Washington’da 40’a yakın ülkenin dışişleri ve savunma bakanları IŞİD’e karşı mücadelede bundan sonra atılabilecek adımları masaya yatırdı.
Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda IŞİD’e karşı sürdürülen savaşta siyasi ve askeri çabaların koordinasyonu da ele alındı.
Toplantının önemli konu başlıkları arasında, terör finansmanını kesecek adımlar atılması, yabancı savaşçıların sınırdan geçişini önlemeye dönük tedbirlerin arttırılması, IŞİD’in elinden geri alınan kentlerde istikrarın tesisi ve yeniden inşayı mümkün kılacak planlamalar ve destek mekanizmaları oluşturulması, özellikle gençleri etkisi altına alan terör propagandasına karşı alınacak önlemler ve koalisyon ülkeleri arasında istihbarat işbirliğinin arttırılması gibi konular yer aldı.
Your browser doesn’t support HTML5
Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın da katılması öngörülüyordu ancak iki bakan da Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle Washington ziyaretini iptal etmek durumunda kaldı. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ümit Yalçın başkanlığındaki heyet temsil etti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ilk kez bu düzeyde yapılan IŞİD toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, “Tarihi bir çaba içindeyiz. Bu çapta bir koalisyon daha önce oluşturulmamıştı. Terörle mücadele inşasının kullanım kılavuzunu okumuyoruz, onu yazıyoruz” diye konuştu.
Konuşmasında IŞİD’e karşı mücadelede sağlanan başarılara değinen Kerry, örgütün Irak ve Suriye’de ele geçirdiği toprakların yarısının geri alındığını, Türkiye-Suriye sınırında güvenliğin arttırıldığını, IŞİD’in gelir kaynaklarına önemli darbe vurulduğunu, örgütün savaşçı sayısının en az 3’te 1 oranında azaltıldığını, yeni militan alımının yavaşladığını ve örgütten kaçanların sayısının arttığını belirtti.
IŞİD’in Irak ve Suriye’den tamamen atıldığı güne giderek daha fazla yaklaştıklarını dile getiren Kerry, şimdi örgütün bir dönüşümden geçme çabası içine girdiğini kaydetti. Kerry, “Bir sahte devletten, gerçek maksadı öldürebildiği kadar insan öldürmek olan bir çeşit küresel ağ olmaya doğru bir dönüşüm çabası görüyoruz” dedi.
Kerry, koalisyon ülkelerine aralarındaki istihbarat paylaşımını arttırmaları çağrısında bulunurken, Musul’un geri alınmasının IŞİD’e karşı savaşta kritik bir dönüm noktası olacağını söyledi.
Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter da, koalisyonun ilk önceliğinin Irak ve Suriye’deki “IŞİD’in ana tümörünü” yok etmek olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını belirtti.
Askeri açıdan bakıldığında sahada ivmenin kendi ellerinde olduğunu belirten Carter, bununla birlikte, IŞİD’den kurtarılan kentlerde istikrar ve yönetimi tesis etme çabalarının askeri başarılara eşlik etmesi ve koalisyonun bu anlamda destek sağlamasının çok önem taşıdığını vurguladı ve bunun koalisyonun stratejik önceliği olması gerektiği uyarısında bulundu.
'Türkiye güvence verdi'
Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry toplantının tamamlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, toplantıya Türkiye'yi temsilen katılan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ümit Yalçın'ın, darbe girişiminin Türkiye'nin IŞİD'le mücadele kararlılığında bir değişikliğe yol açmayacağı yönünde güvence verdiğini söyledi.
Kerry, "Türk Dışişleri Bakanı, ülkesindeki gelişmeler nedeniyle burada olamadı ancak gönderdiği yardımcısı, yaşananların Türkiye'nin DAEŞ karşıtı çabaya yönelik kararlılığı üzerinde bir etkisinin olmayacağı, Türkiye'nin uluslararası koalisyonun tam ortağı olmaya devam edeceği ve ne olursa olsun (Türkiye'nin koalisyona desteğinde) bir kesinti öngörmedikleri yönünde çok güçlü bir açıklama yaptı" diye konuştu.
IŞİD karşıtı koalisyon ortaklarına istihbarat paylaşımını artırmaları çağrısını basın toplantısında da yineleyen Kerry, "(IŞİD) Ortadoğu'da zemin kaybediyor olsa da, kendilerini küresel bir terör örgütü olma yolunda dönüştürmeye çalışacaklarını biliyoruz" dedi.
Kerry, toplantıda ülkeler arasında gerçek zamanlı iletişimin ve terör şüphelileri hakkında enformasyon paylaşımının önemi üzerinde konuştuklarını aktardı.
'Musul'un kurtarılması yakın'
Toplantıya katılan Amerikalı yetkililer, IŞİD'in elindeki son önemli kentler olan Musul ve Rakka'nın geri alınmasının zaman meselesi olduğu mesajını da verdi.
ABD Başkanı'nın IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul'un kurtarılmasının 'yakın' olduğu öngörüsünde bulundu.