ABD Irak'a Yardımcı Olabilecek mi?

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika İslamcı militanlarla savaşan Irak hükümetine “yoğun” ve “sürekli” destek sözü veriyor. Bu desteğin önemli bir parçası olan askeri danışmanların gönderilmesi. Ancak Amerikalı askeri danışmanların Irak ordusunu yeniden toparlamayı başarıp başaramayacağı merakla bekleniyor

Amerika İslamcı militanlarla savaşan Irak hükümetine “yoğun” ve “sürekli” destek sözü veriyor. Bu desteğin önemli bir parçası olan askeri danışmanların gönderilmesi, Amerika ile Irak arasında Amerikan kuvvetlerine yasal dokunulmazlık getiren anlaşma sayesinde mümkün olabildi. Bu desteğin, baskı altında dağılma belirtileri gösteren Irak ordusuna ne kadar yardımcı olacağı kuşkulu.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının zafer kutlamaları artık Irak’ta alışılmış bir görüntü haline geldi. Çatışmalardan kaçanlarsa dehşet verici anları unutamıyor: “Başımıza gelenleri filme çekmek için kameram olsun isterdim. Herşeyi kendi gözlerinizle görebilirdiniz. Her yerde çatışmalar olurken çocuklar, kadınlar, yaşlı erkekler panik içinde kaçıyordu.”

Bu arada Amerika’da hava saldırıları çağrısı yapan Kongre üyelerinin sayısı artıyor. Irak savaşına katılmış olan Temsilciler Meclisi Üyesi Adam Kinzinger bunlardan biri: “Hava saldırılarıyla militanları bulundukları köylere, kentlere hapsedersiniz. Hareketlerini kısıtlar, Irak ordusuna topraklarını geri almaları için alan yaratırsınız.”

Pentagon şimdiden hızla Irak kuvvetlerine mühimmat, tank mermisi ve diğer askeri malzemeyi gönderiyor. Irak Savunma Bakanlığı kısa süre önce bir petrol rafinerisi yakınlarındaki saldırıyı püskürtmek amacıyla helikopterlerle havadan yapılan operasyonu gösteren bir video yayınladı. Ancak Ürdün sınırı boyunca yeni yenilgi haberleri de geliyor: “Ordu sınırdan çekiliyor. Sınır noktası güvenli değil. Durum çok karışık.”

Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri Irak kuvvetlerinin bazı bölgelerde ciddi komuta yokluğu dahil bir dizi sorunla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Ancak bu sorunların ne kadar derin olduğu bilinmiyor. Bazı Amerikalı eski yetkililer bu aşamada Irak güvenlik güçlerine umut bağlamanın yanlış olacağı görüşünde. Eski Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen’a özel danışmanlık yapan Sarah Chayes şöyle diyor: “Hükümet koyu mezhepçi ve rüşvetçi olursa halkın bazı kesimleri kendisini dışlanmış ve kendi hükümeti tarafından aşağılanmış hisseder. Sayıları ne olursa olsun yerel güvenlik güçleri bu boşluğu onaramaz.”

Eski kara komandosu ve güvenlik uzmanı Paul Floyd Irak güvenlik güçleri özellikle kuzeyde dağılırken IŞİD’in stratejisinin işler göründüğünü söylüyor: “Geniş bir coğrafi bölgede bu kadar çabuk hareket etmede ve klasik askeri kuvvetleri dağıtmada çok başarılı oldular.”

Şimdi Amerikalı askeri danışmanların Irak ordusunu yeniden toparlamayı başarıp başaramayacağı merakla bekleniyor.