi, aile hayatı, gelir, eğitim seviyeleri, engellilik durumu, askerlik hizmeti ve istihdam gibi konuları takip eden yıllık anketi Perşembe günü yayınlandı.
Göçmenler bu 10 yılda nüfus artışının birinci itici gücü haline geldi ve ABD'de geçmiş yıllara kıyasla daha az çocuk doğduğu için göçmenlerin toplam nüfustaki paylarının arttığı belirtildi.
ABD’deki yurtdışı doğumlu nüfus oranı, daha iyi bir yaşam arayışıyla göç edenlerin etkisiyle yüzde 14,7’ye ulaşan 1910 yılından bu yana hiç bu kadar yüksek olmamıştı.
Nüfus artışının dörtte üçünü göçmenler sağlıyor
2023 yılında ABD'deki nüfus artışının üçte ikisinden fazlasını oluşturan uluslararası göçmenler, bu 10 yıl içinde ABD'deki büyümenin neredeyse dörtte üçünü oluşturuyor.
Tahminlere göre bu artış, Latin Amerika'dan gelenler tarafından sağlanmış görünüyor. Latin Amerika, başka bir ülkede doğan Amerikalılar arasında artış sağlayan tek bölge olurken, Avrupa ve Asya’da doğup ABD’ye gelenlerin payı biraz düştü.
Yurtdışı doğumlu nüfusun yıldan yıla en fazla arttığı eyaletler sırasıyla Delaware, Georgia ve New Mexico oldu.
Yurtdışı doğumlu nüfusun payı Idaho, Iowa, Maine, Minnesota, Montana, Kuzey Dakota ve Oregon eyaletleri ile başkent Washington’da biraz düştü.
Nüfus Sayım Bürosu rakamları, insanların ABD’de yasal ya da yasadışı olarak bulunup bulunmadıklarını ayırt etmiyor.
ABD nüfusun yaş ortalaması 39,2
Ankete göre, ırkı ne olursa olsun, kendisini hispanik olarak tanımlayan ABD sakinleri yüzde 19,4, kendisini hispanik olmayan beyaz olarak tanımlayanların oranı yüzde yüzde 57,1 oldu.
Kendisini yalnızca Siyah olarak tanımlayan ABD sakinlerinin oranı yüzde 12,1 ve kendisini yalnızca Asyalı olarak tanımlayanların oranı yüzde 6 oldu.
ABD nüfusu yaşlanmaya devam etti ve medyan yaş 2022'de 39'dan 2023'te 39,2'ye yükseldi.
Ülkenin yaşlanması, boomer olarak adlandırılan ‘bebek patlaması’ kuşağının çoğunluğunun yaşlı vatandaş sayılması ve milenyum kuşağının orta yaş grubuna girmesinden kaynaklanıyor.
18 yaş altı çocukların payı yıllık bazda yüzde 21,7'de sabit kalırken, 65 yaş ve üzeri yaşlı vatandaşların payı bir yılda yüzde 17,3'ten yüzde 17,7'ye yükseldi.
Ankette ayrıca çalışma yaşamı da yer buldu. ABD’de pandemi sonrası artan evden çalışma, COVID-19 öncesi zamanlara doğru gerilemeye devam etti. Evden çalışanların oranı geçen yıl yüzde 15,2 iken, bu yıl yüzde 13,8'e düştü.