ABD Dışişleri Bakanı Blinken Çin'in 'sorunlu davranışlarını' eleştirdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin'in Güney Çin Denizi'ni askerileştirmesine ve ekonomik baskı olarak adlandırdığı uygulamalarına atıfta bulundu. 

Solomon Adaları ile geçen yıl güvenlik anlaşması imzalayan Çin'in bölgedeki artan varlığı, ABD ve Avustralya'da Pekin'le ilgili endişeleri körükledi ve Batı'nın yardımı ile iletişimin seviyesini arttırdı.

Blinken basın toplantısında, ABD'nin Çin'in bölgeye ilgisine bir itirazı olmadığını ancak Pekin’in yatırımlarının şeffaf olması ve sürdürülebilir finansmanla gerçekleştirilmesi konusunda endişeleri olduğunu söyledi.

Blinken "Bence, Çin'in (Hint-Pasifik) bölgesindeki angajmanı arttıkça, giderek daha sorunlu davranışların ortaya çıktığını görüyoruz" deedi.

Blinken, Güney Pasifik'in iki büyük gücü Avustralya ve Yeni Zelanda'ya yapacağı ziyaretler öncesinde Tonga Başbakanı Siaosi Sovaleni ile Pasifik bölgesinin stratejik önemi konusunda görüşmelerde bulundu.

İlgili Haberler Kerry: ‘’Çin ve ABD’nin iklim ilişkilerinin yeniden inşası için 'daha fazla çalışma' gerek’’

Blinken, ABD'nin hem Tonga'ya hem de diğer Pasifik Adaları’na sadık olduğunu söyledi. Blinken'in ziyareti üst düzey bir ABD yetkilisinin bölgeye yaptığı son ziyaret oldu. Başkan Joe Biden geçen Eylül ayında Pasifik ada liderlerinin katılımıyla Washington'da ilk kez bir zirveye evsahipliği yapmıştı. Bu yıl içinde ikinci bir zirvenin yapılması planlanıyor.

Çin son yıllarda bölgedeki altyapıya fon sağladı ve diplomatik varlığını arttırdı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi geçen yıl Pasifik’te çok duraklı bir tur gerçekleştirdi. Buna karşılık, Batılı ülkelerin angajman ve fon desteğinde de önemli bir artış oldu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin da en büyük Avustralya-ABD askeri tatbikatının başlayacağı Avustralya'ya gitmeden önce bu hafta Papua Yeni Gine'yi ziyaret ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Fransız toprakları Papua Yeni Gine ve Vanuatu'yu ziyaret etmek üzere bölgede bulunuyor.

Batı'nın en büyük endişelerinden biri bölgedeki borç seviyeleri. Tonga'nın Pekin'e yüklü miktarda borcu var ve 100 binden biraz fazla nüfusa sahip ülkenin bu borcu nasıl geri ödeyeceği soru işareti.

Sovaleni basın toplantısında Tonga'nın bu yıl borcunu ödemeye başladığını ve Çin ile altyapı gibi kalkınmaya odaklı ilişkileri konusunda hiçbir endişesi olmadığını söyledi.

Blinken, Yeni Zelanda'nın Wellington kentine uçmadan önce bugün başkent Nuku'alofa'da yeni bir ABD Büyükelçiliği’nin resmi açılışını yaptı.