Amerikan hükümeti Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat Partililer’in uzlaşamaması yüzünden geçen hafta Cuma gecesi kapanmıştı. Wall Street Pazartesi günü iki tarafın anlaşabileceğini ve bütçenin onaylanacağını düşünüyordu, nitekim bu tahminler doğru çıktı ve hükümet yeniden çalışmaya başladı. Geçici olarak uzatılan bütçe 8 Şubat gününe kadar geçerli, ancak sonrasında yine bilinmezlik var.
Hafta boyunca gündemde olan konuyla ilgili olarak New York Times işin siyasi boyutlarını öne çıkarırken, Wall Street Journal’a göre piyasalar bu durumu kısa dönem karı yapmak için kullanabilir. Buna rağmen bu anlaşmazlığın iki taraf için de siyasi anlamda büyük yaralar açabileceğini düşünenler oldukça fazla. Ekonomik anlamda potansiyel senaryolara bakarsak, bir önceki hükümet krizinde, 2013’te yaşanan 16 günlük kesinti gayri safi yurtiçi hasılada %0,3 lük bir düşüşe yol açmış. 850 bin federal hükümet çalışanının iş bıraktığı ve 6 milyon 600 bin iş günü kaybına yol açan hükümet kapanışı, ayrıca devlet ile çalışan özel sektör şirketlerine de büyük kayıplar getirmişti.
Beş yıl önceki 16 günlük krizde zorunlu izne çıkarılan federal hükümet çalışanlarına sonradan 2 milyar dolara yakın ödeme yapılmıştı.
Wall Street’teki en büyük endişe, Başkan Trump’un onaylattığı vergi reformu sayesinde öngörülen %0,3 lük büyümenin bu son hükümet krizi yüzünden ortadan kalkma olasılığıydı.
Hükümette yaşanan krizi geride bıraktığımıza göre bu hafta piyasaları esas ilgilendiren konulara bakalım. Öncelikle yatırımcılar şirketlerden gelecek olan çeyrek raporlarını bekliyorlar. Netflix, Starbucks and Intel’in de aralarında bulunduğu birçok teknoloji şirketi bu hafta içinde çeyrek raporlarını açıkladı. Netflix beklentiler doğrultusunda 2017’de üye bazlı video göstericiler arasında lider olduğunu gösterdi. Geçtiğimiz yıl boyunca 8,33 milyon yeni üye ekleyen şirketin tüm dünyada üye sayısı böylece 117 milyona yükselmiş. Şirketin geliriyse geçen yıl %32 oranında büyüyerek $3 milyar 286 milyon dolara ulaşmış. Şirketin CEOsu Richard Hastings, bu rapordan mutlu olduklarını ve büyümeye devam edeceklerini belirtti ve Netflix yapımları için bütçenin büyütüleceğini de ekledi. Büyük yapım şirketleriyle yarışı önde götüren Netflix 2018 de de liderliğini korumak ve popüler dizilerine yenilerini eklemeyi amaçlıyor.
Amazon’un Amazon Go adı verilen yeni konsept mağazalarının ilki pazartesi günü Seattle’da açıldı.
Mağazanın açılışı şirketin hisselerine büyük bir yükseliş getirecek. Amazon hisseleri 2017 yılında %56 oranında değerlendi ve yalnızca 1 Ocak’tan bu yana %11’lik bir yükseliş daha yaşadı.
Amazon’dan heyecanla beklenen asıl büyük haberse yeni merkezleri için seçecekleri kent. Birkaç ay önce açıklanan 20 kentlik listenin şanslısı muhtemelen Amerika’nın doğusunda. Amazon seçilecek yeni kente 5 milyar dolarlık yatırım ve 50 bin kişilik üst düzey istihdam sağlama sözü verdi.
Birkaç gün önce NBC’de yayınlanan bir habere göre Amazon’un favorileri Atlanta, Raleigh, Washington DC, Boston ve Austin kentleri. Bunları Pittsburgh ve Philadelphia izliyor. Amazon, kararını önümüzdeki birkaç ay içinde açıklayacak. Bu kentlerde emlak fiyatları şimdiden yükselmeye başladı.
Ve tabii Davos. Dünya liderleri her yıl olduğu gibi bu yıl da İsviçre’nin Davos kentinde Dünya Ekonomik Forumu’na katılıyor. Trump konuşmasında ABD’nin yatırıma açık olduğunu ve daha önceki konuşmalarında kullandığı “Önce Amerika” söyleminin Amerika’nın yalnız olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Amerika’nın yabancı yatırımları daha çekici hale getirmek için gerekli yasaları yürürlüğe sokacağının altını çizen Trump’ın ilk Davos zirvesinden gelecek yorumları Amerika’nın Sesi sayfasında bulabilirsiniz.