ABD’den İsrail'e Lübnan harekatını uzatmama uyarısı geldi, İsrail “Hizbullah'la çatışmaların sonu yakın” mesajı verdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günkü açıklamasında, ABD'nin İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı yürüttüğü harekatı uzatmasını istemediğini söyledi. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Hizbullah ile çatışmanın sona ermesinin artık mümkün göründüğünü kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı yürüttüğü harekatı uzatmasını istemediğini söyledi.

Blinken, Ortadoğu'nun İsrail'in 1 Ekim'de İran'ın füze saldırısına verdiği misillemeyi beklediği bu dönemde ayrıca İran'ın, İsrail'e yönelik daha fazla saldırının “kendi çıkarlarını riske atacağı konusundaki net mesajı” aldığını umduğunu belirtti.

Katar ve Washington, ABD ve İsrailli müzakerecilerin Doha'da biraraya gelerek Filistin bölgesindeki rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren bir Gazze ateşkes anlaşması için yeni görüşmelerin önünü açacaklarını söyledi.

İsrail, istihbarat teşkilatı Mossad'ın başkanının görüşmeleri yeniden başlatmak üzere Pazar günü Doha'ya gideceğini açıkladı. Mossad Başkanı David Barnea, CIA Başkanı William Burns ve Katar Başbakanı ile görüşecek.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun makamından yapılan açıklamada, “Taraflar, son gelişmeler ışığında Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelerin başlatılmasına yönelik çeşitli seçenekleri ele alacak” denildi.

İlgili Haberler Lübnan’daki Filistinliler, Sinvar’ın ölümü ve Hamas’ın geleceğiyle ilgili ne düşünüyor?

Katar Başbakanı ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Blinken, Hamas'ın yeni müzakerelere başlamaya hazır olup olmadığının henüz belirlenmediğini söyledi, ancak Hamas'ı müzakerelere başlamaya çağırdı.

Blinken, 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği ve Ortadoğu'da çatışmaları tetikleyen saldırının beyni olan Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail tarafından öldürmesinden bu yana bölgeye ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Washington, Sinvar'ın ölümünün çatışmaların sona ermesi için bir ivme sağlayabileceği umudunu dile getirdi.

İsrail, Hizbullah ile bir yıl süren sınır ötesi çatışmalar sırasında İsrail'in kuzeyinden tahliye edilen on binlerce İsrail vatandaşının evlerine dönmesini sağlamak amacıyla Lübnan saldırısını başlatmıştı.

İsrail Lübnan'ın güneyini, Beyrut'un güney banliyölerini ve Bekaa Vadisi'ni hava saldırılarıyla vurmuş ve sınıra yakın bölgelere kara kuvvetleri göndermişti. Lübnanlı yetkililer bu saldırılarda 2500'den fazla insanın öldüğünü, 1 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini, bunun da insani bir krize yol açtığını kaydediyor.

Doha'da konuşan Blinken, “İsrail, Lübnan sınırı boyunca İsrail'e ve halkına yönelik tehdidi ortadan kaldırmak için operasyonlar yürütürken, bunun uzun süreli bir kampanyaya yol açamayacağı, açmaması gerektiği konusunda çok net olduk” dedi.

İlgili Haberler Blinken, Sinvar'ın ölümüyle rehineleri kurtarmak için “gerçek bir fırsat” doğduğunu söyledi; İsrail Lübnan'ın liman kenti Sur'u vurdu

Blinken, ABD'nin sınırın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönmelerine izin verecek diplomatik bir anlaşma üzerinde çalıştığını söyledi.

Daha sonra İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Hizbullah ile çatışmanın sona ermesinin artık mümkün göründüğünü söyledi.

Korgeneral Herzi Halevi, videolu açıklamasında, “İsrail'in kuzeyinde hızlı bir sonuca ulaşma olasılığı var. Hizbullah'ın üst düzey komuta zincirini tamamen dağıttık” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca İsrail'in ayrıca sivil kayıpları önlemek ve Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü askerlerini ya da Lübnan ordusu birliklerini tehlikeye atmamak için adımlar atması gerektiğini söyledi.

Perşembe günü erken saatlerde Lübnan ordusu, sınır köyü Yater'den yaralıları tahliye etmeye çalışan üç Lübnan askerinin bir İsrail saldırısı sonucu öldüğünü açıkladı. İsrail ordusundan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Lübnan ordusunun, savaşın diplomatik yollardan çözümü için hayati önemi olduğu düşünülüyor. Ordunun güneye konuşlandırılması, 2006'daki Hizbullah-İsrail savaşını sona erdiren 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının önemli bir parçası.

Dünya güçleri tarafından yeni bir ateşkesin temeli olarak görülen bu karar, güneyde Lübnan devletine ait silahlar dışında hiçbir silahın bulunmamasını talep ediyor. Lübnan ordusu şu anda Hizbullah'ın kalesi olan sınır bölgesinde çok az etkiye sahip.

“Yıkım fırtınası”

Blinken, ABD'nin sınırın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönmelerine izin verecek diplomatik bir anlaşma üzerinde çalıştığını söyledi.

İlgili Haberler Paris'te düzenlenen Lübnan'a yardım konferansında 1 milyar dolar toplandı, İsrail saldırısında üç Lübnan askeri öldü

Paris'te Fransa tarafından düzenlenen bir konferansta Lübnan ordusu için 200 milyon dolar ve insani yardım için 800 milyon dolar toplandı.

Konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Lübnan'da bir ateşkese ihtiyaç var. Daha fazla hasar, daha fazla kurban, daha fazla saldırı terörizmin sona ermesini ya da herkes için güvenliğin sağlanmasını mümkün kılmayacaktır” dedi.

Macron, konferansın 6000 Lübnanlı askerin ordu bünyesine alınmasını destekleyeceğini ve orduya önemli malzemeler sağlayacağını söyledi.

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati ise ateşkesin İsrail'in elinde olduğunu söyledi. Mikati, “Şu anda tanık olduğumuz fırtına sadece ülkemiz için değil, tüm insani değerler için tam bir yıkımın tohumlarını taşıyor” dedi.

İsrail'in Perşembe günü düzenlediği saldırılar arasında Beyrut'tan Bekaa Vadisi'ne giden ve Lübnan'ın en işlek yollarından biri olan otoyolda bir araca düzenlenen saldırı da vardı. Bir güvenlik kaynağı bir kişinin öldüğünü aktardı.

İsrail ordusu, Hizbullah tarafından ateşlenen yaklaşık 120 roketin İsrail tarafına geçtiğini söyledi.

İsrail'in kuzeyindeki Nahariya'da hava saldırısı sirenleri çaldı ve hava savunma sistemleri roketleri engellemek için ateş açarken patlamalar duyuldu. Görüntülerde bir arabanın hasar gördüğü, yol kenarında bir roket parçası ve roketin düştüğü yerde yolda bir çukur olduğu görüldü.

İsrailli düşünce kuruluşu Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi, son bir yıl içinde Hizbullah saldırıları sonucu İsrail'de 29 sivilin öldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu, İsrail ve Lübnan'ın güneyinde 52 askerin öldürüldüğünü açıkladı. Üç hafta önce kara harekatının başlamasından bu yana en az 25 asker öldürüldü.

Gazze saldırılarında 16 kişi öldü

El-Avda hastanesi, İsrail'in Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampındaki bir okula düzenlediği saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu en az 16 Filistinli'nin öldüğünü ve 32 kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail ordusu, Nuseyrat bölgesinde eskiden okul olarak kullanılan bir yerleşkede bulunan Hamas'a ait bir komuta ve kontrol merkezini vurduğunu kaydetti.

Geçen hafta Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesinden bu yana İsrail, Filistinliler'in ve BM kuruluşlarının Gazze'nin kuzeyini bölgenin geri kalanından ayırmaya yönelik bir girişim olabileceği endişesiyle Gazze'nin kuzeyinde yoğun operasyonlar düzenlemeye devam ediyor.

Hizbullah, Gazze'deki Filistinli müttefikleriyle dayanışma amacıyla 8 Ekim 2023 tarihinde ateş açmaya başlamıştı.

Gazze'deki yetkililere göre İsrail'in Gazze saldırısı yaklaşık 43 bin kişinin ölümüne ve bölgede geniş çaplı tahribata neden oldu. Hamas'ın önderliğindeki saldırıda ise İsrail rakamlarına göre 1200 kişi öldü, 250 kişi rehin alındı.