Dünyanın dört bir yanından gelen savaş pilotu talepleri, zaman zaman Amerikalılar tarafından karşılanıyor. Uçan süper bilgisayarlar haline gelen yüksek teknoloji ürünü uçakları kullanan pilotlar, milyonlarca dolara mal olan ve yıllar süren eğitimden geçiyor.
F-22 Raptor gibi savaş uçaklarını kullanacak çok sayıda pilot olduğu düşünülebilir, ancak gerçekte durum çok farklı. Hava Kuvvetleri’nin savaş pilotu kotası 3 bin 500. Ancak mevcut pilot sayısı, olması gerekenin 725 pilot altında.
Tümgeneral Scott Vander Hamm ve Tuğgeneral John Cooper, pilot ve bakım-onarım kadrolarından sorumlu.
Tümgeneral Hamm, “Pilot açığı krizi, gelebileceği en kötü noktaya erişti. Savaşan komutanların ihtiyaçlarını karşılayacak pilot sayısı çok az” diye konuşuyor.
Amerika’nın 2010’da Irak’tan çekilmesi ve Afganistan’dan da çekilmeyi planlaması üzerine getirilen bütçe kısıtlamaları, pilot açığı sorununun başlıca nedenlerinden biri.
Tuğgeneral Cooper, "“En büyük değişken, tempo. Bildiğiniz gibi IŞİD’i öngöremedik. Hepimiz eve dönmeyi planlıyorduk” dedi.
Langley-Eustis Hava Üssü’ndeki pilotlar da, görev sürelerinin 45 günden, 6 aya çıkarılması ve sıklaşmasının moralleri çok bozduğunu söylüyor.
Pilotların işi bırakmalarının tek nedeni, uzun görev süresi değil. Pilotlar, göreve gönderilmedikleri zaman uçuş eğitimlerine devam etmek ve bazı bürokratik işlemleri yerine getirmek zorundalar.
Yarbay Buz, “Pilotlarımdan çok şey talep ediyorum ancak elimde yeterli pilot yok. O zaman da herkesin iş yükü artıyor, hiç kimsenin boş durma lüksü yok” diye konuşuyor.
Hava Kuvvetleri, bu mali yıl içinde iki yıl öncesine kıyasla 135 pilot daha eğitiyor. Ancak 2016 yılında sözleşmesinin yenilenen savaş pilotu oranının sadece yüzde 40 olması, bu çabaları boşa çıkarıyor.
Savaş pilotu açığı, havayolu şirketlerinin pilotlara daha yüksek maaş teklif etmesi ve esnek çalışma saatleri sunması nedeniyle de arttı.
Binbaşı Jack, “Eğer sadece bana kalsa ben hava kuvvetlerinde kalmayı tercih ederim. Ancak ailemin ne düşündüğü de önemli. Üste kalmaktan hoşnutlarsa kalırız. Başka bir iş yapmamı isterlerse o zaman bu isteğe uyarım” diyerek kaldığı ikilemi dile getiriyor.
Eski savaş pilotu Tom Hunt, Hava Kuvvetlerinden 2013’te ayrılmış. Şimdi Washington’da avukatlık yaparak daha çok kazanıyor.
“Kimileri para her derde deva değil diyor. Bu doğru değil. Eğer pilot ikramiyelerini 500 bin dolara çıkarırsanız ve bu ödemeyi tek seferde yaparsanız emin olun pilot krizini çözersiniz” diyerek bu sorunun istenirse hemen çözüleceğini söylüyor.
Hava Kuvvetleri, Kongre’nin, yıllık pilot ikramiyelerini 48 bin dolara çıkarmasını istiyor. İkramiyelerde 1999’dan bu yana artış yapılmadı. Savunma Bakanlığı, bu artışla, yeni pilotlar eğitmeyi ve yüksek tempolu operasyonlara yetecek kadar deneyimli pilotları elinde tutmayı planlıyor.
Generaller şimdilik yurtdışındaki tüm savaş uçuşlarını yapma kapasitesine sahip olduklarını söylüyor. Ancak pilot açığı kapanmadığı sürece bu kapasite giderek daralacak.
Sözkonusu kısıtlamalar, Hava Kuvvetleri’nin pilot tayinlerini yeterince hızlı yapamaması anlamına geliyor. Bu durum ise savaşlarda ölenlerin sayısının artma riskini beraberinde getiriyor. Hava Kuvvetleri pilot sayısını arttırsa bile bu sorunun on yıldan önce çözülmesi beklenmiyor.